Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 8, 2010

Syöttelijöiden finaali

Mikä yhdistää MM-finaaliin päässeitä Espanjaa ja Hollantia? Johann Cruyff, Louis van Gaal ja loistava syöttelytaito.


Suosikkitoimittajani Simon Kuper teki hiljattain havainnon, jonka jaan nyt eteenpäin: Sunnuntain finaalissa pelaavat joukkueet, joiden pelityyliin ovat vaikuttaneet kaksi ikääntyvää amsterdamilaista: Johann Cruyff ja Louis van Gaal.

Kuperin havainto on tietysti hollantilaispainotteinen. Hän vietty nuoruutensa Alankomaissa. Mutta toisaalta havainnossa on vinha perä. Valtaosa finaalijoukkueiden pelaajista on todellakin saanut jalkapallo-oppinsa Ajaxin tai Barcelonan akatemioissa.

Ajaxin ja Barcelonan akatemioissa pelin perusta on syöttely – jopa siinä määrin, että Kuper kutsuu niitä ”syöttöyliopistoiksi”. Treeneissä harjoitellaan kolmiopeliä ja jauhetaan 4 vastaan 4 -pienpelejä kahden kosketuksen säännöllä. Ne pelit voitetaan syöttötaidolla ja hyvällä sijoittumisella. Voimalla tai koolla ei ole merkitystä.

Esimerkiksi tästä käy vaikkapa se, että Van Gaal nosti Barcelonan edustusjoukkueeseen nuoren Xavin ja Andres Iniestan, jotka pyörittävät nyt paitsi Barcelonan myös Espanjan peliä.

”Englannin lehdistö haluaa lisää henkeä. Diego Maradona puhuu intohimosta. Van Gaalin koulukunnan ainut kysymys on: ”Pystytkö syöttelemään nopeasti?” Jos pystyt, olet joukkueessa. Sneijder, Xavi, Iniesta ja Philipp Lahm ovat kaikki 170-senttisiä, mutta he ymmärtävät syöttämisen päälle”, Kuper kirjoittaa.

MM-välierissä parhaiten syöttelevät joukkueet etenivät finaaliin. Saksa (jonka joukkueessa on paljon pelaajia Bayern Münchenistä, jota valmentaa…Louis van Gaal) halusi pelata kuin Espanja, mutta joutui huomaamaan, että Espanja on omassa pelissään edelleen ylittämätön. Uruguayn eteneminen pysähtyi, kun se kohtasi vihdoin joukkueen, joka osasi hyödyntää pallonhallintansa. Uruguayn keskustasumppu ei toiminut, kun hollantilaiset levittivät syötöillään peliä laitoihin.

Jos sama syöttelytrendi jatkuu, Espanja voittaa sunnuntaina maailmanmestaruuden. Se osoitti keskiviikkona olevansa maailman paras syöttelijä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: