Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 3, 2010

Mistä tätä velkaa tulee?

Mikä on maailman velkaantunein urheilusarja? Se on Englannin Valioliiga. Brittilehti Guardian kertoi viime viikolla, että 18 Valioliigan seuralla on yhteensä 4 miljardin euron velat. Se on enemmän kuin muilla eurooppalaisjoukkueilla yhteensä. Ja tutkimuksessa ei ollut edes mukana kahta velkaantuneinta englantilaisseuraa.


Onko Valioliiga maailman paras jalkapallosarja? En tiedä, mutta ainakin se on velkaantunein. Englantilaisilla liigajoukkueilla on enemmän velkaa kuin muiden Euroopan maiden pääsarjajoukkueilla yhteensä. Tämä käy ilmi Uefan ilmoittamista luvuista, joiden perusteella brittilehti Guardian teki viime viikolla oman analyysinsa.

Sen perusteella Valioliigan joukkueiden harteilla on 56 prosenttia eurooppalaisten liigajoukkueiden velkataakasta. Guardianin luvut perustuivat Uefan antamiin tietoihin 732 joukkueesta, jolle lajin kattojärjestö oli myöntänyt Uefa-lisenssin. Tämä tekee tuloksesta entistä huolestuttavamman Valioliigan kannalta, sillä luvuista puuttuvat liigan kaksi velkaantuneinta seuraa West Ham ja selvitystilassa oleva Portsmouth. Niille Uefa ei myöntänyt lisenssiä seurojen liian huonon taloudellisen tilanteen takia.

Erikoisen Valioliigan joukkueiden tilanteesta tekee sen, että ne tienaavat keskimäärin huomattavasti enemmän kuin muunmaalaiset seurajoukkueet. Keskiverto Valioliiga-seura saa tällä kaudella 122 miljoonaa euroa tv- ja sponsorituloja. Se on yli puolet enemmän kuin Euroopan toiseksi rahakkaimmassa pääsarjassa, Saksan Bundesligassa, jonka joukkueet tienaavat keskimäärin 79 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi englantilaiset jalkapallofanit tuovat rahaa seuroille ostamalla maailman kalleimpia kausikortteja.

Valioliigan joukkueet ovat tienanneet enemmän kuin koskaan. Miten on mahdollista, että ne myös tekevät enemmän tappiota kuin koskaan? Siitä yksinkertaisesta syystä, että seurat ovat noudattaneet hullun huittislaisen toimintapaa ja kuluttavat vielä enemmän kuin tienaavat. Toisin sanoen ne maksavat pelaajista ja pelaajille enemmän kuin olisi järkevää.

Räikein esimerkki tästä on West Ham. Guardian kertoi tällä viikolla, että Kieron Dyer ja Fredrik Ljungberg ovat maksaneet siirtosummineen, palkkoineen ja bonuksineen lontoolaisseuralle tähän mennessä 34 miljoonaa puntaa. Dyer tuli West Hamiin kesällä 2007 kuuden miljoonan punnan siirtosummalla. Ljungberg tuli samana kesänä, ja lähti vuotta myöhemmin. Tällä kertaa West Ham joutui maksamaan Ljungbergille erorahoja samat kuusi miljoonaa puntaa. Yhteensä Ljungberg ja edelleen seurassa oleva (ja käsittämätöntä palkkaa nauttiva) Dyer ovat pelanneet West Hamissa 32 ottelua. Se tekee yli miljoona puntaa per peli. Ei mikään ihme, ettei tuollaisella taloudenpidolla saa lisenssiä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: