Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 24, 2010

Vuosikertaviinistä etikaksi

Italian MM-kisaurakka päättyi alkulohkoon. Samalla joukkue jatkoi eurooppalaisten maailmanmestareiden surkeita tittelinpuolustusperinteitä.

Italia puolustaa maailmanmestaruutta. Sillä on sama valmentaja ja tukku samoja pelaajia kuin neljä vuotta aiemminkin. Peli ei kuitenkaan kulje entiseen malliin, ja tulokset ovat sen mukaisia.

Kuulostaako tutulta? Tuollainen oli Italian edellinen MM-tittelinpuolustus vuonna 1986. Silloin joukkue selvisi kyllä alkulohkosta jatkoon, mutta putosi neljännesvälierissä Ranskalle.

Italian tämänkertainen maailmanmestaruuden puolustamisyritys oli vielä edellistäkin surkeampi. Pelistä puuttuivat palo ja ideat. Italia oli kuin vanha pizza tai yön yli pöydällä seissyt spaghettiannos. Joukkueen vuosikertaviini oli neljässä vuodessa muuttunut etikaksi.

Italian epäonnistuminen ei kuitenkaan ole poikkeus vaan pikemminkin osa eurooppalaisten maailmanmestareiden pitkää perinnettä. Ranska epäonnistui vuonna 2002 hallitsevana maailmanmestarina yhtä surkeasti kuin Italia nyt.

Ja samasta syystä. Joukkue luotti niihin pelaajiin, jotka olivat neljä vuotta aiemmin voittaneet mestaruuden. Mestarijoukkueen sijaan Italia ja Ranska saivat kuitenkin vain hidastuneen joukkion, jossa nälkä oli muuttunut kylläisyydeksi ja kokemus vanhuudeksi.

Hekuman hetkellä suurissakin jalkapallomaissa erehdytään pitämään mestaruutta enemmän joukkueen kuukauden työn tuloksena kuin vuosikausien kehityksen tuloksena. Neljäksi vuodeksi pysähtynyttä kehitystä ei pysty paikkaamaan kuukauden työllä, vaikka joukkue paiskisi duunia takamus ruvella. Ja hallitsevat mestaruusjoukkueet harvemmin likaavat takamustaan työnteolla. Useimmiten mestarit haluavat pitää hauskaa vielä kerran vanhalla jengillä.

Siksi mestaruuden puolustaminen on vielä vaikeampaa kuin sen voittaminen. Jos ette usko, niin kysykää vaikka Saksan vuoden 1994 MM-kisoissa puolivälieriin jääneeltä joukkueelta. Tai ranskalaisilta. Tai vaikka Marcello Lippiltä ja Fabio Cannavarolta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: