Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 3, 2010

Kisojen vihatuin pelaaja

MM-kisojen tärkeimmät ottelut ovat vielä pelaamatta, mutta kisojen vihatuin pelaaja voidaan nimittää jo nyt. Se on Uruguayn Luis Suarez.


Uruguaylaishyökkääjä Luis Suarezin nimi on nyt kaikkien huulilla. Useimmiten kirosanana. Suarez nimittäin vei eilen käsivirheellään sympaattiselta Ghanalta varman jatkopaikan.

Ärsytystä on lisännyt entisestään se, että Suarez tuntuu olevan teostaan lähinnä ylpeä. ”Sillä tavalla, kun minut ajettiin ulos… Totuus on, että se oli sen arvoista”, Suarez totesi ottelun jälkeen.

Sen jälkeen hän rinnasti tekonsa Diego Maradonan ”Jumalan kädeksi” ristittyyn maaliin. ”Jumalan käsi kuuluu nyt minulle. Tein kisojen parhaan torjunnan”, Suarez hehkutti.

Suarezia on helppo vihata. Hän on samasta ärsyttävien kaatuilijoiden puusta veistetty kuin Cristiano Ronaldokin. Ja näissä kisoissa Suarez on pannut vielä Ronaldoakin pahemmaksi.

Siitä huolimatta täytyy kysyä, että miten Suarezia pitäisi vielä rangaista? Ghana sai tilanteesta rangaistuspotkun ja Suarez ajettiin ulos. Uruguaylainen on luultavasti sivussa joukkueensa kahdesta viimeisestä pelistä. Hänen turnauksensa on ohi. Sen kovempaa rangaistusta on vaikea antaa.

Ehkä kyse on siitä, että rankkari ja punainen kortti -yhdistelmä on kärsinyt jalkapallossa inflaation. Kun Fifa linjasi, että ilmeisen maalintekopaikan viemisestä on rangaistava punaisella kortilla, se ajatteli luultavasti juuri eilisen kaltaisia tapauksia sekä niitä tilanteita, jossa hyökkääjä rapataan maalin edessä takaapäin maahan.

Kummatkin tilanteet ovat vähentyneet jonkin verran, mutta samalla esimerkiksi maalivahtien saamat punaiset kortit ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Suarez oli itse tekemässä alkusarjan ottelussa Itumeleng Khunesta MM-historian toista ulosajettua maalivahtia. Tilanteessa (jonka linkki löytyy kommenteista) oli rike, mutta se ei ollut räikeydessään lähelläkään eilistä.

Sen tapauksen takia Suarezia vihattiin valmiiksi jo Etelä-Afrikassa. Eilisen jälkeen häntä vihataan myös muualla maailmassa – Uruguayta lukuun ottamatta. Uruguaylaisille Suarez on sankari, joka uhrasi itsensä joukkueen puolesta.

Samalla uruguaylaiset olivat varmaan iloisia siitä, että ulosajettu pelaaja ei ollut joukkueen suurin tähti Diego Forlan tai kukaan puolustuslinjasta. Uruguaylta puuttuu riveistään jo pari kolme avauskokoonpanon puolustajaa, ja heitä on luultavasti välierässä Hollantia vastaan  paljon Suarezia suurempi ikävä.

Mainokset

Responses

 1. Itumeleng Khunen ulosajo:

  Ehkä katsojia ärsyttää Suarezin tempussa se, miten avoin se oli. Diego Maradona ja Lionel Messi ovat tehneet kädellä maalit (yhtä raskauttavaa kuin maalin estäminen), mutta he osasivat tehdä sen niin, ettei tuomari huomannut sitä.

  Messin käsimaali

  Samalla tavoin Saksan Torsten Frings torjui pallon kädellään maaliviivalta USA:ta vastaan 2002 (ajassa 1.50):

  Suarez teki rikkeensä selvästi, oli suorastaan ylpeä siitä ja tuuletti pelin jälkeen joukkueensa voittoa villisti. Se oli suolaa ghanalaisten haavoihin, mutta se ei silti tee Suarezin tempusta juuri Fringsin käsivirhettä vakavampaa.

  Ja Frings sentään selvisi rikkeestään ilman minkäänlaista rangaistusta.

 2. Minusta Suarez oli illan suurin sankari ja kovin draama on siinä, että joutuu olemaan sivussa. Käsillä torjuminen oli ainoa järkevä ratkaisu siinä paikassa, antoi vielä mahdollisuuden joukkueelle. Huippu-urheilussa on kyse voiton tavoittelusta hinnalla millä hyvänsä, siis kaikin tarpeellisin keinoin. Ei se ole Suarezin – vaan futissääntöjen – vika, että tuollaisesta tilanteesta ei tuomita suoraan maalia.

 3. Suarezia todellakin rangaistiin niin kuin futissäännöt tilanteessa vaativat. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että sääntöjä oltaisiin muuttamassa. Useimmissa tilanteessa pilkku+punainen on takaiskumaaliakin kovempi rangaistus, tämä ei vain ollut sellainen tapaus.

  Toisin kun odotin, Suarez selvisi tempustaan lopulta yhden ottelun pelikiellolla ja pääsee näin ollen pelaamaan vielä pronssiottelussa tai finaalissa.

 4. Suarez on sankari! Herranen sentään minkälaisen uhrauksen poika teki. Juuri noin! Kaikki peliin. Normaali kortti ja rankipotku olivat aivan riittävät rangaistukset. Ei oo Suarezin vika, et pilkku vedettiin poikkihirteen. Itse asiassa se teki ottelusta todellisen klassikon (tai ainakin sen lopusta).

  Kyl mää Tihiselle kiukustuisin kovasti, jos Suomi olis vastaavas tilanteessa, ja sit se ei käyttäis käsiään vaan pallo menis maaliin. (Esimerkiksi Unkaria vastaan olis joku voinu vähän rikkoakin lakeja pysäyttääkseen sen omatekoisen flipperin).

 5. Luizzzzuaarezz oli loistava ! Toivottavasti jotenkin pystyvät voittamaan Hollannin, jotta sankari pääsee finaaliinkin!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: