Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 23, 2010

Futis, pesis ja urheilujournalismi

Minkä takia media pitää pesäpallosta? Miksi kotimainen futisjournalismi alkaa olla uhanalaista? Ja miten suomalaiseen urheilujournalismiin voi vaikuttaa?


Opiskelukaverini oli tuossa päivänä eräänä katsellut kuinka paljon lukijakommentteja hs.fin urheilujuttujen perässä oikein on. Niitä oli aika vähän. Suosituinkin juttu ylsi kaverini laskujen mukaan vain 25 kommenttiin.

Kaverini ei uskonut, että kommenttien vähyys johtuisi siitä, että urheilu olisi yhtäkkiä lakannut herättämästä tunteita tai mielipiteitä – pikemminkin päinvastoin. ”Keskustelua ei ole, koska se tapahtuu erikoisfoorumeilla, joissa sivumennen sanoen samaan aikaan naureskellaan suomalaislehtien urheilu-uutisille ja keräillään mokia todella pitkiin threadeihin”, hän totesi Futisforumiin ja Jatkoaikaan viitaten.

Kaverini on oikeassa. Laajamittaiset jalkapallo- ja jääkiekkokeskustelut käydään nykyään erikoisfoorumeilla. Niissä keskusteluissa kotimaiselle valtamedialle jää toisinaan pelkkä narrin rooli. Tässä mielessä pesäpallon nousu on ollut suomalaiselle urheilumedialle mukava tuulahdus menneestä.

Pesäpallofaneilla ei ole Futisforumia tai Jatkoaikaa, jossa he voisivat vatvoa median virheitä ja käydä lajikeskustelua. He eivät myöskään voi hakea pesäpallojuttuja ilmaiseksi ulkomaalaisilta nettisivuilta, koska siellä niitä ei ole. Pesäpallossa suomalaislehden urheilutoimitus on edelleen tiedonvälityksen ykkönen. Se tuntuu varmasti mukavalta.

Jääkiekon ja varsinkin jalkapallon suhteen suomalaismedia on sen sijaan hiukan hankalassa tilanteessa. Kotimainen futis ei kuulemma oikein kiinnosta lukijoita. Nettijutut keräävät heikosti klikkauksia. Lehtijutut keräävät kommentteja vähän jos ollenkaan.

Vikaa on varmasti kotimaisessa futisjournalismissa, joka joutuu monessa lehdessä tasapainoilemaan laajan yleisön ja laji-ihmisten tarpeiden tyydyttämisen välissä. Jalkapallojournalismia pitäisi viedä asiantuntevampaan suuntaan, mutta se pitäisi tehdä ilman, että samalla karkotetaan vähemmän vihkiytyneitä lukijoita. Tehtävä on hankala, eikä sitä helpota, jos lukijamassat vastaavat toimitusten toimintaan syvällä hiljaisuudella.

Journalismi on siitä oudossa tilanteessa, että nyt kun sillä kerrankin olisi rajattomasti tilaa käytettävissään, niin sillä on samalla hyvin rajallisesti resursseja sen käyttämiseen. Nettiin mahtuu juttuja vaikka kuinka paljon, mutta toimittajan työpäivä kestää edelleen 7,5-8 tuntia, ja monessa paikassa toimittajia on vähemmän kuin aikaisemmin. Se tarkoittaa sitä, että entistä harvempi yrittää tehdä entistä enemmän. Vaikka K-kaupan mainos muuta väittäisikin, vähemmällä ei saa enempää – ainakaan laadussa.

Monessa toimituksessa käydäänkin pienimuotoista pudotuspeliä siitä, mihin rajallisia resursseja kannattaa keskittää. Pesäpalloa ei paukuteta nettiin, koska ei se siellä ihmisiä juuri kiinnosta. Kotimaiselle jalkapallolle saattaa nykykehityksellä käydä samalla tavalla. Jos juttuja ei klikata ja kommentoida, niitä ei ehkä kohta hirveästi tehdäkään. Sitä kautta futiksen näkyvyys saattaa pienentyä lehdessäkin, sillä niin huono lukijatutkimus kuin lehden nettisivujen kävijämäärät ovat niin parempaakaan ei usein ole saatavilla.

Pointti ei ole siinä, että jalkapalloihmisten pitäisi ylistää lehtien tuottamaa uutispuuroa herkuksi. Ei pidä, koska ei se sitä (yleensä) ole. Pointti on siinä, että nykymaailmassa lukijoilla on valtaa, jota heidän kannattaa käyttää. Oletko kiinnostunut jutun aiheesta? Klikkaa juttu auki. Piditkö jutusta? Kerro se lehdelle. Etkö pitänyt? Kerro sekin. (Aina parempi, jos onnistut tekemään sen rakentavasti.) Toimittajat työskentelevät mediassa, mutta eivät ole meedioita. Vain saatuun palautteeseen voi reagoida. (Sanon tämän silläkin uhalla, että negatiivisen palautteen määrä kasvaa räjähdysmäisesti.)

Keskustelu on hieno asia, ja erikoisfoorumit ovat hieno asia. Huonon lehtijutun haukkuminen ja hyvän kehuminen Futisfoorumilla vaikuttaa suomalaiseen journalismiin kuitenkin suurin piirtein yhtä paljon kuin vaalituloksesta valittaminen keskustelupalstoilla tai kahvilassa. Todellinen sähköinen äänestys tapahtuu lehtien nettisivuilla ja sähköposteissa.

Mitä pesäpallon medianäkyvyyden lisääntymiseen taas tulee, niin siihen on vielä yksi syy. Katsojamäärät. Pesäpallon nousu on tapahtunut katsojavetoisesti. Ensin yleisö palasi katsomoihin, sen jälkeen media kiinnostui lajista jälleen kunnolla.

Otan tähän väliin hieman katsojalukuja sunnuntailta: Tampere United-FC Inter  2 011, Vimpeli-Sotkamo 4 181, TPS-MyPa 3 155, Kouvola-Oulu 3 328. Superpesiksessä on toki menossa välierät, mutta luulisi silti, että Tampereella ja Turussa urheilutapahtumissa kävisi enemmän väkeä kuin Vimpelissä tai Kouvolassa.

Mutta loistavaa silti, että edes Vimpelissä ja Kouvolassa käy. Mukavaa olisi myös, jos kouvolalaiset löytäisivät jalkapallo-otteluihinkin yhtä tehokkaasti. MyPan tämän kauden katsojakeskiarvo on nimittäin 1 204. Ehkäpä loput kouvolalaiset lukivat otteluselostuksen seuraavan päivän lehdestä – tai sitten eivät.

Mainokset

Responses

 1. Listasta unohtui (?) Lahti-HJK 5800.

  • Tavallaan unohtui. Mutta vaikka tuon ottaisikin huomioon, niiin pesismatsien katsojakeskiarvo olisi silti sunnuntain futismatseja korkeampi.

 2. Koko kauden määrissä taitaa kuitenkin olla eroa 400-500 katsojaa jalkapallon hyväksi. Lisäksi edellisen kierroksen katsojakeskiarvo oli n. 4000.

  En väitä jalkapallon yleisömäärien olevan loistavia, mutta tämä(kin) kolumni antaa sen kuvan, että pesäpallossa yleisöä riittää ja jalkapallossa taasen ei.

  J.Vesalainen: ”…..Ja oli yleisömäärä mikä tahansa, siihen ei koskaan pitäisi olla pettynyt vaan onnellinen jokaisesta joka paikalle tulee. ”

 3. Ymmärrän pointin, mutta toisaalta Veikkausliigan katsojamäärät ovat pudonneet tämän kauden aikana niin radikaalisti, että jossain jutussa siitäkin oli sanottava. Sitä paitsi katsojamääräkeskustelu on aikalailla liigalähtöistä. Kauden alla jokainen seura julkistaa katsojatavoitteensa

  En sitten tiedä pitäisikö tässä asiassa ottaa keskustelukulttuurin mallia pesäpallosta. Siellä ei ollut valtakunnallisia kampanjoita, eikä yleisömäärärummutuksia. Yleisö on löytänyt katsomoihin ja sen jälkeen media on löytänyt pesäpallon uudestaan.

  Ja tehtäköön tässä nyt selväksi, että minua ei kiehdo juurikaan pesäpallo lajina vaan enemmänkin (media)ilmiönä. Minusta on kiehtovaa miettiä, miten pesäpallo on tietyllä tavalla onnistunut siinä, mitä suomalainen jalkapallo on yrittänyt vuosikaudet. (Toki on myönnettävä, että esimerkiksi viime vuonna Jyväskylä oli eräänlainen futiksen Vimpeli, eikä buumi näytä taittuneen siellä vieläkään.)

  Mitä taas futiksen ja pesiksen vertailuun tulee, niin sen tein jo viime vuonna. Tavallaan tämä juttu on jatkoa sille tekstille: https://puoliaika.wordpress.com/2009/08/20/futis-ja-pesis/

 4. Pudonneet radikaalisti? Käytännössä saman verran ihmisiä katsomoissa on ollut kuin viime kaudellakin. Eikä radikaalisti vähempää kuin edes 2007, jolloin yleisölukemat ilmoitettiin usein reippaasti yläkanttiin. Silloinen ilmoituskäytäntö oli erilainen kuin nykyään.

  Sitä paitsi pesiksen katsojamäärät ovat tietääkseni pudonneet viime kaudesta, kai saman verran kuin Veikkausliigankin. Miksei sitä hehkuta kukaan? Don’t believe the hype, kyllä futisihmiset ovat menneet itse tähän miinaan hekumoidessaan omalla surkeudellaan. Futisyleisö on vaan niin ylikriittistä että mikään ei kelpaa. Vuosikymmenten ajan liigakatsomoissa on käynyt ne samat 2 000 ihmisistä, mutta jostain syystä viime vuosina on levinnyt se ajatus että tuo määrä on muka naurettavan vähän ja että meidän pitäisi jotenkin hävetä itseämme.

  Pesäpallo on ehkä onnistunut kasvattamaan suosiotaan tietyillä paikkakunnilla, mutta siitä ei koskaan tule koko kansan peliä, sillä pesis on maaseudun laji.

 5. Mikä futiksen valtakunnallinen kampanja ja mediarummutus? Tarkoitatko sitä, kun Jan Walden joka kolmas vuosi sanoo, että parin vuoden päästä olisi kiva saada 5000 katsojan keskiarvo? En ikinä muista törmänneeni tv:ssä, kadulla tai telkkarissa Veikkausliiga-aiheiseen mainokseen, jonka takana olisi Veikkausliigan oma organisaatio.

  Mitä pesikseen tulee, pesiksen kyläseurat ovat yleisöpotentiaalinsa ylärajoilla. Futiksella taas on hirveä määrä realisoimatonta potentiaalia, jonka hyödyntämiseksi pitäisi tehdä paljon enemmän. Toivottavasti tuleva liigan toimitusjohtaja on tekijämies eikä taivaanrannan maalari kuten edeltäjänsä.

  Lari taitaa olla inspiroitunut Hese Hyvärisen jutuista, joihin on aina ujutettava yhtä nokkela futis-pesisvertaus? 😉

 6. 1) On niitä kampanjoita ollut (Hirvi-vaara ja Tsaarin valtakausi tulevat ensimmäisinä mieleen).
  2) Pesiksen katsojapotentiaalista olen samaa mieltä. Mielenkiintoista on tosiaan se, että pesis on onnistunut ottamaan potentiaalin käyttöönsä ja vielä nopeasti.
  3) Minua ei oikein inspiroi sen paremmin Hese Hyvärinen kuin yleisömääräkeskustelukaan.

  Jos nyt rehellisiä ollaan, niin tarkoituksenani oli herättää keskustelua futisjournalismista. Samalla tulin kuitanneeksi parissa viimeisessä kappaleessa katsojalukuaiheen, ettei siitä tarvitsisi erikseen tehdä artikkelia.

  Siinä sivussa vaan unohtui, että jos haluaa keskustelua yhdestä aiheesta, ei kannata mainita sivulauseessakaan toista puheenaihetta. Kärjistäen voisi sanoa, että katsojaluvut ovat futiskeskustelulle vähän sama asia kuin maahanmuutto yhteiskunnalliselle keskustelulle. Ne tuppaavat peittämään muut aiheet alleen.

  Sen toki myönnän, että ongelman lähestymistapa pesis-vertausten kautta ei ehkä ollut provosoimattomin mahdollinen. Mutta jos tämän blogi-merkinnän pointtia on vaikea hahmottaa, niin annan yhden pisteen vihjeen: jättäkää kolme viimeistä kappaletta lukematta.

  (Toki on hyvä, että yleisömääräkeskusteluakin käydään, mutta jos minulla olisi siitä kunnolla sanottavaa, olisin kirjoittanut siitä oman merkinnän.)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: