Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 30, 2011

Aliarvostetut veskarit

Miksi Jukka Lehtovaara ei ole vielä ulkomailla? Miksi Arsenal ei ole voittanut moneen vuoteen mitään? Miksi maalivahtien siirtosummat ovat vain murto-osa kenttäpelaajien vastaavista? Koska valmentajat eivät osaa arvostaa maalivahteja.


Arsene Wenger on yksi älykkäimmistä ja analyyttisimmista valmentajista, joka futiskenttien laidalla on nähty, mutta hänkään ei älyä arvostaa kunnon maalivahtia. Arsenalin tolppien välissä on viime vuodet torjunut epävarma ja epäluotettava Manuel Almunia sekä muutama nuorempi kaveri, mutta ei ketään lähimainkaan Cesc Fabregasiin verrattavaa maailmantähteä.

Tosin Wenger ei ole yksin. Johan Cruyff harkitsi Barcelonaa valmentaessaan veskarin hanskojen antamista puolustajalle, jotta Barca voisi laittaa kentälle 11 ”jalkapalloilijaa”. Cruyffin taustajoukot puhuivat hollantilaislegendan lopulta eroon päättömästä ajatuksesta. Cruyffille ja Wengerille veskari on välttämätön paha, joka ei mahdu heidän täydellisen jalkapallon yhtälöön. Se on maksanut Wengerille useammankin tittelin.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että useimmat valmentajat eivät ymmärrä maalivahteja ja heidän hommaansa. Lopputulos tästä on, että valmentajat eivät osaa tunnistaa ja hankkia kunnon veskaria. ”Helppo ratkaisu olisi pyytää asiantuntijoilta apua. Maalivahtivalmentajat tietävät kyllä keitä parhaat maalivahdit ovat. He ovat kuitenkin niin alhaalla seuran hierarkiassa, ettei heidän sanomiensa perusteella käytetä 10 miljoonaa puntaa. Vastaavasti valmentajat voisivat käyttää joukkovoimaa ja kysyä 10 entiseltä malivahdilta kenet hankkia, mutta moni managerit pitävät itseään kaikkivaltiaana eivätkä pahemmin konsultoi”, Financial Timesin Simon Kuper kirjoitti elokuussa.

Silti Siperia opettaa kovapäisimmänkinn koutsin. Manchester Unitedin manageri Alex Ferguson teki vuosien mittaan kymmenkunta virhehankintaa yrittäessään korvata Peter Schemeichelin. Vuonna 2005 Ferguson löysi vihdoin ratkaisun: se oli 34-vuotias Edwin van der Sar. Nyt 40-vuotias Van der Sar on edelleen Unitedin kiistaton ykkösvahti.

Useimmat valmentajat aliarvioivat maalivahtien arvon, niin pelillisesti kuin taloudellisestikin. Veskareille maksetaan usein vähemmän palkkaa, vaikka he ovat keskimäärin kenttäpelaajia vanhempia. Maalivahtien ja kenttäpelaajien siirtosummista ei voi edes puhua samana päivänä. Brittein saarten siirtoennätys maalivahdista on yhdeksän miljoonaa puntaa. Aston Villa maksoi vastikään hyökkääjä Darren Bentistä lähes kolminkertaisen summan.

Suomalaiseen futikseen maalivahtien huonon arvostuksen voi liittää vaikka siten, että TPS:n viime vuosien paras pelaaja Jukka Lehtovaara ei ole vieläkään siirtynyt ulkomaille. Siirto saattaa tietysti tapahtua, vaikka huomenna, mutta pointti on siinä, että Lehtovaaran ei pitäisi enää olla Suomessa. Jos hän pelaisi hyökkääjänä, hänet olisi viety ulkomaille jo pari vuotta sitten – ja paljon suuremmalla summalla kuin mitä hänestä nyt tarjotaan.

Mainokset

Responses

 1. Lehtovaaran siirtoja ovat siirtäneet ja kariuttaneet loukkaantumiset. Mutta tässä vaiheessa voidaan todeta, että ellei Jukka ole tiistaihin mennessä ulkomaanseuran kirjoilla, kyseessä on lätkätermein persraiskaus. Veikkausliigassa hän on/olisi aivan väärässä paikassa.

 2. Loukkaantumiset ovat toki vaikuttaneet. Esimerkiksi tasan vuosi sitten tilanne oli tämä: https://puoliaika.wordpress.com/2010/01/30/lehtovaaran-siirtokuviot-siirtyivat/

  Silti minusta on hyvin erikoista, että kaiken maailman juhomäkelät ja henrimyntit ostetaan yhden hyvän kauden jälkeen, mutta Lehtovaara torjuu täällä vuodesta toiseen.

  Mutta kuten jutusta käy ilmi, kyse ei ole Lehtovaarasta vaan veskareista ylipäätään. En tiedä onko lätkässä samanlaista tilannetta. Siellähän maalivahdin merkitys on vielä suurempi – samaa luokkaa kuin syöttäjän baseballissa.

 3. Siirtoikkunasummaus: Valioliigassa viidestä hyökkääjästä maksettiin yhteensä lähes 160 miljoonaa puntaa.

  Torres £50m
  Carroll £35m
  Dzeko £27m
  Bent £24m
  Suarez £23m

  Jossain lähteessä Bentin siirtosummaksi on kerrottu 18 miljoonaa puntaa, mutta sillä ei ole oikeastaan väliä. Tuohon viisikkon hassattiin yhteensä yli miljardi mummonmarkkaa.

  Kallein puolustajasiirto oli David Luizin siirtyminen Benficasta Chelseaan. Luizille tuli hintaa £21,5m (+Nemanja Matic).

  Tässä valossa luulisi, että suurimmassa veskarikaupassakin olisi päästy kaksinumeroisille miljoonille. Mutta ei. Van der Sarin korvaajaksi kaavaillulle Anders Lindegaardille tuli hintaa 3,5 miljoonaa puntaa.

  Ja Jukka Lehtovaara jäi taas kerran Suomeen. Miksikö? Koska West Bromwich tarjosi hänestä liian alhaista siirtosummaa. Lehtovaara sanoi tämän itse Iltalehdessä.

  I rest my case.

 4. […] on ollut myös liian ideologinen ostamaan joukkueeseensa kunnon maalivahtia (asiasta lisää: https://puoliaika.wordpress.com/2011/01/30/aliarvostetut-veskarit/). Sunnuntain finaalissa joukkueen maalia vartioi 20-vuotias Wojchiech Szczesny. Hän oli […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: