Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 5, 2010

Yllätyspaketti osa 1: Yllätysten anatomia

Arvokisayllättäjiä on moneen lähtöön. Osa kaataa tieltään suosikin toisensa jälkeen, toiset taas hyötyvät muiden tekemästä raivaustyöstä. Yhä useammin arvokisapommien takana on kisakaavio, jossa yksittäiset yllätykset kertautuvat jymypaukuiksi.


”Kaikki ei ole mahdollista, mutta mikään ei ole mahdotonta.” En tiedä kuka tuon sanonnan ensimmäisenä tokaisi ja missä olosuhteissa, mutta luulen, että hän tarkoitti jalkapallon MM-kisoja. Niissä mikään ei ole mahdotonta, koska ottelut ratkaistaan kentällä. Toisaalta kaikki ei myöskään ole mahdollista, koska turnaus pelataan kaavion mukaan.

Kisakaavio ei kuitenkaan estä yllätyksiä, vaan se päinvastoin moninkertaistaa ne. Toisinaan jo yksi yllättävä tulos alkulohkon ottelusta riittää siihen, että ennakkokaavailut heittävät häränpyllyä.

Näin kävi esimerkiksi viime EM-kisoissa, kun Kroatia voitti Saksan. Kroatia varmisti samalla lohkovoittonsa, ja kun Portugali oli tehnyt edellisenä päivänä samoin, oli varmaa, että joko Kroatia, Tshekki tai Turkki selviäisi neljän parhaan joukkoon. Lopulta välieriin ylsi Turkki, jonka menestystä pidettiin kisojen suurimpana yllätyksenä.

Arvokisojen lohkot ja pelikaaviot ovat enemmänkin sijoiteltuja kuin arvottuja. Koriasettelun ansiosta jokaisessa lohkossa on yleensä yksi selkeä ennakkosuosikki. Jos ennakkosuosikit pystyvät pelaamaan odotetulla tasolla, ne välttävät toisensa myös toisella kierroksella. Mutta jos yhdenkin ennakkosuosikin taso pettää, yksittäiset yllätykset kertautuvat tarkkaan laskelmoidussa kisakaaviossa jymypaukuiksi.

Näin kävi edellisissä MM-kisoissa, kun Sveitsi voitti alkulohkonsa. Lopulta Sveitsin yllätyksen hedelmän korjasi Ukraina, joka pudotti Sveitsin rankkareilla ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon – ja hävisi puolivälierissä Italialle puhtaasti 3-0.

Kisakaaviota vääristää usein sekin, että isäntämaalle/maille halutaan pedata mahdollisimman helppo kisareitti. Jos suuri ennakkosuosikki kompuroi helpon isäntävetoisen lohkon ”vastakappaleessa”, joku joukkue voi saada MM-kisatasollakin äärimmäisen helpon tien mitalipeleihin saakka.

Näin kävi kesällä 2002, kun suurin MM-suosikki Argentiina romahti ja Ruotsi venyi kuolemanlohkon voittoon. Yhtäkkiä yhdestä välieräpaikasta olivat kisaamassa lohkovoittajat Ruotsi ja (naurettavan helpon lohkonsa voittanut) Japani sekä Senegal ja Turkki. Lopulta hedelmän korjasi jälleen Turkki. Turkkilaiset voittivat kisoissa Kiinan, Japanin, Senegalin ja Etelä-Korean ja korjasivat siitä palkkioksi pronssit.

Toki joukkue voi yllättää ilman kisakaavion apuakin. Näin teki Kreikka EM-kisoissa 2004. Kreikkalaisten pelityylistä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta kun joukkue pudottaa alkulohkossa Espanjan, puolivälierissä hallitsevan mestarin Ranskan, välierissä kisojen kovakuntoisimman joukkueen Tshekin ja voittaa finaalissa vielä toistamiseen isäntämaa Portugalin, niin vaikea siinä on kenenkään väittää, ettei se olisi ansainnut mestaruuttaan.

Tämän kesän MM-kisojen potentiaalisista yllättäjistä lisää seuraavassa jutussa.

Mainokset

Responses

  1. Kiitos hienosta postauksesta!
    En saata olla mainitsematta tästä hienosta manageripelistä, joka on MM-kisoihin tehty – http://act-fantasyfootball.com/ff/main/Index

    Käykää tutustumassa ja osallistukaa!

    • Kiitos palautteesta.

      Jos tuo manageripeli paljastuu maksulliseksi, niin kommentti lähtee sivuilta hyvin nopeasti. Jos peli taas on ilmainen, niin onnea sen pyörittämiseen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: