Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 21, 2010

MM-kisakuumetta

Jalkapallon MM-kisojen alkuun on enää 21 päivää, mutta odottavan aika voi olla silti pitkä. Odotus sujuu kuitenkin mukavammin, mikäli on laadukasta luettavaa ja katseltava. Futisblogi Puoliajan luku- ja katseluvinkit MM-intoilijoille tulevat tässä!


Tällä viikolla, kesken toukokuun kauniimpien helteiden, minut valtasi erikoinen tunne. Tuntui siltä, että teeveestä pitäisi hetkenä minä hyvänsä tulla futiksen arvokisaotteluita. Ei tullut. Lätkää sieltä tuli. Joten oli parempi viettää päivää ulkona ja nauttia auringosta.

Fiilis hetkenä minä hyvänsä alkavista MM-otteluista johtui luultavasti siitä, että ulkona näytti ja tuntui juurikin siltä kuin kesäkuun puolivälissä parhaimmillaan. Helteet olivat saaneet sisäisen kalenterini sekaisin ja kisakuumeen nousemaan. Koska en luultavasti ole ainut futistautinen, listaan tähän nyt vinkkejä kisakuumeen hoitoon ja nostattamiseen.

1. Matka pallon ympäri
Nemo-kustannus teki vuosikymmen sitten todellisen kulttuuriteon ja käänsi kaksi futiskirjallisuuden klassikkoa suomeksi. Ensimmäinen niistä oli uruguaylaisen Eduardo Galeanon ”Jalkapallo valossa ja varjossa”, joka sisältää satoja mainioita tarinoita jalkapallohistoriasta. Toinen taas oli Simon Kuperin lukuisilla palkinnoilla noteerattu ”Matka pallon ympäri”, jossa älykäs maailmanmies reissaa ympäri maailmaa ja avaa globaalia jalkapallokulttuuria tavalla, joka hakee vertaistaan. Alkuperäisteos ilmestyi jo vuonna 1994, mutta tarinat hollantilaisesta, afrikkalaisesta, argentiinalaisesta, brasilialaisesta ja suomalaisesta futiksesta kiehtovat edelleen.

2. Why England Lose?
Kuperin taloustieteilijä Stefan Szymanskin kanssa tekemä tuore teos avaa aivan uudella tavalla kuningaslajin uskomuksia. Teoksessa ei ole ehkä samanlaista tarinallista imua kuin Matkassa pallon ympäri, mutta teräviä havaintoja (jalkapallo)maailman toimimisesta piisaa. Esimerkkejä kirjan annista löytyy tämänkin blogin merkinnöistä.

3. Inverting the Pyramid
Guardianin toimittaja Jonathan Wilson on tehnyt jalkapalloilevalle maailmalle suuren palveluksen. Hän on avannut kuningaslajin taktisen historian ja nykyisyyden ymmärrettävään muotoon. Wilsonin kirjan lukeminen antaa näkökulmaa tylsimpäänkin 0-0-nyhjäykseen. Kirja on äskettäin käännetty suomeksi, mutta mikäli ymmärtää englantia, sen voi löytää alkuperäiskielellä puoleen hintaan netin kirjakaupoista.

4. History of Football
Eikö lukeminen kiinnosta? Ei hätää. Futiskulttuurikylvyn voi ottaa myös audiovisuaalisessa muodossa. Kuusi vuotta sitten tehty ja edellisten MM-kisojen alla Suomessa näytetty History of Football -sarja avaa kuningaspelin niin perusteellisesti ja globaalisti kuin se vain 15 tunnissa on mahdollista. Käsitelväksi pääsevät niin lajin syntyhistoria ja hienoimmat hetket kuin suurimmat skandaalit ja pimeimmät puolet. Haastateltavina lajihistorian ykköskaarti Maradonaa, Peleä ja Cruyffiä myöten.

Mainokset

Responses

  1. Franklin Foer
    Jalkapallon maailmanselitys

    Kertoo lähinnä kauniin pelin rumasta puolesta. Rikollisuudesta, rasismista, lahjonnasta, huliganismista.

  2. Erinomaista. Ensimmäiset Kuperin ja Galeanon kirjat ovat itselle tuttuja juttuja, mutta muita esiin nostamiasi kirjoja en ole lukenut. Täytyykin harkita kiiman nostattamista entisestään laatukirjojen avulla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: