Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 27, 2010

Pilkkupaketti osa 2: Tshekit hallitsevat rankkarit

Saksaa on yleisesti pidetty maailman parhaana rankkarimaana. Tilastot ovat kuitenkin toista mieltä. Puoliaika paljastaa nyt arvokisahistorian parhaat ja huonoimmat rankkarimaat.

”Enklanti ei oikkein pärjä näissä rankkipotkukilpailuissa”, totesi Keith Armstrong aikoinaan. Keke oli oikeassa. Englanti on pärjännyt rankkarikisoissa äärimmäisen huonosti. Se on voittanut rangaistuspotkukilpailun vain kerran, Espanjaa vastaan EM-lopputurnauksessa 1996. Kuokkaan on tullut viidesti.

Onko Englanti sitten maailman huonoin rankkarimaa? Ei. Vaikka jättäisimme huomiotta arvokisojen yksittäistapaukset – Sveitsin joka kössi historiansa ainoassa rankkarikisassa joka ikisen pilkun Ukrainaa vastaan 2006 ja Kroatian joka sai viime EM-kisoissa Turkkia vastaan sisään vain yhden neljästä pilkustaan – löytyy vielä kaksi joukkuetta, jotka ovat pärjänneet Englantiakin huonommin. Ne ovat Romania ja Meksiko.

Romania on hävinnyt arvokisahistoriansa molemmat rankkarikisat. Ensin Irlannille 1990 ja sitten Ruotsille 1994. Meksiko on kokenut saman kohtalon vuosina 1986 ja 1994. Kumpi näistä maista on sitten surkeampi? Käytän ongelman ratkaisemiseksi voitto- ja onnistumisprosenttia.

Voittoprosentti tarkoittaa sitä, kuinka suuren osan rankkarikisoistaan joukkue on voittanut. Romanian ja Meksikon tapauksessa tämä ei tosin ratkaise mitään. Kumpikin maa on hävinnyt kaikki rankkarikisansa, joten voittoprosentti on molemmilla nolla.

Ero löytyy kuitenkin onnistumisprosentista. Onnistumisprosentti saadaan kun jaetaan rankkarikisassa onnistuneiden laukojien määrä kaikkien yritysten määrällä. Romania onnistui sekä Irlantia että Ruotsia vastaan neljä kertaa. Irlantia vastaan epäonnistui yksi ja Ruotsia vastaan kaksi romanialaista. Romanian onnistumisprosentti on siis (8/11=) 73%. Kuten myöhemmin huomaamme, se ei ole hirveän huono.

Meksiko taas on paljon surkeampi tapaus. Meksikolaiset ovat nimittäin olleet rankkareissa niin avuttomia, ettei kummassakaan heidän käymistään rangaistuspotkukilpailuista ole tarvittu edes viidensiä laukojia. Saksaa vastaan kolmesta meksikolaisesta onnistui yksi. Bulgariaa vastaan mehikaanot pärjäsivät vielä huonommin: neljästä yrityksestä vain yksi upposi. Meksikon onnistumisprosentti rangaistupotkukilpailuissa on 29%. Meksiko on maailman huonoin rankkarimaa.

Mutta mikä sitten on paras maa? Monet huutaisivat tähän väliin Saksa. Se ei ole huono veikkaus, saksalaiset ovat pärjänneet rankkarikisoissa mainiosti. Saksalaiset ovat tuhrineet rangaistuspotkukilpailuissa vain kaksi pilkkua 28:sta. Maan voittoprosenttikin on päälle 80:n. Se ei voi olla sattumaa.

Yksi maa on pärjännyt kuitenkin vielä paremmin: Tshekki. Tshekit ovat voittaneet kaikki kolme käymäänsä pilkkukisaa ja laittaneet perille joka ikisen 20 rankkaristaan. He myös kaatoivat Saksan arvokisahistorian ensimmäisessä rankkarikisassa, EM-finaalissa 1976. Parilla yksittäistapauksella (Belgialla ja Turkilla) on myös täydellinen onnistumisprosentti rankkareissa, mutta ne ovat vain yhden pilkkukisan tulosta. Tilastot ovat puhuneet: maailman paras rankkarimaa on Tshekki.

Mutta minne sijoittuu loppujen lopuksi Englanti? Pohjalle, ehkä jopa toiseksi viimeiseksi. On kuitenkin tulkinnanvaraista mihin järjestykseen kolmikon Englanti-Italia-Hollanti laittaa, joten annan teidän tehdä sen itse. Tuon trion ja muutaman muunkin maan pilkkukisatilastot tulevat tässä:

Tshekki
Onnistumisprosentti: 100% (20/20)
Voittoprosentti: 100% (3 voittoa, ei tappioita)
Epäonnistumisia: 0

Saksa
Onnistumisprosentti: 93%
Voittoprosentti: 83% (5 voittoa, 1 tappio)
Epäonnistumisia: 2

Portugali
Onnistumisprosentti: 75%
Voittoprosentti: 100% (2 voittoa, ei tappioita)
Epäonnistumisia: 3

Argentiina
Onnistumisprosentti: 72%
Voittoprosentti: 75% (3 voittoa, 1 tappio)
Epäonnistumisia: 5

Brasilia
Onnistumisprosentti: 77%
Voittoprosentti: 67% (2 voittoa, 1 tappio)
Epäonnistumisia: 3

Espanja
Onnistumisprosentti: 75%
Voittoprosentti: 50% (3 voittoa, 3 tappiota)
Epäonnistumisia: 7

Italia
Onnistumisprosentti: 68%
Voittoprosentti: 29% (2 voittoa, 5 tappiota)
Epäonnistumisia: 12

Hollanti
Onnistumisprosentti: 67%
Voittoprosentti: 20% (1 voitto, 4 tappiota)
Epäonnistumisia: 8

Englanti
Onnistumisprosentti: 68%
Voittoprosentti: 17% (1 voitto, 5 tappiota)
Epäonnistumisia: 10

Meksiko
Onnistumisprosentti: 29%
Voittoprosentti: 0
Epäonnistumisia: 5

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: