Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 8, 2010

Konkareiden kotiinpaluu

Jonatan Johanssonin paluu TPS:ään on hyvä uutinen suomalaiselle ja turkulaiselle jalkapalloilulle. Samalla se tarkoittanee sitä, että Palloseura pelaa ensi kaudella kahdella kärjellä.


TPS julkisti tänään Jonatan Johanssonin sopimuksen. Sekä Tepsi että Johansson olivat tyytyväisiä paraislaisen paluusta – ja miksipä eivät olisi. Johansson halusi TPS:ään, eikä TPS:llä ollut pätevää syytä olla haluamatta Johanssonia. TPS:n toimitusjohtaja Marco Casagrande sanoi jo syystalvella, että Tepsi etsii kaikkien muiden seurojen tavoin vähintään 15 maalia tekevää hyökkääjää. Viisi maalia viime MM-karsinnoissa tykittänyt Johansson on sellainen hyökkääjä.

Ainoat napinat Johanssonin siirron ympärillä ovat liittyneet siihen, että maajoukkuemies vie peliaikaa TPS:n omilta kasvateilta. Ironiseksi tämän näkökannan tekee se, että Johansson on (ainakin löysästi tulkiten) TPS-kasvatti. Hän lähti 13 vuotta sitten Tepsistä ulkomaille, ja nyt ympyrä sulkeutuu.

Näin sen pitää mennäkin. Seura tekee parhaansa pelaajan eteen ja auttaa tämän ulkomaille. Ulkomaanuransa jälkeen kokenut futaaja palaa seuraan, josta aikoinaan ponnisti ammattilaiskentille ja antaa sille uransa pari viimeistä vuotta. Se tuntuu oikealta, ja se on oikein.

Jonatan Johansson on yksi kovimmista paluumuuttajista, jolla Veikkausliigaa on siunattu. Aivan Jari Litmasen kahden vuoden takaisen paluun veroisesta paukusta ei ole kyse, mutta kovasta jutusta kuitenkin. Ja mikä parasta, Litmasen ja Johanssonin lisäksi liigassa palloilee tulevalla kaudella muitakin kovia paluumuuttajia. Osa heistä (kuten Hakaan mennyt Toni Kuivasto ja JJK:hon suunnannut Juha Pasoja) eivät ehkä palanneet kasvattajaseuraansa, mutta silti heidän paluunsa on koko kotimaisen jalkapalloilun etu.

Johanssonin tulo TPS:ään muistuttaa hieman Aki Riihilahden viimekesäistä paluuta HJK:hon. Kummassakaan tapauksessa joukkue ei ehkä paperilla kaivannut vahvistusta juuri paluumuuttajan pelipaikalle, mutta Riihilahti otti paikkansa ja oli johdattamassa panoksellaan Klubin mestaruuteen. Johansson tuskin tuo TPS:lle mestaruutta tulevalla kaudella, mutta on vaikea kuvitella, että Palloseura joutuisi katumaan hänen palkkaamistaan.

Käytännössä Johanssonin tulo tarkoittanee TPS:n pelityyliin muutosta viime kaudesta. Valmentaja Marko Rajamäki on korostanut, että hän peluuttaa joukkuetta materiaaliin sopivaan tyyliin. Tepsillä oli jo ennen sekä kärjessä että laidalla viihtyvän Johanssonin tuloa heittää avaukseen Babatunde Wusu, Mika Ääritalo, Mikko Manninen sekä toinen paluumuuttaja Jani Virtanen. Johanssonia ei hankittu lämmittämään penkkiä, joten viime kaudelta tutussa yhden kärjen systeemissä kaksi pelaajaa edellä mainitusta nelikosta jäisi jämäminuuteille.

Jos Rajamäki todella toimii niin kuin puhuu, hän todennäköisesti pistää joukkueensa pelaamaan kahdella kärjellä, jolloin Wusun kärkiparina nähtäisiin joko Johansson tai Ääritalo. Tämä systeemi helpottaisi myös Tepsin ongelmia keskikentän keskustassa, josta ovat lähteneet Wayne Brown, Kasper Hämäläinen ja Jussi Kujala. Toisaalta Rajamäki ja Casagrande lupasivat kunnon näyttöpaikka myös lupaavalle Riku Riskille. Johanssonin paluu voi tarkoittaa sitä, että Riski antaa näyttönsä tutun kymppipaikan sijaan keskikentän keskustassa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: