Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 11, 2010

TPS kaipaa Kappea

Parhaiden pelaajien tärkeyden huomaa vasta sitten, kun he ovat poissa. Tämä pätee myös TPS:stä Ruotsiin siirtyneeseen Kasper Hämäläiseen. Siksi TPS:n hyökkäyspelin ongelmissa ei ole tällä hetkellä kyse vain Jonatan Johanssonin roolituksesta ja Robert Milsomin sisäänajosta.


Miten on mahdollista, että kenties liigan nimekkäimmällä hyökkäyskalustolla varustettu TPS on onnistunut tekemään neljällä ensimmäisellä liigakierroksella vain neljä maalia? Se on vähintäänkin aiheellinen kysymys. Varsinkin kaksi kotiottelua Honkaa ja VPS:ää vastaan ovat olleet pelillisesti heikkoja esityksiä, joista TPS on saanut tuloksellisesti enemmän kuin olisi ansainnutkaan.

Hyvää on se, että TPS tekee töitä ja taistelee. Huonoa on se, että joukkue tuntuu edelleen etsivän pelillisesti itseään. Tähän vaikuttaa varmasti se, että kaksi avauksen ”kausikorttilaista” hyökkääjä Jonatan Johansson ja keskikenttämies Robert Milsom liittyivät joukkueeseen vasta aivan kauden alla. Heidän sisäänajonsa on vielä kesken, eikä valmentaja Marko Rajamäki tunnu vieläkään täysin tietävän mitä tehdä Johanssonin kanssa. TPS:n hyökkäyspelin ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä kuin Johanssonin epäselvässä roolissa.

TPS:n hyökkäyspelin keskeisin ongelma tällä hetkellä on se, että joukkue joutuu rakentamaan hyökkäyksensä usein alhaalta asti. Silloin matkaa vastustajan maalille on vähintään 75 metriä ja pallon ja maalin välissä 10-11 vastustajaa. TPS ei ole sellaisen muurin murtamisessa parhaimmillaan. TPS on varsinkin hyökkäykseltään nopea joukkue, joka kaipaa pystypalloja vastustajan puolustuksen selustaan.

TPS tarvitsisi peliinsä nopeutta ja leveyttä. Perjantaina VPS pystyi tukahduttamaan Tepsin ryhmittäytymällä tiiviiksi nipuksi kentän keskikaistalle. Paras lääke siihen olisi ollut laitojen hyödyntäminen. Raitapaidoilla on hyvät laiturit ja mukavasti nousevat laitapakit, jotka pelaavat vielä hyvin yhteenkin. On erikoista, ettei joukkue hyödynnä laitanousuja paremmin vaan puskee päätään vastustajan ruuhkauttamaan keskustaan.

Vielä leveyttäkin enemmän TPS kaipaa tällä hetkellä sellaista pelaajaa, joka osaisi riistää pallon keskialueella omalle joukkueelle ja laittaa sen sitten nopeasti liikkeelle. Toisin sanoen TPS kaipaa Ruotsiin siirtynyttä Kasper Hämäläistä. Viime kaudella Kappe harrasti Wayne Brownin kanssa niin nopeaa ja tehokasta suunnanmuutospeliä, että sellaista on Suomessa harvoin nähty. Tänä keväänä joukkue on voinut vain haaveilla vastaavasta.

Hämäläinen ja Brown pystyivät keskialueen pallonriistolla ja nopealla syötöllä ylöspäin luomaan muutamassa sekunnissa paineen – ja usein myös ylivoimatilanteen – vastustajan puolustusalueelle. Kun pallonriistot puuttuvat, TPS joutuu käynnistämään hyökkäyksensä omalta puolustusalueeltaan. Sieltä matka hyökkäysalueelle on paljon keskikenttää pidempi, hitaampi ja mutkikkaampi. Etäisyydet venähtävät, pallo pysähtyy. Samalla todennäköisyys sille, että TPS saisi aikaan ”itsensä näköisiä” hyökkäyksiä pienenee. Tarkoitan nyt hyökkäyksiä, jossa nopeat hyökkäyspelaajat saavat pystypallon eteensä ja pääsevät pelaamaan kasvot vastustajan maalia kohti.

Parhaiden pelaajien tärkeyden huomaa vasta sitten, kun he ovat poissa. Tämä pätee myös  Ruotsiin siirtyneeseen Kasper Hämäläiseen. Hämäläinen ei kuitenkaan ole tulossa takaisin, joten Rajamäen ei auta kuin jatkaa palapelin kasaamista ja toivoa, että Milsom ja Toni Kolehmainen löytävät yhteisen sävelen. Keskikenttäkaksikon pallonriistoja odotellessa voisi kuitenkin olla fiksua levittää sitä peliä hieman. Laidat ovat futiskentän ohituskaistat ja niitä pitkin saattaa löytyä tilaa pahimpanakin ruuhka-aikana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: