Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 8, 2011

Sääntö ja poikkeus

Yhdysvaltalaisen koomikon veto sai minut käsittelemään suomalaisia joukkuelajeja stand up -hengessä. Euroopassa jalkapallo ei ole kovislaji, mutta ei sitä taida olla pesäpallokaan.

Katsoin hiljattain Youtubesta edesmenneen stand up -koomikon George Carlinin esityksen baseballin ja jenkkifutiksen eroista. Carlinin jutun ydin oli siinä, että jenkkifutis oli brutaalia taistelua joka käytiin säästä kuin säässä ja baseball puolestaan leikkisää pelailua joka peruttiin sateella ja jossa juostiin kotiin.

Carlinin esityksen nähtyäni aloin miettiä voisiko samanlaisen vertailun tehdä Suomessa. Päädyin siihen, että voisi, mutta niin sanotut suorat käännökset pitäisi unohtaa. Jenkkifutiksen eurooppalaisessa versiossa kun pelaajat tuppaavat kieriskelemään maassa pienimmästäkin kontaktista. Baseballin suomalaisserkku on puolestaan tungettu täyteen sotatermejä kuolemisesta ja haavoittumisesta lähtien.

Silti tosiasia on, että pesäpallo vain esittää kovista. Lajissa kyllä puhutaan kyllä kovia, ja pelaajat kantavat mukanaan pesäpallomailoja isänmaallisesti uhoten (miten tämä kuulostaa teini-ikäisiltä wannabe-uusnatseilta…), mutta mailoilla ei kosketa kuin palloon ja siihenkin vain osuttaessa. Pelaajien välinen kontakti on pesäpallossa niin vähäistä, että laji saa naisten sählyn näyttämään toiminnantäyteiseltä kamppailulajilta.

Sen paremmin jalkapallosta kuin pesäpallostakaan ei ollut jenkkifutiksen vastineeksi. Niiden sijaan raivopallon roolin on Suomessa ottanut jääkiekko. Lätkässä vastustajia saa runtata voimalla päin seiniä uudestaan ja uudestaan. Noin 15. kerran jälkeen erotuomari tulee sanomaan ”soo-soo, menepäs kahden minuutin jäähylle rauhoittumaan ja tule sitten jatkamaan runttailua”.

Näin viime kuussa, kuinka Ilveksen Masi Marjamäki tööttäsi Kärppien Kamil Krepsin hämärän rajamaille. Hidastuksia katsoessani ajattelin, että lätkäkaukalossa menee muutaman minuutin rangaistuksella läpi tekoja, joista rapsahtaisi kadulla tehtynä pari vuotta linnaa törkeästä pahoinpitelystä – ei kahden minuutin jäähyä ryntäyksestä. Tosin aika harva astelee kadulla luistimet jalassa ja vielä harvempi Ilveksen pelipaita päällä, mutta ymmärrätte varmaan vertauksen.

Jotain jääkiekon raivopallo-olemuksesta kertoi sekin, kuinka Kreps ”selvitti” tapahtuneen. Kun joukkueet kohtasivat tällä viikolla uudestaan, Kreps vaati Marjamäeltä ”oikeutta kunniansa palauttamiseen” ja hakkasi tämän naaman muusiksi. Jos hän olisi tehnyt saman kadulla, hän olisi istunut pian jossain aivan muualla kuin Kärppien vaihtoaitiossa. Tapahtumasarjaa seuratessa ammattilaisnyrkkeily alkoi vaikuttaa sivistyneeltä herrasmieslajilta.

Tähän väliin joku voi sanoa, että jalkapallollakin on omat Roy Keanensa. Hullu ja kuumapäinen Keane odotti aikoinaan 3,5 vuotta, kunnes pääsi kostamaan häntä filmaajaksi haukkuneelle Alf-Inge Hålandille. Keanen kosto oli kylmä ja kohtuuton: hän taklasi Hålandille pitkälle sairaslomalle, jolta tämä ei enää koskaan toipunut huippukuntoon.

Keanen kosto kuului jalkapalloon yhtä paljon kuin tappelut kuuluvat jääkiekkoon, mutta muuten kyse on eri asiasta. Keane oli menettelytapoineen jalkapallomaailmassa poikkeus. Krepsin menettelytapa taas tuntuu olevan jääkiekkomaailmassa kirjoittamaton sääntö.

Jääkiekkopiireissä Kreps saattoi saada kovasti lisää kunnioitusta ”kunniansa puolustamisesta” ja Marjamäkikin siitä, että ”otti iskuja miehekkäästi vastaa”. Kahdesta väärästä ei silti tule yhtä oikeaa. Ei kaukalossa, ei nurmella eikä muutenkaan elämässä.

Mainokset

Responses

  1. Geroge Carlinin alkuperäisvertailu: http://www.youtube.com/watch?v=om_yq4L3M_I

  2. Ja pari urheilustänärisuosikkiani Robin Williamsilta.

    Golfin syntyhistoria: http://www.youtube.com/watch?v=pcnFbCCgTo4
    Samaistuminen lsd-päissään syöttäneeseen Doc Ellisiin: http://www.youtube.com/watch?v=opimIKK2ynM
    Ja sitten vielä futiksesta: http://www.youtube.com/watch?v=oAqQKFlZv9Q


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: