Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 17, 2010

Interin elävä palapeli

Interillä on tällä hetkellä kapeasta ringistään huolimatta Veikkausliigan monikäyttöisin pelaajamateriaali. Silti joukkue kaipaisi kipeästi kookasta topparia, joka vapauttaisi Ari Nymanin keskikentän pohjalle ja Joni Ahon oikeaksi pakiksi.


Paikallispelin jälkeen oli kiehtovaa miettiä, miltä Interin peli ja kenttäryhmitys näyttäisivätkään, mikäli seura olisi vuosi sitten onnistunut uuden topparin hankinnassa. Mitä jos Interillä olisikin riveissään kookas ja laadukas puolustaja, joka vapauttaisi jatkuvasti Ari Nymanin keskikentän pohjalle?

Näin jälkikäteen tuntuu siltä, että Inter tavoitteli vuosi sitten liian täydellistä korvaajaa Jos Hooiveldille. Voimaa ja pelinavauskykyä sinimustien puolustuslinja kaipasi ilman muuta, mutta vasenjalkaisuus oli ehkä luksus, josta olisi voinut joustaa. OIkeajalkaisissa toppareissa valinnanvaraa olisi ollut enemmän ja riski sen takia pienempi.

Niin tai näin, Inter teki valintansa ja hankki Claudio Verinon, joka floppasi. Nyman päätyi toppariksi ja pelasi siellä hyvän viime kauden. Lauantaina kuitenkin nähtiin, että hän puolustavana keskikenttäpelaajana vieläkin parempi ja pystyy ottamaan sillä tontilla topparia suurempaa roolia. Ainut huono puoli Nymanin keskikentän roolissa on se, että Arskan mukana Interin puolustuslinjastta poistuu ainut kunnon fysiikalla varustettu pelaaja. Lisäksi liigan parhaimpiin laitapakkeihin lukeutuvalla Joni Aholla ei ole mitään asiaa bravuuripaikallaan, jos Nyman ei täytä toista topparin tonttia.

Inter-luotsi Job Dragtsma operoi tällä hetkellä niin kapealla ringillä, että hänen on peluutettava  osaa pelaajista heidän toiseksi tai kolmanneksi parhailla pelipaikoillaan. Jotain pelaajien ja heidän valmentajansa kyvyistä kertoo se, kuinka hyvin he onnistuivat noilla vieraammilla paikoilla esiintymään. Ja vielä enemmän se kertoo Interin pelitavan selkeydestä. Voidaakseen pelata hyvin ”vieraassa” roolissa pelaajan pitää tietää kaksi asiaa: se mikä on hänen tehtävänsä ja se mitä joukkuekaverit tekevät. Interin pelaajat ovat sisäistäneet joukkueen pelitavan niin hyvin, että pelipaikan muutokset eivät juurikaan laske pelaamisen tasoa.

Vaikka pelaajien roolittaminen menee koko ajan pidemmälle, futispiireissä puhutaan aina silloin tällöin myös monikäyttöpelaajista (engl. utility player), jotka pystyvät tarpeen vaatiessa pelaamaan lähes mitä paikkaa tahansa. Erityisen vahvana monikäyttöpelaajien kulttuuri elää Hollannissa, jonka futisperinteet ovat syvällä totaalisessa jalkapallossa. Siksi ei olekaan ihme, että hollantilaisen Job Dragtsman valmentama Inter on tällä hetkellä liigan monikäyttöisin joukkue. Esimerkiksi tästä käy vaikkapa joukkueen ryhmitys ja roolitus paikallispelissä:

Henri Lehtonen – Voi pelata vasempana pakkina tai laiturina. Pelaa pakkina, koska vasemmalla laidan hyökkääviin rooleihin on pari muutakin vaihtoehtoa.

Sami Sanevuori – Voi pelata vasempana laitapakkina tai topparina. Pelaa jälkimmäisenä, koska vasen laita on jo täynnä.

Joni Aho – Parhaimmillaan oikeana pakkina, mutta pelaa nyt vakituisesti topparina.

Severi Paajanen – Parhaimmillaan keskikentän keskustassa, mutta opettelee nyt oikeaksi pakiksi, kun Ari Nyman on nostettu keskikentän pohjalle.

Ari Nyman – Hyvä toppari ja pystyy pelaamaan myös oikeaa pakkia. Parhaimmillaan kuitenkin keskikentän pohjalla, jonne nyt vihdoin pääsikin.

Mika Mäkitalo – Pelintekijä ja keskikentän keskustan pelaaja. Harvoja ns. sementtipelaajia.

Mika Ojala – Dragtsma pyrki tekemään Ojalasta kymppipaikan pelaajaa jo reilu vuosi sitten. Ojala selviytyi urakasta hyvin, mutta häntä kaivattiin lopulta laidalle. Derbyssä pelasi kymppipaikkaa, useimmiten miten kuitenkin laidassa, missä vaihtaa paikkaa toisen laiturin kanssa.

Daniel Antunez – Todellinen monitoimimies. Keskikentän keskustan roolit, vasemman laiturin tontti ja hyökkääjän pelipaikka luonnistuvat kaikki. Näyttäisi olevan parhaimmillaan vasemmassa laidassa.

Kennedy Nwanganga – Parhaimmillaan vasempana laiturina, mutta paikannut vähiten huonona vaihtoehtona Timo Furuholmia keskushyökkääjän paikalla.

Guillano Grot – Hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan myös laidalla. Derbyssä Antunez, Nwanganga ja Grot (ja välillä myös Ojala) vaihtelivat paljon pelipaikkojaan.

Vaihdot:

Timo Furuholm – Puhdasverinen keskushyökkääjä.

Pablo Gomez(-Marttila) – Vaihtoehto keskikentän keskustaan. Tosin Dragtsma yritti tehdä Gomezistakin varatopparia kevättalven loukkaantumissumassa. Yritys katkesi ironisesti Gomezin loukkaantumiseen. Uusi yritys voisi olla paikallaan, sillä 187-senttisellä Gomezilla voisi olla riittävästi fyysisyyttä vapauttamaan Aho omimmalle paikalleen oikeaksi pakiksi.

Interin kenttäpelaajista vain Mika Mäkitalolla ja paluuta tekevällä Timo Furuholmilla on selkeästi sementoidut roolit. Käytännössä pelaajamateriaali sanelee parin muun (Lehtonen, Aho) pelipaikat, mutta siitä huolimatta joukkueen pelipaikoista noin puolet elää edelleen. Se ei ole ideaalitilanne, mutta se on osa prosessia, jolla Dragtsma etsii Interille toimivan kokoonpanon. Toimiva pelitapa sillä on jo nyt.

Mainokset

Responses

 1. Toimiva pelitapa? Miksi Interillä sitten on vaikeuksia voittaa ketään sarjassa?

  Tämä suomalainen pelitapahössötys on jotain täysin uskomatonta scheiBea. Pelkällä systeemillä ei voiteta yhtään matsia.

  Ei edes Interin keskikentän pallonhautomisella.

 2. Kun TPS laittaa Chris Cleaverin laitapakiksi RoPSia vastaan, tuloksena on katastrofi. Kun Inter laittaa Severi Paajasen laitapakiksi paikallispeliin, hän selviytyy urakastaan varsin hyvin. Ero pakkina pärjäämisessä ei tule näiden pelaajien ominaisuuksista, vaan siitä, että Paajanen tuntee paremmin joukkueensa pelitavan.

  Toki pelitapakaan ei takaa kaikkea. Se ei kasvata Joni Ahoa ja Sami Sanevuorta niin, että he pystyisivät voittamaan ilmapalloja Babatunde Wusua vastaan. Se ei saa Guillano Grotia tekemään maalia. Mutta näitä ongelmia ei voi myöskään ratkaista tuomalla pelitapaa ymmärtämätön pelaaja joukkueeseen. Se on nähty useasti. Tällaisissa tapauksissa Daniel Osinachi on muuttunut paitsiokoneeksi ja Claudio Verino taas muuttui käveleväksi aikapommiksi.

  Siinä mielessä olet oikeassa, että pelitapa voi luoda pelaajille vääränlaisen hyvän olon tunteen siitä, että peli kulkee vaikka todellisuudessa joukkue vaan neppailee pelitavan suojassa mukavuusalueellaan. Ja tätä on ollut Interissä alkukaudella paljon. Siksi joukkueella on ollut vaikeuksia voittaa (aiheesta enemmän: https://puoliaika.wordpress.com/2010/05/12/inter-kaipaa-herattajaa/).

  Paikallispeli näytti kuitenkin taistelevamman Interin ja voi hyvinkin olla, että se oli joukkueelle jonkinlainen käännekohta.

 3. Aika paksua mielestäni väittää, että Cleaver laitapakkina oli katastrofi ja Paajanen pärjäsi roolissaan varsin hyvin. On totta, että Cleaver oli RoPS-pelissä vaikeuksissa laitapakkina erittäin hyvin pelannutta Musondaa vastaan. Kuitenkin Chris pystyi kauden lopulla pimentämään ehkä liigan parhaan pelaajan Dickson Nwakaemen lähes pimentoon siksi puoliajaksi, kun Nwakaeme Chrisin laidalla pelasi. Cleaverilla oli RoPS-pelissä huono päivä ja niitä sattuu kaikille, Paajasellekin. Yhdestä pelistä ei voi vetää liikaa johtopäätöksiä ja tuntuukin usein siltä, että Suomen jalkapallopiireissä tämä onkin suurimpia ongelmia.

 4. Yhteen (yleensä viimeisimpään) suoritukseen tuijottaminen ei ole pelkästään suomalaisen jalkapalloilun vaan koko kansainvälisen urheilujournalismin kroonisimpia ongelmia. Sama pätee kuitenkin myös suorituksen tason muutosten laittamiseen hyvien ja huonojen päivien piikkiin. Pelaajien tekemisen laadulla on paljon vähemmän tekemistä satunnaisvaihtelun kanssa kuin yleisesti annetaan ymmärtää.

  Chris Cleaver on enemmänkin tasainen duunari kuin ailahteleva mielialapelaaja. Se, että hän pelasi myöhemmin kaudella vähemmän katastrofaalisesti laitapakkina on kehitystä ja pelipaikalle tottumista. Ja se, että Cleaver tarvitsi siirtymäajan tottuakseen edes kelvollisesti pakin paikalle tukee aiempaa teoriaani.

  Tai niin minä sen ainakin näen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: