Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 9, 2010

Reaktiivinen ja proaktiivinen jalkapallo

Guardianin Jonathan Wilson kirjoitti proaktiivisen futiksen valtaavan nyt alaa. Wilson sanoi myös Saksan pelaavan muutamasta maalijuhlastaan huolimatta reaktiivista futista. Mitä Wilson oikein tarkoittaa?


”Espanja on omaksunut Barcelonan pelityylin. Siihen suuntaan jalkapallo näyttää nyt menevän”, Guardianin mainio taktiikka-asiantuntija Jonathan Wilson kirjoittaa ja kutsuu Espanjan tyyliä proaktiiviseksi jalkapalloksi.

Reaktiivisuus ja proaktiivisuus ovat huonoa suomea, joten yritän avata nyt termejä hieman. Reaktiivisuus tarkoittaa reagoivaa futista, jossa joukkue odottaa vastustajan tekevän aloitteen ja pyrkii iskemään sitten sen virheistä. Proaktiivisuus taas on ennakointia ja kontrolliin pyrkimistä.

Veikkausliigassa proaktiivisella futiksella on parikin saarnamiestä, kuten Hongan Mika Lehkosuo ja Interin Job Dragtsma. ”We were waiting what will happen instead of making things to happen” on Dragtsman vakiomantra huonon pelin jälkeen. Hollantilaista Dragtsmaa ärsyttää, että monet joukkueet tulevat Turkuun pelaamaan reaktiivista futista ja voittavat Interin vastaiskuilla.

Reaktiivistakin jalkapalloa on monenlaista. Esimerkiksi Saksa pelaa reagoivaa jalkapalloa. ”On hämmästyttävää, miten paljon ylistystä Saksa sai oletetun raikkaasta ja avoimesta pelistään vain siksi, että heillä on kolme neljän maalin peliä. Tämä Saksa on loistava vastahyökkäyksissä, ja Klosen, Müllerin, Podolskin ja Ozilin yhteispeli on parhaimmillaan hengästyttävän hienoa. Mutta se on silti reagoivaa jalkapalloa”, Wilson kirjoittaa.

”Noissa kolmessa pelissä Saksa sai tehtyä nopean ensimmäisen maalin, Argentiina ja Englanti suorastaan lahjoittivat sen heille. Vastustajat jättivät tasoitusta jahdatessaan puolustukseensa paljon tilaa, jonka saksalaiset hyödynsivät armottomasti”, Wilson huomauttaa. ”Englanti, Argentiina ja Australia puolustivat idioottimaisesti, ja Saksa käytti sen hyväkseen. Muut joukkueet puolustivat fiksusti, ja niitä vastaan Saksa teki vain yhden maalin.”

Reaktiivisen jalkapallon huippuhetki oli vuosi 2004, jolloin Porto voitti Mestareiden liigan ja Kreikka EM-kisat. Jalkapallon pelättiin yleisesti passivoituvan Porton ja Kreikan esimerkkien myötä, mutta Espanja ja varsinkin Barcelona ovat tuoneet nurmikentille aivan toisenlaisen trendin.

Siinä peli perustuu lyhytsyöttöihin ja kolmiopeliin. Paras puolustus ei ole hyökkäys. Paras puolustus on pallonhallinta ilman vaarallisia pallonmenetyksiä.

Hollannin joukkuetta Wilson kutsuu ”broken teamiksi” samoin kuin Argentiinaa. ”Osa pelaajista on selvästi puolustavia, osa taas selvästi hyökkääjiä, eikä heidän välissään ole oikeastaan minkäänlaista välimuotoa. Tämä ratkaisu on ymmärrettävä. Maajoukkuevalmentajilla ei ole juuri aikaa kehittää sivistynyttä pelijärjestelmää.”

”Tällainen järjestely saattaa kuitenkin jättää joukkueen staattiseksi ja riippuvaiseksi parista huippuyksilöstä (Robben ja Sneijder, Messi ja Tevez). Ja jos hyökkääjät eivät vaivaudu puolustamaan, koko systeemi on helppo murtaa keskialueen rikkojalla, kuten Bastian Schweinsteiger osoitti Argentiinaa vastaan.”

Mitä Wilson sitten ennustaa finaalista?  ”Interin keväinen voitto Barcelonasta oli osoitus siitä, että taidollisesti heikompi joukkue voi työllä ja kurilla kestää pitkänkin painostuksen. Sama taistelu proaktiivisuuden ja reaktiivisuuden välillä käydään sunnuntainakin, ja – kerrankin – hollantilaiset ovat ottelun rikkova ja puolustava osapuoli.”

Mainokset

Responses

  1. Wilsonin syvääluotaava juttu on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2010/jul/09/world-cup-2010-tactics-the-question

  2. Maagista Vesander, maagista!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: