Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 26, 2010

Ääritalon osuma riitti TPS:lle

TPS-FC Lahti 1-0

Vahvaa talvikautta pelaavan Mika Ääritalon 70. minuutilla tekemä osuma toi Turun Palloseuralle 1-0-voiton pelaajapulan kanssa painivasta FC Lahdesta.

Mika Ääritalo teki viime kaudella pitkän loukkaantumisen jälkeen paluun liigakentille. Tuolloinen TPS-luotsi Pasi Rautiainen peluutti Ääritaloa kauden aikana säästeliäästi ja totesi, että ”vasta ensi kaudella Kupittaa näkee sen todellisen Ääritalon”.

TPS:n Interiä ja FC Lahtea vastaan pelaamien Liigacupin otteluiden perusteella Rautiainen oli oikeassa. Ääritalo teki TPS:n kummassakin kotiottelussa maalin – ja ennen kaikkea hän teki paljon muutakin. Ääritalo menee tilanteisiin täysillä ja painaa duunia sata lasissa läpi ottelun. Kuntoutuminen näyttää onnistuneen, sillä mikään laitahyökkääjän tämänhetkisessä pelaamisessa ei viittaa vanhoihin loukkaantumisiin. Ja se on hyvä uutinen TPS:lle.

FC Lahtea vastaan Ääritalo päästi tepsiläiset piinasta 70. minuutilla. Hän laukoi nousunsa päätteeksi, ja pallo muutti suuntaa Lahden puolustajasta. Hyvin pelanneella Juha Tuomella ei ollut Lahden maalissa mitään mahdollisuuksia. ”Harmillista, että Tepsin maali tuli sellaisesta kimmokkeesta. Heillä oli parempiakin paikkoja tehdä maali, vaikka tämä aika tasainen matsi olikin”, FC Lahden valmentaja Ilkka Mäkelä totesi taiston tauottua.

Lahti ei saanut maalin jälkeen loppukiriä käyntiin, sen sijaan ensimmäistä otteluaan mustavalkopaidassa pelanneella Toni Kolehmaisella oli mahdollisuus tuplata kotijoukkueen johto, mutta ensimmäisen yrityksen torjui Lahti-vahti Juha Tuomi ja paluupallon Kolehmainen laukoi niukasti maalin yli.

Kaikesta huolimatta Kolehmainen hääri innokkaasti keskikentällä ja antoi ison osan TPS:n erikoistilanteista. ”Kolehmaiselta tämä ihan mukiinmenevä peli. Ensimmäisellä jaksolla Lahti tukki hyvin sen alueen, jossa Toni ja Chris Cleaver operoivat. Toisella jaksolla Lahti väsyi, ja Toni pääsi paremmin peliin mukaan. Varmasti näemme Tonilta vielä parempia pelejä, mutta ei tuo missään nimessä huono esitys ollut”, TPS:n valmentaja Marko Rajamäki arvioi.

Lahti ei ole saalistanut Liigacupissa vielä pistettäkään. Kolme ottelua ovat tuoneet kolme tappiota maalierolla 2-7. Valmentaja Mäkelä löysi kuitenkin perjantaisesta esityksestä valoisiakin puolia. ”Positiivista oli, että menimme yli tunnin ilman takaiskuja. Edellisissä otteluissa olemme jääneet aika nopeasti parin maalin tappioasemaan, ja edellinen Honka-ottelu oli ihan katastrofi.”

Yksi syy puolustuspään paineisiin on se, että joukkueen rakentaminen on Lahdella vielä pahasti kesken. ”Tämän päivän jälkeen meillä on sopimuspelaajia kaksi maalivahtia ja 13 kenttäpelaajaa. Varsinkin puolustuskalustomme on niukka. Nytkin meillä puolustuslinjassa hämeenlinnalaisapuja ja keskikenttämies Jukka Vanninen tuuraamassa. Omista (pelikykyisistä) miehistä meillä ei ole liigatason puolustajia kuin Jarkko Värttö”, Mäkelä linjasi.

”Vakiotopparimme Heikki Haara ja Janne Moilanen puuttuvat, mutta vaikea heidän varaansa on mitään rakentaakaan, kun molemmilla on pitkät loukkaantumiset historiat. Vielä ei voi edes elätellä toivoa, että kumpikaan olisi lähiaikoina joukkuetta auttamassa. Mutta toivottavasti jossain vaiheessa”, Mäkelä pohti.

TPS:ää vastaan Lahden puolustuspeli toimi hieman aiempaa paremmin, mutta toisaalta hyökkäys ei tuottanut paikkoja liukuhihnalta. Mäkelän mukaan ongelmat ovat ennen kaikkea syöttöpelissä. ”Viimeisiin syöttöihin se maalipaikan luominen yleensä kaatuu. Se on tällä hetkellä se hyökkäyspään ongelma. Syöttöpelimme on huolimatonta, ja joudumme siksikin laittamaan tavallista enemmän energiaa puolustamiseen.”

Myös TPS-luotsi Marko Rajamäki löysi parannettavaa joukkueensa pallollisesta pelaamisesta. ”Tarkoituksena oli olla aktiivisia pallossa, mutta se ei oikein onnistunut. Ei se pallollinen peli huonoa ollut, mutta se oli nihkeää. Hyvää oli kuitenkin se, että pallottomina me olimme sitten aktiivisia ja iskimme vastustajaan kiinni. Puolustuspelimme oli tänään hyvää, mutta pallollinen peli oli latteaa”

Turkulaisten puolustuksessa häärivät perjantaina vakiokasvojen Sami Rähmösen ja Jarno Heinikankaan lisäksi Igor Jovanovic topparina ja Kalle Mäkinen laitapakkina. Kumpikin hoiti ruutunsa varsin kelvollisesti. Jaakko Nyberg ei sen sijaan ollut kokoonpanossa. ”Jaska ei ole itse kipeänä, mutta hänellä on vaimo lapset kipeinä. Hänen piti olla hoitamassa kotiväkeä. Ensi viikon HJK-matsissa on varmasti taas mukana”, Rajamäki totesi.

TPS testasi edellisessä Liigacup-ottelussaan IFK Mariehamnia vastaan tanskalaispakki Rasmus Würtzia. Juutin TPS-ura jäi kuitenkin 37 minuutin mittaiseksi. ”Würtz ei jatka meillä. Hän oli ihan hyvä poika, mutta ei tuonut meille mitään sellaista, mitä nykyisissä pelaajissamme ei ole”, Rajamäki totesi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: