Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 30, 2010

Parhaiden pelin perusta

Mitä yhteistä on Brasilian hyökkäyksellä, Uruguayn maalihanojen aukeamisella ja Espanjan pallonhallinnalla? Varmasti paljonkin, mutta ennen kaikkea se, että ne kaikki perustuvat kolmiopeleihin.


Brasilian peliä on moitittu tylsäksi, mutta on vielä yksi osa-alue, jossa samba soi. Se on Robinhon, Kakan ja Luis Fabianon muodostama hyökkäyskolmio.

Brasilian hyökkäystrio pelaa kisojen nopeinta ja tuhoisinta kolmiopeliä. Mainiolla Zonal Marking -sivustolla kolmikon toimintaa kuvaillaan seuraavasti: ”Brasilia on äärimmäisen vaarallinen, kun se saa Luis Fabianon, Robinhon ja Kakan 10 metrin säteelle toisistaan. Heidän yhteispelinsä on aina fantastista – useimmiten maalipaikkaan päästään kahdella tai kolmella yhden kosketuksen syötöllä.”

Portugalia vastaan Kaka ja Robinho olivat poissa. Kolmio hajosi, ja Brasilia ei onnistunut maalinteossa.

Brasilia ei ole ainut kolmiopeliä hyödyntävä joukkue tässä turnauksessa. Uruguay jäi avausottelussa nollille Ranskaa vastaan, koska joukkue ei saanut toimitettua palloja kärjessä vaanineille Diego Forlanille ja Luis Suarezille. Seuraavassa ottelussa Forlan laskeutui kymppipaikalle ja Edinson Cavani otti hänen paikkansa toisena hyökkääjänä. Hyökkäyspäähän syntyi kolmio, jossa Forlan toimitti palloja kahdelle kärkipelaajalle.

Paras esimerkki kolmiopelistä on kuitenkin Espanja. Espanjalaiset ovat kolmiopelin mestareita. Joukkueen pallonhallinta perustuu siihen, että pallollisella pelaajalla on aina vähintään kaksi lyhytsyöttömahdollisuutta. Topparilla ja puolustavalla keskikenttäpelaajalla on aina mahdollisuus antaa helppo syöttö sivuun. Siksi Espanjalta on hankala prässätä palloa pois.

Sama pätee myös Brasiliaan.Espanja, ja periaatteessa Brasiliakin, käyttää 4-2-3-1-pelijärjestelmää, jossa syötteleminen perustuu pitkälti kolmiopelaamiseen. Se antaa mahdollisuuden helppoihin ratkaisuihin. Helpot ratkaisut taas antavat mahdollisuuden pallonhallintaa. Ei ole sattumaa, että Espanja ja Brasilia pitävät otteluissaan palloa jopa tuplasti sen mitä vastustajat.

Turnauksessa neljä eniten syöttöjä antanutta pelaajaa ovat kaikki espanjalaisia. Xavi, Xabi Alonso, Sergio Busquets ja Gerard Pique ovat antaneet kisoissa yhteensä yli 1 300 syöttöä. Ne ovat onnistuneet yli 85 prosentin varmuudella. Samanlaisiin prosenttilukuihin yltävät myös brasilialaiset. Pallonhallinta edellyttää syöttövarmuutta ja sitä näillä joukkueilla riittää yllin kyllin.

Kolmiopeliä harjoitellaan Suomessakin, mutta sitä pitäisi harjoitella vielä enemmän, junnuista lähtien. Kolmiopeli on nimittäin se tapa, jolla maailman parhaat pelaajat ja  joukkueet kuningaslajia pelaavat.


Responses

  1. Kaksi esimerkkiä Brasilian kolmiopelihyökkäyksestä.

    Ensimmäisenä Luis Fabianon osuma Chileä vastaan: Robinho tuo pallon vasenta laitaa pitkin, kunnes hyökkäyskolmannekselle on syntynyt kolmio. Syöttö Kakalle, nopea jatko Fabianolle ja avopaikka on valmis. http://www.youtube.com/watch?v=qvyQoGXwTXw

    Sama kolmikko asialla Norsunluurannikkoa vastaan: Nyt Robinho tulee keskeltä ja syöttää Fabianolle, joka jatkaa pallon Kakalle. Kaka pitää palloa parin kosketuksen ajan ja syöttää sitten Fabianon läpi: http://www.youtube.com/watch?v=f7Pjjz74pt0

    Helppoa kun sen osaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: