Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 13, 2010

”Ton enempää ei voi olla sekasin!”

Kisa ensi kesän hulluimman maajoukkuevalmentajan tittelistä alkoi MM-joukkueiden valitsemisesta. Siinä Argentiinan pelaajalegenda ja isoego Diego Maradona otti hienoisen johtoaseman Ranskan sekopäisestä Raymond Domenechista.


Kaverini lähetti minulle pari kuukautta sitten sähköpostiviestin otsikolla ”Maradona pilaa vielä kaiken”. Se oli historiamme huomioon ottaen rankka otsikko. Maradona kun kuului meillä molemmilla lapsuudessa kiistattomien sankareiden joukkoon. Samaan riviin Ritari Ässän, Ihmemiehen ja Batmanin rinnalle. Joskus niiden yläpuolellekin. (Viides tuon ajan sankarini oli Matti Nykänen, mutta jätän hänet nyt pois laskuista, koska haluan välttää liian ilmiselviä rinnastuksia.)

Viime vuosina olen herännyt siihen tosiasiaan, että aika ei ole kohdellut poikavuosieni sankarinelikkoa tasa-arvoisesti. Siinä missä Batman on vuosien mittaan uudistunut ja Ihmemies MacGyver säilyttänyt poikamaisen charminsa, on El Diegolle käynyt kuin Ritari Ässälle ja sen esittäjälle David Hasselhoffille. Maradonasta on tullut campia.

Argentiinassa asiaa ei kuitenkaan nähdä aivan samalla tavalla. Siellä Maradona on edelleen puolijumala, josta oli ilman muuta tehtävä maajoukkueen päävalmentaja. Diegon aiemmat esitykset valmennuksen saralla olivat sellaisia, että päävalmentajaratkaisu sai minut tunnelmiin, joita voi parhaiten kuvata David Hasselhoffin Hooked on a Feeling -videolla: tuntui kuin olisin ollut ilmasurffaamassa eskimoasussa ja joku olisi heittänyt minulle täytetyn kalan.

Maradonan valmennuskausi onkin ollut sitten täyttä campia. Maradona on ollut päävalmentajana kaksi vuotta. Sinä aikana hän on peluuttanut maajoukkueessa yhteensä yli 100 pelaajaa. Sitä touhua seuratessa on tullut mieleen kiteytys, jonka animaatiosarja Pasilan tuttipoliisi Kyösti Pöysti huutaa harhaiselle pomolleen Rauno Repomiehelle: ”Sä olet niin sekasin, että jos sä olisit vielä enemmän sekasin, sä et ois yhtään enempää sekasin, koska ton enempää ei voi olla sekasin!”

Tai tältä se tuntui vielä ennen alustavan MM-joukkueen valitsemista. Maradona nimittäin päätti, että Mestareiden liigan finaaliin selvinneen Interin avainpelaajat Javier Zanetti ja Esteban Cambiasso eivät mahdu edes alustavaan MM-joukkueeseen, mutta brittidivarissa tahkoavat Fabricio Coloccini ja Jonas Gutierrez sen sijaan mahtuvat.

En lähde nyt ruotimaan Argentiinan valintoja enempää, koska Argentiinassa asuva brittitoimittaja Sam Kelly on tehnyt sen loistavasti omassa blogissaan (suora linkki löytyy kommenteista). Kelly pohtii tekstissään, millaisen joukkueen ja avauskokoonpanon hän valitsisi Maradonan valkkaamista 30 pelaajasta (jos hänestä tehtäsiin Argentiinan uusi päävalmentaja, eikä hän saisi Fifaa vakuuttuneksi edeltäjänsä tilapäistä vakituisemmasta mielenhäiriöstä tai pelaajiaan telomaan tiettyjä joukkuetovereitaan isänmaan edun nimissä lasarettikuntoon).

Erikoisinta tässä kaikessa on kuitenkin se, että Maradona ei välttämättä oleva edes MM-kisojen sekopäisin valmentaja. Hän saa hulluuskisassa tiukan vastuksen Ranskan Raymond Domenechilta. Jo tässä vaiheessa uskaltaa veikata, että tuosta kisasta tulee tiukka. Kumpikin valmentaja onnistui melkein pudottamaan futisjättiläisiin lukeutuvan joukkueensa kisoista – Argentiina varmisti kisapaikkansa karsintojen viimeisellä kierroksella, Ranska vasta jatkokarsinnan jatkoajalla. Lisäksi molemmat ovat toikkaroineet pelaajavalinnoissa – Domenech jätti valitsematta muun muassa Arsenalin Samir Nasrin ja Real Madridin Karim Benzeman.

Kesällä nähdään kumpi näistä sankareista saa enemmän tuhoa aikaan. Tällä hetkellä Maradona on hienoisessa johdossa, mutta todennäköisesti Ranska lähtee kisoista aiemmin kotiin. Maradonalla on nimittäin heittää kentälle maailman paras pelaaja Lionel Messi, joka siivoaa parhaansa mukaan valmentajan tekemät sotkut. Niin kai se menee. Kun vanha supersankari joutuu pulaan, nuorempi rientää sitä pelastamaan.

Mainokset

Responses

  1. Linkkejä, linkkejä…

    Sam Kellyn mainio juttu löytyy tuolta: http://hastaelgolsiempre.com/2010/05/12/argentina-squad-2010-who-would-i-play/?

    Italialla on Berlusconi, Ranskalla on Domenech. Muistutus ranskalaisluotsin aiemmista sekoiluista: http://blogit.ts.fi/pallopaat/2008/06/19/ranska-kaatui-valmentajaansa/

    Ja loppuun vielä absurdi tunnelmannostatus, David Hasselhoffin Hooked on a Feeling -video: http://www.youtube.com/watch?v=PJQVlVHsFF8


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: