Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 8, 2010

TPS:n valmentajanvaihdos osa 2: Bändistä puuttuu vielä pelaajia

TPS julkisti tänään Roope Riskin ja Jani Virtasen pelaajasopimukset. Riski ja Virtanen mukaan luettuna Tepsillä on nyt 17 sopimuspelaajaa. Se ei ole riittävästi tulevaa kautta ajatellen, ja se tiedetään seurassakin.


Toimitusjohtaja Marco Casagrandella oli tänään lehdistötilaisuudessa mukanaan paperi, johon oli tulostettu TPS:n tämänhetkinen avauskokoonpano. ”Annoin tämän paperin Rapalle, jotta hän tietää ketä hänellä on bändissä”, Casagrande vitsaili.

Tosiasia kuitenkin on, että Tepsin tilanne ei ole tällä hetkellä hirveän hauska. Seura julkisti tänään hyökkääjä Roope Riskin ja laituri Jani Virtasen sopimukset. Niiden myötä joukkueessa on 17 sopimuspelaajaa. Sellaisella orkesterilla ei lähdetä soitellen sotaa sen paremmin Veikkausliigan kuin Euroopan liigan kentille.

TPS:n nykyinen rinki ei liitä määrällisesti eikä se riitä vielä laadullisestikaan. ”Tuolla määrällä pelaajia ei kautta voi viedä läpi. Se on ihan selvä. Tähän tulee lisää pelaajia”, Casagrande totesi. ”Joukkuetta täydennetään pikkuhiljaa kevään mittaan. Markkinat ovat edelleen hiljaiset ja pelaajia vapaina. Meidän täytyy miettiä, ketkä ovat ne oikeat pelaajat, jotka sopivat meidän palapeliimme.”

Turkulaisten viime kauden palapelistä on jo lähtenyt tärkeitä osia. ”Mikko Paatelainen lähti IFK:hon. Hän oli hieno pelaaja ja toivotan hänelle onnea Maarianhaminaan. Wayne Brown valittiin kaikilla mittareilla liigan parhaaksi pelaajaksi, mutta hänen lainapestinsä päättyi. Iiro Aallolla ei ole tällä hetkellä jatkosopimusta meille eikä treenaa meidän kanssamme. Suurin menetys oli kuitenkin Kasper Hämäläinen. Kappe oli minulle liigan paras pelaaja. Toivon hänelle kaikkea hyvää ja uskon, että hän pelaa jäätävän hyvin myös Ruotsissa”, Rajamäki listasi.

Rajamäen listaamien pelaajien lisäksi TPS:n ovat jättäneet loppukauden lainamiehet Yll Hoxha ja Igor Jovanovic. Niin ikään lainassa olleen Jussi Kujalan tilanne on edelleen auki ja Jukka Lehtovaaran suhteen voi tapahtua tässä kuussa jotakin. ”Jukkaa kohtaan on ollut alustavaa kiinnostusta jo viime vuonna. Tällä hetkellä mitään konkreettista tarjousta ei kuitenkaan ole pöydällä. Tässä kuussa nähdään tapahtuuko Jukan kohdalla jotain vai ei. Jos hyvä tarjous tulee, niin varmasti päästämme hänet lähtemään”, Casagrande kertoi. ”Kujalan kanssa olemme käyneet neuvotteluita. Hän tietää, että olemme hänestä kiinnostuneita. Hänelle oli kuitenkin hyvin tärkeää, että hän voi katsoa pääseekö tammikuussa ulkomaille.”

Lähtijöiden tilalle TPS on tähän mennessä hankkinut oikeastaan vasta paluumuuttaja Jani Virtasen. Virtasen sopimuksen lisäksi TPS tiedotti tänään myös hyökkääjälupaus Roope Riskin kanssa tehdystä jatkosopimuksesta. Rajamäki on valmentanut aiemmin niin Riskiä kuin Virtastakin ja tietää hyvin millainen potentiaali kaksikossa piilee. ”Ei Jamppaa turhaan Udineseen otettu. Hänellä on mieletön potentiaali, ja hän on käsittämättömän hyvä 1 vs. 1 -tilanteissa. Hänen pitää nostaa peliään niin, että pystyy pelaamaan liigassa tietyllä tasolla jatkuvasti. Osaamisesta, halusta tai treeni-innosta se ei ainakaan jää kiinni, se on jo nähty”, Rajamäki kuvailee kesästä saakka Tepsin kanssa treenannutta Virtasta, jonka tilannetta hän vertasi aikoinaan Aston Villasta palanneeseen Mika Ääritaloon. ”Otamme mielellämme tänne paluumuuttajia. Mika Ääritalo oli samanlainen tapaus. Kaikki tietävät miten hienosti Ärtsi on pärjännyt.”

Roope Riskin Rajamäki arvioi puolestaan olevan Suomessa hyvin harvinaista pelaajalajia: maalintekijää. ”Puhdasverisiä maalintekijöitä on tässä maassa vain kourallinen. Roope on yksi heistä yhdessä Lauri Dalla Vallen, Teemu Pukin ja ehkä Akseli Pelvaan ja Jarno Parikan kanssa. Hän pystyy raapimaan pallot verkkoon ja siihen ominaisuuteen meidän kannattaa satsata. Päivittäin pitää kuitenkin tehdä paljon töitä, sillä siirtymä junioripelaajasta liigapelaajaksi on suuri.”

Kasvamista liigapelaajaksi odotetaan myös Casagranden tämänhetkiseen avaukseen nostetulta Juho Lähteeltä sekä vaikkapa Kalle ja Santeri Mäkiseltä. Riku Riski puolestaan saanee viimeinkin kunnollisen mahdollisuuden läpimurtoon. ”Töitä on tehty paljon ja niitä tehdään edelleen. Ihmeitä ei kuitenkaan kannata odottaa. Nuorien pelaajien kehityskäyrät ovat erilaisia. Tällä hetkellä Roope menee loikkien eteenpäin, mutta en tiedä mihin hän ehtii alku- tai loppukauteen mennessä”, Rajamäki muistuttaa.

Hän kuitenkin ottaa yhden esimerkin siitä, mitä hyvä treenikausi voi tehdä pelaajalle. ”Kasper Hämäläinen on hyvä esimerkki. Moni epäili viime talvena, että ei se Kappe monta taklausta tai riistoa tee, mutta he saivat vaihtaa kauden aikana mielipidettä. Ja se muutos tapahtui yhdessä talvessa.”

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että TPS on kaikesta huolimatta pelaajapuolella hieman paremmassa tilanteessa kuin vuosi siten. Mutta vaikka pelaaja tai pari tekisi talven aikana kappet, joukkue tarvitsee silti vahvistuksia. Keskikenttä huutaa kokemusta ja muutaman pelaajan ympärille rakennettu puolustuspää leveyttä. Rajamäki toivoo hankintojen tekoon onnea. ”Olemme tällä hetkellä hieman edellä sitä, missä olimme tähän aikaan viime vuonna. Mutta viime vuonna onnistuimme todella hyvin vahvistusten hankkimisessa. Aina ei käy yhtä hyvä tsägä. Uuden Wayne Brownin löytäminen on vaikeaa, mutta aina joskus niitä osuu kohdalle niin kuin kävi meille Waynen kanssa ja KuPSille Dicksonin kanssa viime kaudella.”

”Toivotaan, että olemme tällä kertaa yhtä onnekkaita, jos lähdemme etsimään pelaajia ulkomailta. Mutta ensin katsotaan omat pelaajat. Sitten suomalaiset ja lopulta ulkomaat. Mutta mitään ilmaisia hedelmiä näille kahdelle kaverille ei ole luvassa”, Rajamäki sanoo ja vilkaisee Riskiä ja Virtasta.

Marco Casagranden laatima tämänhetkinen avauskokoonpano: Lehtovaara; Lomski (varalla K. Mäkinen), Heinikangas, Nyberg, Rähmönen; Cleaver, Lähde (varalla S. Mäkinen); Ääritalo, Ri Riski, Manninen; Wusu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: