Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 4, 2010

Litmanen Kupittaan kuningas

Inter-Lahti 1-3

Jari Litmanen antoi Kupittaalla näytteen siitä, miksi FC Lahden kannatti odottaa hänen jatkamispäätöstään ja miksi hän on edelleen, 39-vuotiaanakin, yksi tämän maan parhaista jalkapalloilijoista.


Interin ja FC Lahden kohtaaminen ei vaikuttanut aluksi miltään viihdepommilta. Ensimmäiset 30 minuuttia olivat itse asiassa unettavaa tunnustelua. Lahden hyökkäyspelistä puuttui idea, Interin hyökkäyksestä taas terävyys. Turkulaisten tuore nigerialaishankinta Daniel Osinachi ei tuntunut oikein istuvan palapeliin, mutta kotijoukkueen onneksi jenkkivahvistus Daniel Antunez päätti ottaa vastuuta puolen tunnin pelin jälkeen. Antunez murtautui röyhkeästi rangaistusalueelle, vei Lahden puolustajia Juho-Matti Heikaria ja Tennant McVeaa kuin litran mittaa ja niittasi sitten pallon vasurillaan vastustamattomasti taka-alanurkkaan.

Se oli tyylikäs osuma ja Antunezin ensimmäinen liigamaali. Samalla alkoi vaikuttaa entistä enemmän siltä, että Antunez voisi olla Osinachia tai vaihtopenkillä istunutta Guillano Grotia parempi ratkaisu Interin hyökkääjäongelmiin. Antunez kun sentään osaa tehdä maaleja. Viime kaudella hän teki kuudessa Kakkosen matsissa kuusi maalia Rauman Pallo-Iiroille. Osinachi sen sijaan ”teki” maanantaina tusinan verran paitsioita Interille, mutta ehkä hänelle kannattaa antaa vielä aikaa.

Jari Litmanen ei ollut Lahden avauskokoonpanossa, mutta toisaalta oli selvää, ettei hänen tasoistaan pelimiestä oteta vieraspeliin mukaan vain lämmittämään vaihtopenkkiä. Litmanen tulikin kentälle kymmenen minuuttia avausmaalin jälkeen. Ja toisella jaksolla hän käänsi pelin Lahdelle. Show’nsa alkutahdit Litmanen löi kymmenen minuuttia tauon jälkeen. Jarkko Värttö löysi maalin edessä väijyneen Litmasen tarkalla keskityksellä, ja Kuningas viimeisteli Lahden tasoituksen komealla syöksypuskulla. Se oli huikea osoitus 39-vuotiaan konkarin pelikunnosta – ja lisää oli tulossa.

Litmanen on juuri nyt niin vahvassa vireessä kuin nelikymppinen pelimies voi vain olla. Lahden joukkuekin tiesi sen, ja pyrki pelaamaan pallon Litille aina kuin mahdollista. Mutta lopulta Inter kaatui siihen, että sekin alkoi pelata palloja Litmaselle. Tai paremminkin konkari luki turkulaispuolustuksen pallottelua kuin Elloksen luetteloa ja nappasi pari kertaa tikkarin pikkulapselta.

Ensimmäisenä Litmasen pallovarkauden kohteeksi joutui Ville Nikkari, jonka harhasyötön pelintekijä katkaisi keskialueella. Sen jälkeen Litmanen otti tyhjät pois ja piti Interin puolustusta varpaillaan sen aikaa, että Pekka Sihvola ehti tehdä taustanousunsa. Täydellisesti ajoitettu syöttö vapautti Sihvolan avopaikkaan, eikä tämä erehtynyt. Pieni nosto yli vastaantulleen Inter-vahdin David Monsalven riitti viemään Lahden 1-2-vierasjohtoon ja tuomaan viime kauden Ykkösen maalikuninkaalle ensimmäisen liigaosuman.

Eikä Litmanen ollut valmis vieläkään. Viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue tunsi taas pakottavaa tarvetta lainata palloa Lahden kymppipaidalle. Tällä kertaa Litmanen levitti pelin oikeaan laitaan Jussi Länsitalolle, jonka keskityksen Rafael puski tolpan kautta häkkiin. Se oli siinä. Rafaelin sännätessä tuulettamaan Lahden voiton arkkitehti taputti käsiään tyytyväisenä yhteen. Ottelua oli vielä reilu vartti jäljellä, mutta käytännössä se oli ohi. Litmanen oli kääntänyt pelin Lahden voitoksi.

”Tämä oli meille hyvä viikko. Voitimme TamUn ja Interin vieraissa. Kolme maalia täällä Interiä vastaan tulee olemaan harvinaista herkkua tällä kaudella. Sitä ei usein täällä nähdä”, Lahden valmentaja Ilkka Mäkelä totesi. Historia on Mäkelän analyysin puolella. Kolmen edellisen kauden aikana Inter oli joutunut nöyrtymään kotimatsissaan kolmesti vain yhden kerran, viimesyksyisessä KuPS-ottelussa. Silloin turkulaisia pyöritti Dickson Nwakaeme, nyt Litmanen.

Dicksonin ja Litmasen esityksissä oli paljon samaa, sillä vaikka nigerialaisväkkärän esityksessä oli enemmän show’ta ja nuoruuden intoa ja Litmasen pelissä taas sellaista kokemusta, joka muuttaa peliälyn jo peliviisaudeksi, molemmat murskasivat taidokkuudellaan Interin normaalisti tiiviin puolustuspelin. ”Litmanen on edelleen yksi Suomen parhaista pelaajista. Kyllähän sellaiset muuttavat pelin kulkua”, Interin Mika Mäkitalokin totesi pettyneenä pelin jälkeen.

”Silloin kun Jarille saadaan pelattua pallo jalkaan vastustajan puolustuslinjan eteen, tapahtuu aika hyviä asioita, kunhan pallottomien pelaajien liike vain antaa siihen mahdollisuuden”, Lahden Ilkka Mäkelä totesi, mutta ei halunnut keskittyä vain Litmaseen. ”Tänään Jari teki maalin ja syötti yhden. Viime pelissä Rafael teki samoin. Meille on tärkeää, että nämä hyökkäyspään avainpelaajat ovat vireessä. En tiedä huomasivatko toimittajat, mutta tämä oli maalikuninkaiden ilta. Maalintekijämme olivat järjestyksessä: Mestarien liigan maalikuningas, Ykkösen maalikuningas ja Veikkausliigan maalikuningas.”

Siinä on painavin syy siihen, miksi Lahdessa ei painajaismaisen harjoituskauden ja vähintäänkin ikävän liigakauden alun jälkeen tarvitse pelätä sarjapaikan puolesta. Lahden tulivoima on tällä hetkellä aivan liigan huippuluokkaa. Lisäksi Hugo Mirandan tulo on tiivistänyt joukkueen puolustusta. Pelillisesti pahin on nyt Lahdessa takana. Ainakin jo Jari Litmanen pysyy kunnossa.

Interillä sen sijaan riittää nyt mietittävää. Lahti-ottelu oli sille pelillisesti iso askel taaksepäin, ja valmentaja Job Dragtsma oli syystäkin pettynyt. ”Teimme hyvän maalin, mutta emme oikein kontrolloineet peliä. Toisen jakson alussa olimme parempia. Kontrolloimme ensimmäistä kymmentä minuuttia, mutta sitten laiminlöimme merkkaamisen ja Lahti pääsi tasoihin. Sen jälkeen menetimme pelin täydellisesti. Lahti oli siitä eteenpäin parempi joukkue ja ansaitsi siksi voittonsa.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: