Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 2, 2010

Valmentaja vanhenee silmissä

Jos valmentajilta kysytään, niin sellaista asiaa kuin kevyt kausi ei ole olemassakaan. Tällä hetkellä kävelevä esimerkki tästä on JJK:n valmentaja Kari Martonen.


JJK on putoamisvaarassa, vaikka sen ei pitänyt. Joukkue vahvistui viime kaudesta, ja henki oli valmentajanvaihdoksen jälkeen hyvä. Harjoituskausi sujui hyvin, ja keväällä kettupaidat olivat pilkun päässä Liigacupin voitosta.

Ennusmerkit näyttivät kauden alla hyviltä. Ja vaikka kotievakko Vaajakoskella sujui pelillisesti alle odotusten, kertyi pisteitä alkukauden vierasottelusta mukavasti. Kauden puolivälissä JJK:lla oli 19 pistettä. Silloin kaikki näytti hyvältä. JJK oli voittanut kaksi viimeisintä otteluaan maalierolla 8-2.

Kahta seuraavaa peliä, kotiotteluita VPS:ää ja TamUa vastaan, JJK hallitsi. Kummassakin ottelussa se lähti hakemaan voittomaalia riskillä. Ja molemmissa matseissa vastustaja rankaisi joukkuetta vastaiskulla. Siitä alkoi JJK:n sivuluisu. Hitaasti mutta varmasti joukkue alkoi vajota kohti putoamistaistelua.

Nyt, kaksi kierrosta ennen liigan loppua, JJK:lla on 24 pistettä. Lisää tarvitaan kipeästi, mikäli seura haluaa pysyä liigakartalla. Pisteet ovat kuitenkin ovat olleet viimeisen 2,5 kuukauden aikana kiven alla. JJK on voittanut vain yhden 11 viimeisimmästä liigapelistään. Tappioita on tullut kahdeksan – tuorein niistä tänään HJK:ta vastaan. Samalla JJK:n tappioputki venähti neljän ottelun mittaiseksi.

Joukkueen lamakaudet ovat raskasta aikaa koko joukkueelle, mutta erityisen raastavia ne ovat valmentajalle. Jo tappioputken alussa, kaksi viikkoa sitten, joukkueen ahdinko paistoi JJK-luotsi Kari Martosen koko olemuksesta. Martonen vaikutti Inter-tappion jälkeen neuvottamalta, vähän eksyneeltä ja hivenen epätoivoiselta.

Olin nähnyt vastaavanlaisen ilmestyksen kolme vuotta aikaisemmin Odensessa. Silloin neuvoton valmentaja oli Martti Kuusela, jonka johtama TPS oli juuri pudonnut eurocup-karsinnoista. Kuusela kertoi viettäneensä unettomia öitä ja näytti vähintään puoli vuosikymmentä vanhemmalta kuin kauden alussa.

Minun kävi Kuuselaa sääliksi ja kirjoitin ottelusta Turun Sanomiin hieman suopeamman jutun kuin TPS:n esitys olisi ansainnut. Kaikki eivät olleet yhtä armollisia. Pari kuukautta Tanskan-reissun jälkeen Kuusela sai potkut.

Kari Martosella potkuvaara ei ole yhtä ilmeinen kuin Kuuselalla. JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen kertoi joulukuussa, että seura olisi ollut valmis menemään edellisen valmentajansa Ville Prihan kanssa vaikka divariin. Todennäköisesti JJK on valmis samaan myös Martosen kohdalla.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Martonen viettäisi unettomia öitä ja vanhenisi silmissä. Mukavan ja fiksun miehen maineessa olevan Martosen debyyttikaudesta liigajoukkueen päävalmentajana on tullut varmasti raskaampi kuin hän osasi odottaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: