Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 12, 2010

Erikoistilanteet IFK:n ase

Viime kauden yllättäjä IFK Mariehamn on muuttunut jälleen paljon. Valmentaja Pekka Lyyskin mukaan vaihtuvuus on kuitenkin ollut harkittua. Lyyski uskoo joukkueensa olevan iskussa alkukaudesta ja iskevän varsinkin erikoistilanteista.

Viime kaudella IFK Mariehamn löi yllätyksensä alkutahdit jo avauspelissään Interiä vastaan. 2-0-voitto hallitsevasta mestarista ei jättänyt sijaa jossitteluille. Lopulta IFK pelasi parhaan liigakautensa ja sijoittui lähes sensaatiomaisesti neljänneksi.

Tällä kaudella ahvenanmaalaiset pyrkivät parantamaan viimekautista sijoitustaan ja nousemaan kolmen joukkoon. Sitä varten joukkueen pitäisi päästä eroon viime kauden tasapelialttiudestaan. Peräti puolet IFK:n viime vuoden liigamatseista päättyi tasan. ”Totesimme saman asian itsekin. Olemme pyrkineet kehittämään joukkuetta resurssiemme mukaan ja paikkaamaan puutteitamme täsmähankinnoilla”, IFK:n valmentaja Pekka Lyyski sanoo.

IFK:n joukkueessa on ollut viime vuoden tapaan suuri vaihtuvuus. Lyyskin mukaan vaihtuvuus on kuitenkin ollut harkittua. IFK on tietänyt mitä se tarvitsee, ja monilta osin se on myös löytänyt sen. ”Mikko Paatelaisen hankinta kärkeen. Petteri Forsell hankittiin erikoistilanteita antamaan. Ja ranskalaistoppari Medoune Gueye taas hankittiin päättämään niitä”, Lyyski listaa täsmähankintoja.

Juuri Forsellin ja Gueyen muodostama erikoistilannetandemi saattaa olla se ase, jolla IFK kääntää tasaiset ottelut voitokseen. Varmaa on ainakin, että Inter osaa pelätä kyseistä kaksikkoa, joka värkkäsi pallon Liigacupin ottelussa kahdesti sinimustien verkkoon. Ensimmäinen osumista hylättiin sitä edeltäneen paitsion takia, mutta jälkimmäinen oli sitäkin vastustamattomampi. Gueyetä vartioinut Ari Nyman arveli ranskalaisen nousseen puskutilanteessa kolmen metrin korkeuteen. ”Forsellin ja Gueye yhteistyö oli silloin vasta alussa. Olemme hioneet sitä ja hakeneet tilanteisiin lisää variaatioita”, Lyyski muistuttaa kuin lisätäkseen suolaa turkulaisten haavoihin.

”Erikoistilanteet ovat alkukaudesta erittäin suuressa roolissa. Kentät ovat silloin huonommassa kunnossa ja joukkueet hermostuneempia”, Lyyski arvioi. ”Meillä ei ole ollut pariin vuoteen, sen jälkeen kun Gabriel Petrovic lähti Ruotsiin, ole ollut kunnon erikoistilanteiden antajaa. Nyt meillä on sellainen. Saamme pallot sinne minne haluamme.”

Ja se on huono uutinen IFK:n vastustajille. Petteri Forsellin jalka on todellinen täsmäase ja (kapteeni Patrik Rikaman sanoin) ”eläimellisellä fysiikalla” varustetun Gueyen pysäyttäminen liki mahdoton tehtävä useimmille joukkueille. Ja pelkkä Gueyen pysäyttäminen ei välttämättä edes riitä. ”Mate Dujilo on hyvä pääpelaaja. Mikko Paatelainen on hyvä pääpelaajaa. Ja Tamas Gruborovics teki jo viime kaudella paljon maaleja erikoistilanteista. Olemme vahvoja erikoistilanteissa vastustajan boksissa, mutta myös omassa päässämme”, Lyyski uskoo.

Lisäksi IFK hakee vielä joukkueeseensa vahvistusta. ”Pelaajia haetaan ilman muuta edelleen. Taloudellinen tilanteemme on levollinen. Ensi vuosikin on jo turvattu, eikä meillä ole mitään hätää. Tällaisessa tilanteessa pitää hakea vahvistuksia ja katsoa olisiko markkinoilla tarjota hyviä pelaajia. Jos niitä ei löydy, niin sitten mennään näillä. Mutta todennäköisesti tällä viikolla tulee joku ainakin käymään näytillä.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: