Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 24, 2010

Jyväskylän ihme

JJK-Haka 1-2

Jyväskylän ihme ei ole JJK, vaan sen katsojat. He ovat täyttäneet katsomot, kannustaneet omiaan ja kolanneet tarvittaessa vielä pelikentänkin. Mitä he ovat saaneet vastineeksi? Kolme kotivoittoa kahdessa vuodessa. JJK:n on nyt aika ryhdistäytyä. Sen katsojat ansaitsevat parempaa.


Jyväskylässä täytyy olla Suomen parhaat jalkapallokatsojat. Millään muulla ei voi selittää sitä, että kahden liigakautensa aikana vain kolme kotiottelua voittanut JJK on kerännyt kummallakin kaudellaan kolmanneksi eniten yleisöä koko liigassa.

Eikä siinä vielä kaikki. Lauantaina nuo samat katsojat kolasivat Harjun kentän pelikuntoiseksi. Parhaimmillaan vapaaehtoisia kolaajia oli paikalla 50. Heidän ansioistaan pelinsiirtovaara oli puolenpäivän tienoilla poissa, mutta JJK:n putoamisvaaraa vapaaehtoisetkaan eivät pystyneet poistamaan.

Pitkään näytti siltä, että lauantaista tulee Jyväskylässä kovan kolauksen päivä ilmauksen molemmissa merkityksissä. JJK ei onnistunut tekemään mitään asetelmiaan parantaakseen, mutta lopulta jyväskyläläiset saivat apua yllättävältä mutta silti tutulta taholta. Turkuun pari vuotta sitten siirtynyt Babatunde Wusu teki kaksi maalia FC Lahden verkkoon, nosti TPS:n 3-2-voittoon ja suisti lahtelaiset divariin.

Maaleillaan JJK:n liigakarsintaan pelastaneelle Tundelle lähti Jyväskylästä pelin jälkeen korusähke. Myös JJK-hyökkääjä Mikko Hyyrynen jakoi kiitosta entiselle seuralleen. ”Kiitokset vanhoille kavereille Turkuun. Toiset vanhat kaverit Pietarsaaressa olisivat voineet auttaa vähän enemmän”, Hyyrynen totesi.

Se oli tavallaan totta, mutta ei poistanut sitä faktaa, että JJK.n olisi pitänyt auttaa lauantaina itse itseään. Sen olisi pitänyt voittaa Haka. Sillä oli paikat siihen. Voiton sijaan joukkue hävisi pelin tutulla kaavalla: helppo maali vastustajalle ja lopussa toinen vastaiskusta. Siinä välissä kettupaidoilla oli paikat 3-4 maaliin, mutta he onnistuivat vain kerran. ”En tiedä mikä meillä on, kun maalin tekeminen kotikentällä on niin helevetin vaikeaa. Noista paikoista pitäisi vain runtata sisään”, Hyyrynen sanoi.

Valmentaja Kari Martosellekin tuli ottelussa ikävä deja-vu-fiilis. ”Tuntuu, että sama peli on pelattu tällä kentällä tällä kaudella aika monta kertaa. Emme saa omista paikoista sisään, ja vastustaja tekee voittomaalin vastahyökkäyksellä. En tiedä, miksemme vieläkään osaa ottaa vastaiskuja pois. Kotiotteluissa täytyisi pelata nöyremmin.”

Eräs toimittajista kysyi, haluaisiko Martonen vaihtaa liigakarsinnan viimeinen osaottelu ”parempaan paikkaan” eli vieraskentälle. ”Ei, ei. Kyllä meidän täytyy yksi peli voittaa täällä Harjullakin.”

Se on totta ja samalla vähintä mitä JJK voi kannattajiensa ja katsojiensa eteen tehdä. Keskisuomalaiskatsojia ei todellakaan ole hemmoteltu Harjulla, jossa JJK voitti liigaottelun edellisen kerran viime vuoden heinäkuussa. Jos JJK putoaa liigasta, suurin tilastollinen syy siihen on se, että joukkue voitti tällä kaudella vain yhden kotiottelun. Yhden 13:sta. Ja jos joukkue onnistuu sellaisen saldon jälkeen välttämään jälleen putoamisen, voidaan puhua jo toisesta Jyväskylän ihmeestä.

JJK:n on aika ryhdistäytyä. Sen katsojat ansaitsevat paljon parempaa kuin mitä ovat Harjulla viime vuosina saaneet. He eivät ansaitse vain liigajoukkuetta, he ansaitsivat menestyvän liigajoukkueen. Tai ainakin sellaisen, joka pystyisi voittamaan kotiottelun useammin kuin kerran tai kaksi kaudessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: