Kirjoittanut Lari Vesander | marraskuu 19, 2010

Sopivasti jatkuvuutta

Lappeenrannasta on vaikea löytää jalkapalloon sopivia esimerkkejä. Niinpä otan kaiken uhalla esimerkin jääkiekosta, sillä tämä opetus jatkuvuuden tärkeydestä joukkuelajeissa sopii jalkapalloonkin.

Kävin torstaina työn puolesta katsomassa SaiPan ja Kärppien välisen SM-liigaottelun. Taloudellisesti kyseessä oli Daavidin ja Goljatin taistelu. SaiPa on SM-liigan köyhin ja Kärpät taas rikkain seura. Erikoista kuitenkin oli se, että sekä Daavid että Goljat vaikuttivat siltä kuin olisivat vetäneet ennen peliä korillisen sieniä.

SaiPan sekavuuteen on omat syynsä. En tiedä miten tarkkaan olette seuranneet jääkiekkouutisia, mutta lappeenrantalaisten paras pistemies Scott Barney sai äskettäin potkut jäätyään kiinni törkeästä rattijuopumuksesta. Lisäksi SaiPalla on ollut loukkaantumisia ja pelikieltoja yli omien tarpeiden. Kaiken tämän seurauksena pelaajia on tullut ja mennyt seurassa niin kovalla tahdilla, että edes Kärpät-pelin otteluohjelma ei pysynyt mukana. SaiPa ei ollut saanut otteluohjelmaan edes kuvia yhdeksästä kokoonpanossaan olleesta pelaajasta. Se oli melkoinen saavutus, kun kokoonpanossa on 20 nimeä.

Kärppien sekavuus taas oli samaa sukua mutta eri maata. Oululaisillakin pelaajia oli tullut (enimmäkseen kalliita ulkomaalaistähtiä) ja mennyt (enimmäkseen pienempiin SM-liigaseuroihin kuten SaiPaan), mutta heillä oli varaa ottaa uusista pelaajistaan kuvia ja toimitaa ne vastustajan otteluohjelmaan. Ja siinä missä SaiPan sekavuus johtui osittain rahan puutteesta, Kärppien sekavuus johtui osittain siitä, että sillä on niin paljon rahaa.

Kärpillä on ongelma, joka tunnetaan kiekkopiireissä luultavasti Jokerit-syndroomana. Sen pitää hankkia mahdollisimman nimekkäitä hyökkääjiä ja jos nämä hyökkääjät eivät tee riittävän nopeasti riittävän paljon maaleja, se hankkii lisää nimekkäitä hyökkääjiä. Lopputuloksena joukkue menettää paljon rahaa, mutta saavuttaa paljon vähemmän pisteitä kuin sen nimilistansa perusteella pitäisi.

Ongelmassa on toinenkin puoli. Ennen SaiPa-peliä Kärpät oli laskenut kaksi suomalaishyökkääjää Lappeenrantaan, koska he eivät mahtuneet pelaamaan Oulussa. Toinen heistä pelasi heti SaiPan ykkösketjussa, toinen taas rankaisi vanhaa seuraansa tasoittamalla pelin maalinedusruuhkasta 1-1:een.

SaiPa hallitsi ottelua. Se voitti laukaukset maalia kohti 47-20 ja sen olisi pitänyt voittaa koko matsi melko helposti. Sen hyökkäyspeli oli kuitenkin tehotonta, koska joukkueessa ei ollut minkäänlaista jatkuvuutta. Kärppien hyökkäyspeli taas oli onnetonta, koska joukkueessa ei ollut minkäänlaista jatkuvuutta. Koko ottelu oli tasollisesti surkea, koska kummassakaan joukkueessa ei ollut minkäänlaista jatkuvuutta.

Kolmannen erän puolivälissä SaiPa sähläsi maalinsa edessä kiekon Kärppien kanadalaissentterille Martin St. Pierrelle, joka kiitti ja teki illan toisen maalinsa. Kun joukkuepeli ei ole uomissaan, yksilöt nousevat esiin. Ja Kärpät oli saanut joukkueeseensa kovalla rahalla paljon parempia yksilöitä. Monet heistä surffailivat koko ottelun varjojen mailla, mutta kun joukkueessa on puolentusinaa kallista NHL-kokemuksella varustettua ulkomaalaista, joku heistä yleensä osuu pelin aikana maaliin. Torstaina se oli kaksi maalia tehnyt St. Pierre.

Kärpät tai Jokerit ei silti voita tällä kaudella SM-liigaa. Niillä on sama ongelma kuin New York Yankeesilla baseballissa – tai Manchester Cityllä Englannin Valioliigassa. Niiden pitää saada hankittua parhaat pelaajat, koska he ovat parhaita pelaajia ja ne ovat mielestään parhaat ja ennen kaikkea rikkaimmat seurat. Yankeesit ja Jokerit luulevat, että tähtipelaajat tekevät joukkueen vaikka joukkueet tekevät oikeasti tähdet.

Menestyvää joukkuetta ei ole olemassa ilman jatkuvuutta. Mestarijoukkuetta ei rakenneta vuodessa eikä välttämättä kahdessakaan. Joukkuelajien menestysresepti on yllättävän yksinkertainen: riittävän hyvä valmennus, riittävästi riittävän hyviä ja joukkueen pelitapaan sopivia pelaajia ja riittävästi jatkuvuutta. Vähän tuuria ja ehkä täsmähankintoja (ei niitä nimekkäimpiä vaan niitä sopivimpia) päälle ja kenties joukkue on kiinni jo mitalissa tai jopa mestaruudessa.

Liian paljon muutoksia liian nopeasti on puolestaan melko varma tuhon resepti. Jos ette usko minua, niin käykää kysymässä vaikka Oulusta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: