Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 3, 2010

Fifa teki oman maalin

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat pelataan aavikkovaltiossa, jossa on 1,7 miljoonaa asukasta. Ja neljä vuotta aiemmin kisat ovat lähempänä Suomea kuin tulevat koskaan olemaan.

Olen kuullut kahdesti puhuttavan Qatarista ja jalkapallosta samassa lauseessa. Jälkimmäinen kerta oli tällä viikolla. Edellisestä on kulunut 15 vuotta. Nykyisten Fifa-videopelien esi-isässä, vanhassa kunnon Fifa Soccerissa ei ollut silloin MM-kisoissa pelanneita Etelä-Koreaa ja Saudi-Arabiaa (eikä Suomea), mutta siellä oli Qatar. Aavikkomaan joukkue oli pelin ylivoimaisesti heikoin nippu. Sen maalivahti syöksyi keskiviivalta tulleiden vetojen alta pois, mutta toisaalta qatarilaiset olivat jostain selittämättömästä syystä pelin parhaita saksipotkujen tekijöitä.

Fifa Soccer on minun ja monen muunkin tukevin kosketus qatarilaiseen jalkapalloiluun. Qatar on 1,7 miljoonan asukkaan aavikkovaltio, joka ei ole koskaan selvinnyt MM-kisoihin. Maan Fifa-ranking on 113. Koko valtio on jalkapallomaailmalle täysin yhdentekevä – paitsi että se sai eilen järjestettäväkseen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat.

Qatarin valitseminen kisaisännäksi oli odottamaton ja epälooginen ratkaisu. Se oli myös Fifan omien asiantuntijoiden tekemien arvioiden vastainen päätös. ”Qatarin kuumuus on terveysriski pelaajille, toimitsijoille, Fifa-perheelle ja katsojille”, todettiin kattojärjestön raportille. Toki stadioneita voi viilentää keinotekoisesti ja pelejä pelata yöaikaan, mutta koko maata ei voi ilmastoida.

Financial Timesin Simon Kuper totesi Qatarin valinnan olevan korruptioskandaaleissa rypeneelle Fifalle täyttä uhkapeliä: ”En ole kuullut, että Qatar olisi lahjonut valintakomitean jäseniä, mutta pieni ja kiehuvan kuuma valtio valittiinn maailman suurinta tapahtumaa. Vaikuttaa siltä, että öljydollareiden houkutus ratkaisi äänestyksen.”

Venäjäkin on varmasti pystynyt tarjoamaan hakukomitean jäsenille kaikkea kivaa. Maan laatima turnausbudjetti oli 10 miljardia dollaria. Siitä liikenee luultavasti muutama murunen valitsijoillekin. Tästä huolimatta olen iloinen siitä, että Venäjä sai kisat. Miksikö? Koska tämän lähemmäs jalkapallon MM-kisat eivät Suomea enää tule.

Pietariin valmistuu ensi vuonna 70 000-paikkainen futisstadion, josta tulee MM-kisojen kakkosareena. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että MM-kisojen välierämatsi pelataan parin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta.

Silti en voi väittää, etteikö valintamenettely vaivaisi minua kuin emäntä pullataikinaa. Fifassa on korruptiota, joka tiivistyy MM-kisojen valintaprosessiin. Valintakomitean 24 jäsenestä kahdelta evättiin äänestysoikeus, koska he jäivät kiinni lahjusten ottamisesta. Entä loput 22? No, he eivät ainakaan jääneet kiinni.

”Jos antaa 22 vanhan miehen äänestää salassa ja ilman mitään vastuuta kaksista MM-kisoista yhtaikaa, houkuttelee korruptiota ja lehmänkauppoja. Toisaalta on turha odottaa Fifan siivoavan itse itsensä. Valintakomitean jäsenet hyötyvät salailusta. Läpinäkyvyys estäisi heitä tekemästä isoja valintoja yksityisistä syistä”, Simon Kuper kirjoitti.

Osa valintakomitean jäsenistä on niin vanhoja, että he eivät ole hengissä kun Qatarin kisat pelataan. Lisäksi tämä oli luultavasti viimeinen hakuprosessi, johon Sepp Blatter pääsi vaikuttamaan Fifa-pomona. Qatarin kisat ovat Blatterilta ja vanhoilta valitjoilta ruma perintö, mutta toisaalta se lähentelee osuvuudessaan näköispatsasta.

Mainokset

Responses

 1. ”Qatarin valitseminen kisaisännäksi oli odottamaton ja epälooginen ratkaisu.” Niinpä, puhumattakaan siitä, miten epäekologinen. Käytännössä edessä on uusien stadionien rakentamista paikkaan, jossa niille on vähän käyttöä. Lisäksi ilmastointitarve ja muut ratkaisut, jotka vaativat valtavasti energiaa, toteutetaan öljy(miljardei)lla. O tempora, o mores.

  Tuo lahjusskandaali pisti myös minut miettimään asiaa pari päivää sitten, tosin hieman eri näkökulmasta:
  http://mikon.vuodatus.net/blog/2735416/nuhteettomat-miehet/

 2. Kiitos kommentista ja asiallisesta jutusta, Mikko. Korruptio taitaa olla Fifassa ”maan tapa” ja futispomot suomalaispoliitikkojen kanssa yhtä lailla yllättyneitä siitä, että joku ei sitä tahdo tajuta. On raivostuttavaa, että vastuuasemassa olevat ihmiset hoitavat tehtäväänsä vasemmalla kantapäällä, koska pitävät kaksin käsin kiinni vallastaan, asemastaan ja siitä, että taskut pysyvät täysinä.

  Puoliasiallisena aasinsiltana sanoisin vielä, että jos ette ole vielä katsoneet Langalla-sarjaa, niin katsokaapa se ihmeessä. Yksi parhaista maailmanselityksistä, johon olen television välityksellä törmännyt.

 3. Ruotsissahan Wilton Figueiredo lähti Gnagetista 2007 ja siirtyi Qatarin liigan Al-Rayyaniin viisivuotisella sopimuksella. Se diili katkesi, kun Malmö FF osti kaverin takaisin Ruotsiin kahdella miljoonalla, mikä on kallein ruotsalaisseuran tekemä pelaajahankinta koskaan. Muistaakseni Figueiredo kertoi Offsidessa (4/2009), että syy Qatarin-keikkaan oli puhtaasti raha. Enkä hauku häntä siitä, mies tulee muistaakseni köyhistä oloista ja pelit Qatarissa auttoivat Brasiliassa asuvan perheen elämää kummasti.

  Sinänsä olemme kisoista samaa mieltä, mutta pitänee nostaa esiin yksi positiivinen puoli: luin jostain, että kisastadioneista ainakin osa on tarkoitus purkaa ja siirtää jalkapallon kehitysmaihin. Se on mielestäni asiallinen idea, vaikka kinkerit pidetäänkin väärässä maassa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: