Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 6, 2010

Täydelliset kympit

Kaka, Messi, Rooney… MM-kisajoukkueiden kymppipaidat ovat pettäneet yksi toisensa jälkeen. Mutta on kaksi kymppiä, joihin joukkueet ovat voineet luottaa. Uruguayn Diego Forlan ja Hollannin Wesley Sneijder ovat näiden kisojen täydellisimmät kympit. Tänään he kohtaavat MM-kisojen välierässä.


Kymppipaita on futiksen halutuin nuttu. Niin haluttu, että alasarjoissa numero kymmenen on suora vinkki vastustajalle: ”Tässä on joukkueen paras pelaaja. Vartioikaa!”

Niinpä vanhan divariviisauden mukaan kymppipaitaa ei kannata antaa parhaalle pelaajalle. Paras pelaaja kannattaa piilottaa jonkin toisen numeron taakse, jotta hän pääsee yllättämään.

Näissä MM-kisoissa moni joukkue on noudattanut numeroinnissaan divarilogiikkaa. Portugalin joukkueessa kymppipaidassa pelasi Danny (Ilkka Lipsas -vitsit tähän), Italialla legendaarista kymppipaitaa kantoi Antonio Di Natale. Kummastakaan heistä ei ollut Rui Costan tai Roberto Baggion manttelinperijäksi, vaikka samalla paidalla pelasivatkin.

Joissain tapauksissa joukkueet ovat itsekin tunnustaneet sen tosiseikan, että heidän pelaajiensa kyvyt eivät ole ehkä maailman suurimpia salaisuuksia. Kaka, Lionel Messi ja Wayne Rooney olisi merkattu yhtä tarkasti, vaikka he olisivat pelanneet numerolla 16.

Kaka, Messi ja Rooney epäonnistuivat näissä kisoissa. Heistä vain Rooney pelasi umpisurkeat kisat. Messi ja Kaka olivat vain huonompia kuin odotettiin. Paljon huonompia. Ehkä paineet olivat liikaa. Ehkä pelitapa oli väärä. Yhtä kaikki, häviävän kympin vastuu on painava.

SIlloin kun joukkueella menee huonosti, kymppipaita on raskas kantaa. Hädän hetkellä katsojien silmät hakeutuvat jotenkin automaattisesti pelaajaan, jonka selässä on numeropari 10. Silloin jyvät erotetaan akanoista.

Näissä kisoissa on ollut kaksi kymppiä ylitse muiden. Hollannin Wesley Sneijder on noussut esiin juuri oikeilla hetkillä. Hän on suurin syy siihen, että Hollanti on neljän joukossa. Ilman Sneijderia Orangen kisaurakka olisi päättynyt jo Brasiliaa vastaan.

Vielä suuremman työn joukkueensa eteen on tehnyt Diego Forlan. Uruguaylla on hyvä ja työteliäs joukkue, mutta ilman Forlania se ei voisi edes haaveilla neljän parhaan joukkoon pääsemistä. Forlanin Uruguay muistuttaa paljon varttivuosisadan takaista Diego Maradonan Argentiinaa. Sekin oli hyvin organisoitu joukkue, mutta ilman Maradonaa Argentiina olisi ollut keskinkertainen.

Jos Forlan onnistuu hinaamaan Uruguayn finaaliin, sen voi rinnastaa lähes suoraan Maradonan 24 vuoden takaiseen temppuun. On totta, että Forlan ei ole tehnyt silmiä hivelevää soolomaalia ja käsipalloilutkinon Uruguayn joukkueessa hoitanut Luis Suarez, mutta jalkapallossa ei enää tehdä soolomaaleja. Kysykää vaikka Lionel Messiltä, hän yritti sitä läpi turnauksen.

Näistä kisoista ennusteltiin Diegon kisoja. Jos Forlan onnistuu johdattamaan Uruguayn finaaliin, niin nämä todellakin ovat sellaiset. Diegon sukunimi vain on Forlan, ei Maradona. Mutta paidan selkämyksessä komeilee jälleen vanha tuttu kymppi.

PS. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, ettei Saksan Lukas Podolskikaan ei ole pelannut huonosti, vaikkei perinteinen kymppi olekaan.

Mainokset

Responses

  1. Forlán on tosiaankin ollut kisojen ykkönen. Suárezin puuttumiseen Uruguayn hyökkäyspeli tuskin kaatuu, sillä Forlán kykenee murtamaan vastustajien puolustuksen yksikseenkin. Sebastián ”El Loco” Abreu on myös sen verran kovan luokan korvaaja Suárezille, että Hollannin puolustukselle on tulossa hikinen ilta.

    Samaa voi tosin sanoa Uruguayn puolustuksesta. Diego Godín on ilmeisesti pelikunnossa, mutta sen kisojen toisiksi parhaan Diegon, Diego Luganon puuttuminen lienee Uruguaylle vielä suurempi isku kuin Suárezin puuttuminen.

    Hollanti on ennakkosuosikki, mutta vedonlyöntipalvelut tarjoavat Uruguayn voitolle mielestäni silti selkeää ylikerrointa. Niin selvä tämä peli ei suinkaan ole, että Uruguayn yli seitsemään kohoava voittokerroin olisi perusteltu. Kannattaa todellakin pelata!

  2. Kun en vedonlyöntiä harrasta, niin en ota kantaa siihen kannattaako lyödä vai ei.

    Sen kuitenkin sanon, että illan ottelusta tulee todennäköisesti hyvin tasainen. MM-välierä on ratkennut viimeksi kahden maalin erolla (varsinaisella peliajalla) vuonna 1986. Neljän edellisen välierän tulokset 90 minuutin jälkeen olivat: 1-0, 0-0, 0-1 ja 1-0.

    Tilastojen valossa peli näyttäisi siis päättyvän 1-0 jommalle kummalle, mutta olen optimisti veikkaan Hollannin ottavan neljännen perättäisen 2-1-voiton. Uruguayn maalin tekee tietysti Forlan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: