Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 3, 2010

Der Jogo Bonito

Ne olivat mahtavat murskajaiset. Saksa kaatoi Argentiinan 4-0. Nuori Saksan joukkue pelaa tällä hetkellä kisojen kauneinta ja parasta jalkapalloa.


”Kaunista jalkapalloa on edelleen olemassa. Barcelona pelaa sitä, ja Saksa pelasi sitä Australiaa vastaan”, toimittaja Simon Kuper ihasteli alkulohkojen aikaan.

Sen jälkeen Saksa on vain parantanut. Se on kaatanut Englannin ja Argentiinan yhteismaalein 8-1. Jos Brasilia pelaisi kuin Saksa, jalkapalloromantikot ympäri maailmaa kusisivat hunajaa ja hehkuttaisivat jogo boniton paluusta.

4-0-voitto Argentiinasta oli Saksalta suvereeni suoritus. Germaanien hyökkäys sai Argentiinan puolustuksen näyttämään puulaakiporukalta. Müller, Podolski ja Schweinsteiger syöksyivät vuoron perään rangaistusalueelle ja Miroslav Klose laittoi pallot maalin edestä verkkoon.

Niin sulavaa ja taidokasta hyökkäyspeliä on nähty maajoukkuetasolla hyvin harvoin, ehkä ei kertaakaan sitten Brasilian parhaiden päivien. Se oli nykypäivän jogo bonitoa. Vai pitäisikö sanoa Der Jogo Bonitoa. Ainut konemaisuus Saksan hyökkäyspelissä oli sen tehokkuus.

Saksan menestys on tulosta oikeansuuntaisesta jatkuvasta muutoksesta. Toisin sanoen kehityksestä.

Vuosituhannen taitteessa Saksa oli lamassa. Vuoden 1998 MM-kisat olivat päättyneet puolivälieriin ja kesän 2000 EM-turnaus alkulohkoon. Saksassa tehtiin uudistuksia. Panostettiin nuoriin. Tuleen ei jääty makaamaan edes silloin, kun joukkue selvisi MM-finaaliin 2002 ja EM-finaaliin 2008.

Saksassa nuoruus ei ole enää este maajoukkuepaikalle. Tänään kentällä olleista saksalaispelaajista vanhimpia olivat 32-vuotias Klose ja 31-vuotias toppari Arne Friedrich. Seuraavaksi vanhin pelaaja oli 26-vuotias kapteeni Phillip Lahm. Nuorimpia olivat 20-vuotiaat Thomas Müller ja Toni Kroos.

Saksan joukkue on liki täydellinen antiteesi yli-ikäiselle ja väljähtyneelle Italialle. Italiassa odotettiin vanhojen mestareiden hoitavan homman vielä kerran. Tuloksena oli mitä ummehtuneinta jalkapalloa. Saksassa luotettiin nuoriin nouseviin kykyihin. Nämä ovat vastanneet huutoon pelaamalla mitä raikkainta futista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: