Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 19, 2010

Askel oikeaan suuntaan

MyPa on laittanut päävalmentajan paikkansa vapaaseen hakuun. Ratkaisulle on naurettu futispiireisessä, vaikka se saattaa olla hyvinkin askel oikeaan suuntaan.


Tuoreessa Futis+-ohjelmassa vinoiltiin MyPan ratkaisulle laittaa päävalmentajan paikkansa vapaaseen hakuun. Ohjelman alussa kuvaussihteeri oli täyttämässä hakupapereita, ja valmentajakommentaattorit Pasi Rautiainen ja Keith Armstrong naureskelivat vieressä.

Vitsi ei ollut oikein osuva. Jalkapallomaailman valmentajavalintaprosessissa on paljonkin koomisia piirteitä, mutta ne liittyvät ennen kaikkea perinteiseen valmentajan palkkaustapaan. Sellaiseen, jolla Rautiainen ja Armstrong ovat yleensä saaneet omat hommansa.

Simon Kuper ja Stefan Szymanski listasivat noita epäkohtia kirjassaan ”Why England Lose”. Tiivistän nyt kaksikon viisi keskeisintä pointtia uuden valmentajan valintaprosessin virheistä:

1. Uusi valmentaja palkataan hullussa kiireessä
Headhuntteri Björn Johansson sanoi, että ”normaalissa bisneksessä” uuden työntekijän löytäminen johtotehtäviin kestää keskimäärin viisi kuukautta. Jalkapallossa joukkue löytää uuden valmentajan yleensä muutamassa päivässä. Pidempi harkitseminen tulkitaan usein heikkoudeksi.

2. Haastattelut ovat pintapuolisia
Bisnespuolella uusi pomokandidaatti kirjoittaa yleensä bisnessuunnitelman, esittelee sen ja käy läpi vielä monta haastattelua. Jalkapallossa seura soittaa valmentajan (tai tämän agentin) kännykkään ja tarjoaa työtä.

3. Uusi valmentaja on aina entinen pelaaja
Kuperin sanoin: ”Uusi valmentaja on jokseenkin aina valkoihoinen, maltillisella hiustyylillä varustettu 35-60-vuotias entinen ammattipelaaja. Joukkueet tietävät, että jos he valitsevat jonkun tuollaisen, heitä ei syytetä liikaa vaikka valinta menisi pahasti puille, koska he epäonnistuivat perinteisellä tavalla.” Tarvitseeko valmentajan olla automaattisesti menestynyt entinen pelaaja? José Mourinho ei luultavasti tienannut penniäkään vähäpätöisellä pelaajaurallaan. Arrigo Sacchi ei pelannut ollenkaan. Hän totesi valmentajan pestin ja peliuran yhteydestä: ”Ei tarvitse tehdä uraa hevosena, että voi olla hyvä ohjastaja.”

4. Valittu valmentaja on alikoulutettu
Tämä liittyy tiiviisti edelliseen kohtaan. Monessa seurassa uskotaan, että hieno pelaajaura paikkaa puuttuvat koulutukset ja lisenssit. No, eihän sitä ajeta ajokortillakaan…

5. Uusi valmentaja palkataan koska hän pystyy aloittamaan heti tai koska hän sai äskettäin hyviä tuloksia
Suomen maajoukkueen päävalmentajavalintoja on arvosteltu viljalti, mutta ne eivät ole mitään verrattuna Englantiin. Steven McLaren valittiin aikoinaan Englannin päävalmentajaksi, koska hänen joukkueensa Middlesbrough oli selvinnyt Uefa-cupin finaaliin juuri silloin, kun valintaprosessi oli käynnissä. Jos prosessi olisi jatkunut hetken pidempään, McLarenia ei olisi valittu, sillä Boro hävisi tuon finaalin 4-0. Valmentajaa palkatessa pidetään tärkeänä, että uusi valmentaja on kotimainen, heti saatavilla ja että hänellä on ”nostetta”. Tämä johtaa toisinaan surkuhupaisiin kandidaattilistoihin. Englannin vuoden 1996 päävalmentajaehdokkaat olivat: Bryan Robson, Frank Clark, Gerry Francis ja valituksi tullut Glenn Hoddle. Kaikilla heistä oli nostetta tuolloin, Robsonia (joka valmentaa Thaimaata) lukuun ottamatta he ovat nyt lopettaneet uransa. Kenenkään viimeisin seuratyönantaja ei pelannut Valioliigassa.

Noita taustoja vasten olin suorastaan innoissani, kun kuulin MyPan ratkaisusta, sillä tavallisesta futisjoukkueen prosessista on vaikea panna huonommaksi. MyPan ratkaisu on lähes väistämättä askel parempaan suuntaan. Mutta kuinka suuri? Katsotaanpa vielä hakemusta:

”MYPAN PÄÄVALMENTAJAN PAIKKA AVOIMEEN HAKUUN
MYPA on tehnyt päätöksen julkistaa päävalmentajan tehtävän avoimeen hakuun. Päätöksellä seura haluaa kartoittaa kaikki varteenotettavat vaihtoehdot päävalmentajaksi, jotka ovat kiinnostuneita tehtävästä. Tavoitteena on, että valmentajavalinta on tehty ennen kauden 2010 loppua.”

Kausi loppuu viiden viikon päästä, joten kiire MyPalle näyttäisi jälleen tulevan. Kaikkien varteenotettavien vaihtoehtojen ”kartoittaminen” tuskin onnistuu siinä ajassa. Loppujen lopuksi saattaakin olla, että MyPa päätyy toistamaan perinteiset valintavirheet uudella formaatilla.

Jo tässä vaiheessa voi tietää, miten futispiirit reagoivat, jos niin käy. Ne totta kai syyttävät MyPan uutta lähestymistapaa. Sillä perinteisissä valmentajanvalintasysteemissä ei voi olla mitään vikaa. Eihän?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: