Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 7, 2010

Löwin takaa-ajo huipentuu

Kaksi vuotta sitten Espanja oli EM-finaalissa selvästi Saksaa edellä. Sen jälkeen Saksa lähti Joachim Löwin johdolla takaa-ajoon. Tänään joukkue pääsee Espanjan rinnalle, mutta meneekö se sen ohi?


Wien kesäkuun 29. päivänä 2008. Espanja on voittanut Saksan EM-kisojen finaalissa. Taululla luvut ovat 1-0, mutta ne voisivat olla 3-0 tai 4-0. Espanjan voitto ei jätä sijaa selittelyille.

Saksan valmentaja Joachim Löwkin myöntää vastustajan paremmuuden, mutta miettii miten voisi välttää vastaavan kohtalon MM-kisoissa. Hän tietää, että Saksan pitää kehittyä.

Espanjassa taas tajutaan, että nykyinen ryhmä on riittävän hyvä voittamaan maan historian ensimmäinen maailmanmestaruus. Joukkuetta halutaan muuttaa mahdollisimman vähän. Espanjassa mietitään miten joukkue voisi säilyttää nykyisen tasonsa. Ei kehittyä tai mennä eteenpäin, vaan pysyä siinä missä se on. Urakkaa ei helpota yhtään se, että kaikki tietävät nyt miten Espanja pelaa.

Espanja muuttuu hitaasti futismaailman herttakuningattareksi, jonka täytyy juosta kaikin voimin pysäkseen paikoillaan.

Toiset näkevät mahdollisuuksia, toiset näkevät uhkia. Espanjan tapauksessa olisi ehkä osuvaa sanoa, että kun mahdollisuus kasvaa riittävän suureksi, sen käyttämättä jättämisestä tulee uhka. Espanjalla on niin suuri mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus, että joukkue pelkää sen häviämistä.

Samaan aikaan Saksa kehittyy koko ajan. Löw on muuttanut joukkueen pelitapaa ja ajanut uusia pelaajia nuoria sisään. EM-kisoissa Saksan joukkue oli kisojen painavin ja toiseksi pisin. MM-kisoissa se on turnauksen nuorin.

Saksan avauskokoonpanosta puolet on ensimmäisissä arvokisoissaan. Joukkueen neljä nuorta avainpelaajaa – maalivahti Manuel Neuer, keskikentän ankkuri Sami Khedira, pelintekijä Mesut Özil ja maalipyssy Thomas Müller – olivat pelanneet ennen kisoja yhteensä 22 maaottelua. Se on keskimäärin viisi maajoukkuematsia per pelaaja.

Löw ajaa Espanjaa takaa ja hän tekee sen riskillä. Mutta se on harkittu riski. Löw kertoo Bildille analysoineensa pelityylejä: ”Analyysimme lopputulos oli selkeä: voimme voittaa maailmanmestaruuden vain hyökkäämällä ja tekemällä vastustajiemme olon tukalaksi.” Pelityyli muuttuu hyökkäävämmäksi. Se on ainut tapa, jolla joukkue voi voittaa maailmanmestaruuden.

Saksa on paineettomassa tilassa. Kukaan ei odota siltä mitään. Joukkue voittaa Serbia-tappiosta huolimatta alkulohkonsa. Sitten alkaa todellinen näytös. Saksa voittaa toisella kierroksella Englannin 4-1. Puolivälierissä se murskaa Argentiinan 4-0. Jalat käyvät ja pallo liikkuu. Tämä on kaikkien aikojen pelaavin ja viihdyttävin Saksa.

Espanjalla ei kulje yhtä hyvin. Se häviää avausottelunsa Sveitsille. Pallo liikkuu kyllä entiseen tapaan pelaajalta toiselle, mutta otteista puuttuu rentous. Eikä sitä ole tarjolla hirveästi jatkossakaan. Avaustappio tarkoittaa sitä, että maailmanmestaruuden voittaakseen Espanjan on voitettava kuusi peliä peräkkäin.

Heinäkuun 6. päivä 2010. Espanja on ottanut kuudesta pakkovoitostaan neljä. Huomenna se kohtaa jälleen Saksan. Tällä kertaa MM-kisojen välierässä. Kaksi vuotta aiemmin Espanjan voitto maalin tehnyt Fernando Torres puhuu neljän joukkoon pääsemisestä lehdistölle. ”Totta kai tämä on menestys, koska aiemmin maamme ei ole päässyt näin pitkälle”, Torres toteaa.

Sitten pelko nostaa taas päätään. ”Mutta olemme tietoisia siitä, että emme ehkä koskaan saa uudestaan tällaista mahdollisuutta.”

Torres on ollut MM-kisoissa Espanjan kokovartalokipsin ruumiillistuma. Hän on ollut keskushyökkääjänä hyödytön ja maaliton. Vain vanhat maineteot ovat pitäneet Liverpool-hyökkääjän avauskokoonpanossa. Nekään eivät välttämättä riittäisi avauspaikkaan Saksaa vastaan, mutta taikausko hoitaa loput. Espanjalaiset toivovat Torresin toistavan kahden vuoden takaisen temppunsa.

Espanjan tilannetta nyt ja kaksi vuotta sitten voisi kuvailla vaikka englannin kielen ilmaisuilla: You can do it ja you must do it. Torresilla on ”must do”-vaihe päällä. Onneksi toisella hyökkääjällä David Villalla on ”can do”-kausi. Hän on tehnyt Espanjan kuudesta maalista viisi.

Kaksi vuotta sitten Espanjalla oli mahdollisuus murtaa arvokisakirouksensa ja se teki sen. Se käytti mahdollisuutensa. Nyt kaikki odottavat Espanjan ensimmäistä maailmanmestaruutta. Sen on pakko voittaa. Ja se on jo paljon vaikeampi tilanne.

Ennakkosuosikin asema ei ole helppo. Jos ette muuten usko, niin kysykää brasilialaisilta. He olivat ylivoimaisia suosikkeja 2006. Tai argentiinalaisilta, joiden piti voittaa vuoden 2002 MM-kisat. Tavallaan Espanjan joukkue on suljettu kisojen ajaksi painekattilaan, josta ei ole ulospääsyä.

Espanja on edelleen maailman paras maajoukkue. Sen etumatka on kuitenkin kurottu lähes umpeen. Sen etumatkan on kuronut kiinni Joachim Löwin Saksa.

Tänä iltana Saksa on Espanjan rinnalla. Silloin nähdään kiihdyttääkö se revanssihengessä Espanjan ohi vai löytävätkö hallitsevat Euroopan mestarit vielä viimeisen vaihteen, joka vie heidät finaaliin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: