Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 9, 2010

Prosessin eri vaiheet

JJK ja Honka ovat saman prosessin eri vaiheet. Siksikin huomista Liigacupin finaalia on mielenkiintoista seurata.


Kari Martosesta tuli JJK:n päävalmentaja viime vuoden lopulla. Hän näki jo silloin yhtäläisyyksiä uuden ja vanhan seuransa välillä. “Neljä vuotta sitten Honka oli juuri noussut Veikkausliigaan ja se oli vähän samanlaisessa tilanteessa kuin JJK:kin nyt. Sitä kautta minulla on hyvä tausta niin joukkueeseen kuin seuraankin liittyvissä asioissa.” Voisiko JJK:sta sitten tulla suomalaisen jalkapalloilun seuraava Honka? “Kyllä, mutta kova tekeminen siinä on. Halu on kuitenkin kova ja kaikilla ihmisillä tässä seurassa tuntuu olevan se sama tahto viedä seuraa eteenpäin. Täällä on samaa dynaamisuutta. Ihmiset ovat täällä todella innostuneita ja haluavat kehittyä ja kehittää seuran toimintaa.”

Nyt noista sanoista on kulunut neljä kuukautta. Talvikausi on takana ja liigakausi edessä. ”Olen tyytyväinen niihin askeliin, joita olemme talven aikana ottaneet. Emme missään nimessä ole vielä valmiita, mutta eteenpäin on menty”, Martonen sanoo.

Kun kapteeni Mikko Hyyryseltä kysyttiin, mitä uutta Martonen on tuonut JJK:hon, hänen vastauksensa oli ytimekkään tyhjentävä: ”Pallon”. Martonen tekee JJK:ssa pelillistä vallankumousta. Mutta pelillinenkään kasvu ei tapahdu ilman kasvukipuja. JJK:n pelinopeus ei ole vielä sillä tasolla missä se tulee olemaan. Pallo ei liiku keskikentältä riittävän nopeasti ylös, ja aggressiivisesti prässäävä vastustaja saa keskisuomalaisten pelin toisinaan täysin tukkoon.

”Se on haaste, jonka kanssa työskennellään jatkuvasti. Luotan siihen, että meillä on neljä tarpeeksi taitavaa kaveria toteuttamaan sitä peliä, joka meillä on tavoitteena”, Martonen sanoo keskikentän keskustasta. ”Osittain kyse on pelinopeudesta. Ja siihen, että pystyy pelaamaan nopeammin vaaditaan taitoa sekä pelinlukutaitoa. Näiden asioiden perässä ollaan koko ajan. Täytyy muistaa, että vastustajillakin on keskikentän keskustassa lähes aina hyviä pelaajia. Siinä se haaste onkin. Minulla on kuitenkin vakaa luottamus meidän pelaajiimme.”

Martonen tietää, että JJK:n matka menestyväksi liigajoukkueeksi on pitkä. ”Olemme Jyväskylässä vasta prosessin alussa. Talven aikana kaikki pelit ovat olleet mittareita siitä, missä olemme menossa. Lauantaina meillä on jälleen yksi mittari edessä. Onhan se hienoa päästä haastamaan suuri ja mahtava Honka. Koen, että joukkue on valmiina. Olemme todella halukkaita vastaamaan haasteeseen.”

JJK ja Honka käyvät tavallaan läpi samaa prosessia. Hongalla vain on jyväskyläläisiin verrattuna vuosikausien etumatka pelikentällä. ”Meidän prosessimme on eri vaiheessa. Me olemme nyt siinä vaiheessa prosessiamme, että me alamme nyt voittamaan”, Mika Lehkosuo sanoo. Tarkoittaako tämä sitä, että Honka voittaa myös mestaruuden? ”Tarkoittaa”, Lehkosuo vastaa epäröimättä.

Se on merkittävä asennemuutos. Aiempina vuosina Lehkosuo on puhunut enemmän edistymisestä kuin menestyksestä. Tällä kaudella asiat ovat toisin. Honka on sijoittunut kaksi kertaa peräkkäin hopealle. Joukkueen tavoitteena ei voi olla muuta kuin kulta. Prosessin jatkuminen nykyisellä vauhdilla suorastaan vaatisi sitä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: