Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 27, 2010

Televisio muuttaa kaiken

Tv-näkyvyyden lisääntyminen on muuttanut Veikkausliigan otteluita kansainvälisempään suuntaan – ainakin median suhteen. Samalla valmentajien ja tähtipelaajien ottelutapahtumien aikaiset haastattelupyynnöt ovat moninkertaistuneet.


Joku on saattanut ihmetellä, miksi tällä kaudella kuvagalleriat ja otteluraportit ovat ilmestyneet blogiin usein vasta ottelua seuraavana päivänä. Viivästyksiin on ollut syynsä. Toimin kuuden ensimmäisen kierroksen aikana Veikkausliigan media officerina Turussa enkä jaksanut työillan päätteeksi ei aina paahtaa blogia.

Huonoin puoli media officerina toimimisessa oli se, että sen myötä juhlapäivä (lue: pelipäivä) muuttui työpäiväksi. Officerin päätehtävät ovat Veikkausliigan nettitoimituksen pitäminen ajan tasalla sekä stadionilla olevien tv-yhtiöiden avustaminen, missä piisasikin työsarkaa. Varsinkin Canal+:n televisioimissa peleissä riitti kiirettä. Pari kertaa jouduin juoksemaan loppuvihellyksen kaikuessa kentän läpi hakemaan valmentajia haastatteluun. (Ennen juoksuani informoin vieressä ollutta järjestysmiestä: ”Ryntään kohta kentälle, mutta siitä ei kannata huolestua. En aio heittää vaatteita pois päältäni.” Järjestysmiehen vastaus: ”Sanot vaan.”)

Media officerina toimiminen näytti minulle uuden puolen jalkapallomaailmasta. Välillä piti käydä metsästämässä valmentajia ja pelaajia pukukopista. Joskus heitä kävi vähän sääliksikin. Esimerkiksi silloin, kun hain Hongan nuoren lupauksen Juuso Simpasen illan aikana kolmeen eri tv-haastatteluun TPS-Honka-ottelussa. Viimeistään silloin huomasin median nielaisseen Urheilulehden heittämän ”Super-Juuso” syötin kohoineen.

Simpasen tapaus käy hyvänä esimerkkinä myös siitä, miten keskittynyttä (sähköisen) median huomio on. Ja samalla se on esimerkki siitä, miten television mukaantulo on muuttanut suomalaisen jalkapalloilun mediakäytäntöjä kansainvälisempään suuntaan. Uuden tv-sopimuksen myötä tiedotusvälineiden välille on muodostunut hierarkia. Televisio tulee ensin, ja vasta sitten lehtitoimittajat.

Suurissa urheilutapahtumissa näin on ollut jo iät ja ajat. Tein pari vuotta sitten graduni arvokisatoimittajuudesta ja maakuntalehtien urheilutoimitusten yhteistyöstä. Tutkimustapauksena oli Saksassa kesällä 2006 pidetyt jalkapallon MM-kisat. Haastatellessani paikan päällä olleita toimittajia päädyin siihen johtopäätökseen, että sähköiset viestimet vievät ottelutapahtumissa haastatteluissa ns. parhaat päältä. Sähköisen median ensihaastattelun oikeus on toki siinä mielessä ymmärrettävä, että tv-yhtiöt joutuvat maksamaan oikeuksistaan kovat rahat.

Tällä kaudella samanlainen asetelma on tullut myös Suomeen, eikä se ole ymmärrettävästikään ollut lehtitoimittajien mieleen. Lehdistötilaisuudet ovat myöhästyneet tv:n takia 10-15 minuuttia. Se kuulostaa pieneltä ajalta, mutta muuttuu suuremmaksi kun ottaa huomioon, että toimittajalla on aikaa ottelujutun kirjoittamiseen vain pari tuntia. Myöhäisillan otteluissa juttujen pitää taas valmistua lähes samaan aikaan kuin ottelu loppuu.

Kuten sanottua, tv-yhtiöt ovat maksaneet etuoikeudestaan kovat rahat, ja minusta tuntuu, että ne ovat saaneet myös rahoilleen vastinetta. Tosin välillä toimittajalta saattaa unohtua, että pelaaja ei ole stadionilla vain häntä varten ja että hänellä velvollisuus hoitaa haastattelu siten, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän vaivaa pelaajalle. Tässä mielessä oli piristävää huomata, kuinka Jari Litmanen lähti kerran kävelemään ottelua edeltävästä haastattelusta huomatessaan, että tv-ryhmä alkoi vasta etsimään kameraa sillä hetkellä, kun haastattelu oli tarkoitus aloittaa.

Tv-näkyvyyden lisääntyminen on muuttanut ottelutapahtumaa niin toimittajien kuin joukkueidenkin näkökulmasta. Pelaajille ja valmentajille kuuluukin iso kiitos siitä, miten kärsivällisiä ja yhteistyöhaluisia he ovat olleet. Ottelutapahtuman aikaisten haastattelujen määrä on (valmentajien ja tähtipelaajien kohdalla) moninkertaistunut, eikä se välttämättä helpota keskittymistä varsinaiseen asiaan. Se on kuitenkin se hinta, joka tv-rahoista on maksettava.

Mainokset

Responses

 1. Erittäin piristävä näkökulma ottelutapahtumiin. Tähän asti media officerin näkökulmasta kirjoitettuja tekstejä on sattunut omaan silmään ainoastaan Veikkaajassa, jossa erityisesti Liverpoolin Mestarien liigan pelien tapahtumista kirjoittanut A-maajoukkueen tiedottaja ja UEFAn mrdia officer Timo Walden on avannut kulissien takaista toimintaa.

  Ennen vanhaan laulettiin ”video killed the radio star”, nyttemmin sanoja voitaisiin kaiketi muuttaa muotoon ”internet killed the star journalist”, sillä sisällöntuotanto on muuttunut reaaliaikaisuutta vaativaksi, mutta samalla sisältöjä yksinkertaistetaan aivan liikaa. Tässä voisi olla sinulle tulevaisuutta varten myös ansiokkaan pohdinnan aihetta?

  Jotta edellä mainittu ei siis koituisi väärinymmärretyksi, haluan kiittää sinua mainioista Puoliaikaan kirjoitetuista jutuista. Jään mielenkiinnolla odottamaan näkökulmiasi kohta alkavista jalkapallon MM-kisoista.

 2. Mediakenttä on muuttunut tuhottoman paljon viimeisen 15 vuoden aikana. Sähköiset välineet (tv, radio ja internet) jyräävät reaaliaikaisissa tapahtumissa ja uutisissa väistämättä. Sille ei printtimedia voi yhtään mitään.

  Ennen uutiset luettiin lehdestä, nyt ne luetaan internetistä. Ennen riitti, että eilisestä pelistä oli lehdessä otteluselostus. Nyt ottelusta kiinnostuneet voivat katsoa pelin (tai sen huippukohdat) telkkarista tai netistä, eikä pelkkä raportti palvele enää oikein ketään.

  Huomasin tämän itsekin, kun otteluraporttien kirjoittaminen jäi seuraavaan päivään. En enää voinut olla nopein. Minun piti pystyä tarjomaan lukijoilleni jotain muuta. Jotain vähän kestävämpää. Pyrin vastaamaan haasteeseen olemalla analyyttisempi ja avaamalla peliä enemmän. Mielestäni onnistuin kelvollisesti.

  Kirjoittavan median ase sähköistä mediaa vastaan ovat taustoittaminen ja analysointi. Sanalla sanoen asiantuntemus. Kirjoittavan puolen valtti on se, että ne osaavat taustoittaa asioita, kertoa mitä mikäkin tarkoittaa ja mennä pintaa syvemmälle.

  Minä näen nykyisessä tilanteessa mahdollisuuden parempaan journalismiin. Eri asia on, kuinka monessa mediatalossa on resursseja sellaiseen. Mutta kyllähän fakta on, että esimerkin kesän MM-kisoista ei yksikään suomalaistoimittaja ongi yhtään kunnon skuuppia. Ei vaikka olisi paikan päällä. Lisäarvo lukijoille tulee kommentoivista ja taustoittavista jutuista.

  Jotain esimakua siitä, mitä se tämän blogin kohdalla saattaa tarkoittaa voi saada parin vuoden takaisesta Pallopäät-blogista, jota pidin Turun Sanomissa Jukka-Pekka Paajasen kanssa. http://blogit.ts.fi/pallopaat/

 3. Itse olen tutustunut sähköisen median elämään sen tekijän näkökulmasta ainoassa Veikkausliigaa suuremmassa kotimaisessa palloilusarjassa. Siellä lehti vs. tv asetelma on ollut olemassa jo useamman vuoden ajan. Ja liikkuvat summat ovat vielä sen verran isommat kuin VL:ssa, että säännötkin ovat aika monta pykälää tiukemmat.

  Olen henkeen ja vereen printtimies, ja ymmärrän täydellisesti sanomalehtien tuskan, mutta joskus pitää muistaa sekin, että deadlinensa on myös Urheiluruudulla ja muilla televisioyhtiöillä. Kun pelkkä haastattelu ei vain riitä, vaan siitä pitää (yleensä Pasilassa) leikata vielä parhaat pois ja liittää se mahdollisesti johonkin koosteeseen. Ja kaman siirtäminenkin sinne Pasilaan ottaa aikansa.

  Veikkausliigan ylivertainen etu tähän kaukalosarjaan on se, että ainakin omien kokemuksieni perusteella suhde mediaan on paljon avoimempi. Pelaajat tulevat haastatteluihin nopeasti ja valmentajatkin ovat aina saatavilla. En ole koskaan nähnyt, että Ratinassa, Finskillä, Tapiolassa tai Tehtiksellä (joissa useimmiten käyn) joutuisi joku kanava odottamaan televisiohaastattelua 20-30 minuuttia. SM-liigassa se on joissain kaupungeissa ihan arkipäivää.

 4. Tuo on täysin totta. Sähköisillä välineillä deadlinet ovat vieläkin tiukemmat. Suorassa lähetyksessä deadline saattaa olla jopa muotoa ”nyt”.

  Tuohon esittämääsi SM-liigaesimerkkisi verrattuna homma toimii Veikkausliigassa hyvin. Lehtitoimittajakin saa haastattelunsa yleensä viimeistään 10-15 minuutin odottamisen jälkeen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: