Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 11, 2010

Vuvuzela on edelleen kirosana

Jalkapallosanastooni tuli vuosi sitten uusi kirosana: vuvuzela. Sietämätöntä möykkää pitävä eteläafrikkalainen muovitorvi pilasi viime kesänä Confederations Cup -elämykseni ja nyt se tekee monen MM-kisojen kokemuksesta “autenttisen”. Sen takia julkaisen nyt uudelleen vuoden takaisen ”Vuvuzela on kirosana”-kirjoitukseni.

Vuvuzela on pitkä muovitorvi, joka näyttää trumpetilta ja kuulostaa sekopäiseltä ampiaisarmeijalta, joka on saanut käyttöönsä pa-laitteiston – tai kuten Guardianin Simon Burnton asian ilmaisi: “Kuulostaa siltä kuin herhiläisarmeija olisi jättänyt kännykkääsi 45-minuuttisen, huonolaatuisen vastaajaviestin.”

Vuvuzelojen kuunteleminen vie mielenterveyden nopeammin kuin Salattujen elämien katsominen – ja se on paljon se. Karmeiden Confederations Cupin kokemuksien jälkeen en haluaisi edes kuvitella, mitä kuukauden kestävä 4-5 tunnin päivittäinen rautaisannos tekee futisfanin kuupalle. Fifa sen sijaan on hyvinkin valmis testaamaan asiaa.

Vuvuzelat olivat kiellettyjä vielä kesäkuun alussa, mutta sitten eteläafrikkalaisten lobbaus käänsi Fifa-päättäjien päät. “Olen aina sanonut, että Etelä-Afrikka on Afrikkaa. Ja Afrikka on äänekäs, energinen, rytmikäs maanosa. Musiikkia, tanssia, rumpuja… Tämä on Afrikka. Meidän täytyy hieman sopeutua.” Blatter myös lisäsi, että discossa käyminen vahingoittaa kuuloa vuvuzeloja enemmän.

Burnton, jonka hienoa juttua käytän tässä tekstissä sumeilematta hyväkseni, vastasi Blatterin perusteluihin seuraavasti: “Tämä on täysin kelvotonta stereotypioiden hyväksikäyttöä. Mitähän Blatter sanoisi, jos torvet olisivat suosittuja Amerikassa? ‘Ovathan ne hieman ärsyttäviä, mutta tämä on Amerikka ja ihmiset ovat täällä täysiä idiootteja. Meidän täytyy hieman sopeutua?’”

Monet pelaajat ja valmentajat ovat tyrmänneet vuvuzelat täysin. Yksi heistä on Espanjan Xabi Alonso, joka totesi, ettei vuvuzelojen aiheuttaman äänisaasteen keskellä kuule edes omia ajatuksiaan saati sitten joukkuetovereitaan: “Ne pitäisi kieltää. Pelaajat ovat tottuneet huutaviin ihmisiin, mutta torvien aiheuttamassa melussa ei pysty keskittymään. Se on sietämätöntä. Muiden pelaajien kanssa on liki mahdotonta kommunikoida”, Alonso totesi ja antoi vielä ymmärtää, etteivät torvet ainakaan paranna stadionin tunnelmaa.

Ymmärrän Alonsoa hyvin. En minäkään haluaisin torvisektiota pauhaamaan korvani juureen, kun kirjoitan näitä tekstejä – enkä välttämättä silloinkaan kun en kirjoita mitään. Ihan tv-kuvan perusteella olen sitä mieltä, että katsojan täytyy olla torvi käyttääkseen vuvuzela-torvea ja täytyy olla mielipuoli tai kuuro – tai mahdollisesti molempia – kuunnellakseen sitä.

Asiaan on kolme ratkaisua. Ensimmäinen olisi niistä paras: Blatter tulisi järkiinsä ja Fifa kieltäisi jälleen vuvuzelat. Näin ei kuitenkaan käy, koska Blatter ei ole tulossa järkiinsä lähiaikoina. Fifa-pamppu on päinvastoin ilmoittanut, ettei kattojärjestö aio kieltää vuvuzeloja. Ilmeisesti Blatter on menettänyt vuosien varrella järjen lisäksi myös kuulonsa.

Toinen vaihtoehto edellyttäisi tekniikan hyödyntämistä. Tv-yhtiöt voisivat suunnata mikrofoninsa niin, ettei vuvuzelojen aiheuttama mökä häiritsisi tv-katsojien futisnautintoa. Tämä todennäköisesti edellyttäisi jonkinlaisten suodattimien käyttämistä, mutta jos nykytekniikalla saadaan Paris Hilton kuulostamaan laulajalta, niin Etelä-Afrikassa pelatun matsin muokkaaminen jalkapallo-ottelun kuuloiseksi ei pitäisi olla temppu eikä mikään. Tosin kisoja paikan päällä seuraavien kuuloa ja järkeä tämä ei pelastaisi.

Niinpä ainut oikea ratkaisu olisi vuvuzela-marttyyrius. Isäntämaa on saanut Fifan vakuuttuneeksi siitä, että vuvuzelat ovat osa “autenttista eteläafrikkalaista jalkapalloelämystä”. Guardianin Burnton muistutttaa tähän, että aikoinaan autenttiseen englantilaiseen jalkapalloelämykseen kuului huligaanijengien pakoilua, futiksen seuraamista seisomapaikoilta joilta ei nähnyt mitään sekä takana seisovan miehen takin selkämykseen jättämä kusivana – eikä Fifa tehnyt mitään tämän autenttisuuden säilyttämiseksi.

“Fifa suostuu harkitsemaan kantaansa uudelleen vasta, jos torvia käytetään väkivaltaan. En normaalisti kannusta huliganismiin, mutta tässä tapauksessa olen valmis uhrautumaan niiden 400 000 ihmisen hyväksi, jotka suunnittelevat matkaavansa MM-kisoihin. Sitä paitsi yksi väkivalloin vaiennettu vuvuzela on yksi vuvuzela vähemmän kansainvälisessä kidutuskäytössä”, Burnton julistaa.

Simon sai täyden tukeni matkalleen jalkapallopyhimykseksi, mutta jostain syystä hän silti epäonnistui. Niinpä meille kuuloamme ja mielenterveyttämme arvostaville jalkapallon ystäville jäi vain yksi vaihtoehto: mute-nappi.

Lähde: http://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/jun/20/confederations-cup-world-cup-vuvuzela

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: