Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 23, 2010

Tulikuuma maalitykki

Roope Riski on tällä hetkellä Veikkausliigan kuumin pelaaja. Pystyykö vasta 19-vuotias hyökkääjä johdattamaan TPS:n lauantaina Suomen Cupin voittoon?


Tilastot ovat murskaavat. Roope Riski on tällä kaudella tehnyt hattutempun Liigacupissa, Kakkosessa, Ykkösessä ja Veikkausliigassa. Innokkaimmat uskovat, että Riski täydentää värisuoransa iskemällä lauantaina hattutempun Suomen Cupin finaalissa. Kävi niin tai ei, yhdeksän maalia seitsemässä viimeisimmässä liigapelissä tehnyt Riski on tällä hetkellä liigakenttien kuumin pelaaja.

Monelle Riskin läpilyönti on tullut yllätyksenä. TPS:n valmentaja Marko Rajamäki ei kuulu tähän joukkoon. Kun TPS teki nuoren hyökkääjän kanssa sopimuksen, Rajamäki arvioi hänen edustavan Suomessa hyvin harvinaista pelaajalajia: maalintekijää. Samalla Rajamäki teki vertauksen, joka imartelee jo nyt ainakin Aleksi Pelvasta ja Jarno Parikkaa: “Puhdasverisiä maalintekijöitä on tässä maassa vain kourallinen. Roope on yksi heistä yhdessä Lauri Dalla Vallen, Teemu Pukin ja ehkä Akseli Pelvaan ja Jarno Parikan kanssa. Hän pystyy raapimaan pallot verkkoon, ja siihen ominaisuuteen meidän kannattaa satsata. Päivittäin pitää kuitenkin tehdä paljon töitä, sillä siirtymä junioripelaajasta liigapelaajaksi on suuri.”

Riskin maalivainu ja viimeistelytaito ovat sitä luokkaa, että se tulee esiin pelaa hän sitten missä tahansa. Riski teki talvikaudella hattutempun Liigacupissa, mutta alkukauden hän vietti Kakkosessa. Sielläkin syntyi hattutemppu, ja pian selvisi, että nuori hyökkääjä tarvitsee kovempia pelejä. Suuntana oli Ykkösessä pelaava Vuosaaren Viikingit. Sielläkin Riski nakutti hattutempun.

Riskin tultua TPS:ään kävi pian selväksi, että hän ei ole enää junioripelaaja. Teinitähden maalitehtailu vain kiihtyi liigaan tulon myötä. Elokuussa Riski teki viisi maalia, ja hänet valittiin Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi. 19-vuotiaan siirtyminen junioripelaajasta liigapelaajaksi oli onnistunut yli odotusten. Suurin ansio siihen oli tietysti pelaajalla itsellään, mutta samalla Riskin maalimäärät ovat iso onnistuminen myös valmentaja Rajamäelle, joka rakensi nuorelle hyökkääjälleen liigaan sellaisen tien, että tämän itseluottamus ja maalimäärät ovat nousseet sarjatason mukana.

Samalla Rajamäki on laittanut Riskin juuri sellaiseen rooliin, jossa hän voi käyttää vahvuuksiaan. Nopea ja röyhkeä nuorukainen saa rauhassa metsästää maaleja. Vaarallisimmillaan Riski on silloin, kun hän saa pallon täyteen vauhtiin. Hyökkääjän nopeat suunnanmuutokset ovat myrkkyä puolustajille – ja terävät laukaukset taas maalivahdille. Boksissa Riski on maalivainunsa takia alati vaarallinen. Hän on yleensä ensimmäisenä irtopallossa – ja pian sen jälkeen tuulettamassa.

Elämänsä kautta pelaava Riski on Suomen mielenkiintoisin hyökkääjälupaus sitten Mikael Forssellin ja Lauri Dalla Vallen. Riskin kannalta olisi tärkeää välttää se sudenkuoppa, johon Forssell aikanana putosi muuttuessaan punttisalihirviöksi. Turkulaisteini tarvitsee lisää fysiikkaa, mutta sitä pitää pystyä rakentamaan järkevästi. Tämä tiedetään varmasti TPS:ssäkin.

Kuntokuuria kaipaa myös Tepsin toinen tämän kauden läpilyöjä Toni Kolehmainen. Kolehmaisesta on kauden aikana kasvanut mitat täyttävä seuraaja Kasper Hämäläiselle. Viime otteluissa Kolehmainen on rytmittänyt ja johtanut TPS:n peliä keskikentän pohjalta erinomaisesti. Silti, tullakseen erinomaiseksi kansainvälisen tason ankkuripelaajaksi, Kolehmainen tarvitsee vielä lisää voimaa.

Kolehmaisella ja Riskillä on mainion kauden jälkeen tähänastisen uransa tärkein talvikausi. Ja siinä vielä valmentaja Rajamäkeäkin tärkeämpää roolia näyttelee fysiikkavalmentaja Mika Lehtimäki. Kaikki muistavat millaisen muutoksen Lehtimäen kuntokuuri sai aikaan Kasper Hämäläisessä toissa talvena. Samanlainen muutos Kolehmaiselle – tai tietyin variaatioin Riskille – saattaisi olla viiimeinen silaus ennen kansainvälistä läpimurtoa.

Mutta ennen Lehtimäen kuntokuuria on pelattava tämä kausi loppuun. Jos TPS ei olisi menettänyt alkukaudesta itseään etsiessään niin paljon pisteitä, joukkue taistelisi nyt Suomen mestaruudesta. Mutta lauantainen Suomen Cupin finaali on TPS:lle hyvä lohtu. HJK pääsee pelaamaan finaalin kotikentällään, mutta Riskin ja Kolehmaisen huippuvireen ansiosta TPS on ottelussa jopa hienoinen suosikki.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: