Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 27, 2010

Pilkkupaketti osa 1: Älä epäonnistu ensimmäisenä

Afrikan mestaruusturnauksessa käyty rangaistuspotkukilpailu sai minut sukeltamaan pilkkuskabojen tilastoihin. Lopputuloksena syntyi kolmen jutun paketti, jossa selviää muun muassa maailman paras ja huonoin rankkarimaa sekä se, että ensimmäisenä epäonnistunut joukkue häviää rankkarikisan 85 prosentin todennäköisyydellä.


Sambia ja Nigeria ratkaisivat toissapäivänä paremmuutensa rangaistuspotkukilpailussa Afrikan mestaruusturnauksen puolivälierässä. Pilkkuskaba ratkesi yhteen epäonnistumiseen. Nigerian veskari torjui sambien neljännen yrityksen, ja kun kaikki muut onnistuivat, ottelu oli siinä.

Nigerialaisten juhlintaa katsoessani aloin miettiä, kuinka usein ensimmäisenä epäonnistunut joukkue häviää rangaistuspotkukilpailun. Otin tutkimusalueeksi MM- ja EM-kisoissa käydyt pilkkukisat. Niitä oli yhteensä 33 (13 EM-kisoissa ja 20 MM-kisoissa). Tilastojen pläräämisen jälkeen selvisi, että ensimmäisenä epäonnistunut voittanut noista kisoista vain 5. Toisin sanoen tilastot kertoivat, että ensimmäisenä epäonnistunut joukkue häviää pilkkukisan 85 prosentin todennäköisyydellä.

Eikä siinä vielä kaikki. Niillä viidellä tapauksella, joissa joukkue oli noussut epäonnistumisen jälkeen voittoon, oli yhteläisyyksiä. Neljänä kertana viidestä joukkue oli kuitannut epäonnistumisensa saman tien eli vastustaja oli epäonnistunut heti perään. Kaikkiaan näitä kuittaustapauksia oli aineistoissa kahdeksan. Niistä puolet oli päättynyt kuittaajan ja puolet kuitattavan voittoon. Toisin sanoen: Jos toinen joukkue epäonnistuu heti perään, kaikki on taas auki.

Toinen yhtäläisyys poikkeustapauksissa oli se, että neljässä tapauksessa viidestä voittoon noussut ”epäonnistujajoukkue” oli laukausvuorossa ensimmäisenä. Tähän löytyy selitys Simon Kuperin ja Stefan Szymanskin kirjasta Why England Lose, jossa baskilainen taloustietelijä Ignacio Palacios Huerta huomauttaa: ”Ensimmäisenä laukova joukkue voittaa 60 prosenttia rangaistuspotkukilpailuista, luultavasti siksi, että jälkimmäisenä laukovan joukkueen pelaajilla on kovemmat paineet – heidän pitää aina onnistua pitääkseen joukkueensa pelissä.”

Rangaistuspotkukilpailussa onkin kyse juuri paineensietokyvystä. Harjoituskentällä rankkarissa voi onnistua kuka tahansa, mutta kun kyseessä on EM- tai MM-finaali, jalka tutisee hieman eri tavalla. Puhumattakaan siitä, jos oma joukkue on tappioasemassa. Siksi ensimmäisenä epäonnistuvan joukkueen asema on niin tukala.

Arvokisojen 33 rankkarikilpailuissa on epäonnistuttu 85 kertaa. Epäonnistumiset ovat jakautuneet seuraavasti:
1. pari: 13 epäonnistumista (Epäonnistumisprosentti 20%)
2. pari: 15 (23%)
3. pari: 14 (21%)
4. pari: 23 (37%)
5. pari: 9 (20%)
6. pari: 5 (35%)

Tässä mielessä Sambian rankkaritappio oli lähes selvä siinä vaiheessa, kun neljäs nigerialaislaukoja oli onnistunut. Tilastojen valossa yllättävää ei ollut sekään, että sambialaiset epäonnistuivat juuri neljännellä yrittämällä. Neljäs pari on nimittäin tilastojen mukaan rankkarikisan pahin paikka. Noin 37 prosenttia neljänsistä laukojista epäonnistuu. Yhtä hankalassa asemassa ovat vain kuudennet laukojat, joista epäonnistuu noin 35 prosenttia. (Tämä taas tarkoittaa sitä, että jatkorankkareille mennyt pilkkukisa ratkeaa 70 prosentin todennäköisyydellä ensimmäisessä äkkikuolemaparissa.)

Mainokset

Responses

  1. Kerrataan vielä. Jos joukkue A epäonnistuu ensimmäisenä ja toinen joukkue B ei epäonnistu heti perään, joukkue A häviää rankkarikisan yli 95 prosentin todennäköisyydellä. Näin siis väittävät tilastot.

    Ja tässä ainut poikkeus tuohon sääntöön – Ruotsin voitto Romaniasta vuodelta 1994: http://www.youtube.com/watch?v=RaALpSboz9o


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: