Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 7, 2011

Pennanen, tyhmät toimittajat ja omien kasvattien tärkeys

Petteri Pennasen siirtosaaga ei ollut toimittajien kannalta kovin mairittelevaa seurattavaa. Samalla se oli kuitenkin osuva muistutus omien kasvattien tärkeydestä.


Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta niin on vihatullakin. Futislupaus Petteri Pennanen ristittiin perjantaisen TPS-siirtonsa jälkeen uudesti peräti kaksi kertaa. Ensimmäisenä asialla olivat Pennasen kasvattajaseuran KuPSin kannattajat, jotka nimittivät entisen suosikkinsa Petturi Pennaseksi. Seuraavana lusikkansa – tai pikemminkin kynänsä – pudotti soppaan Turun Sanomien toimittaja Jari Welling, joka käytti lehtijutussaan Pennasesta nimitystä Paananen.

Kaiken tämän keskellä Pennanen toivoi luultavasti ainakin hetken ajan, että olisi jäänyt Twenteen.

KuPSin kannattajien silmissä 20-vuotiaan keskikenttämiehen epäonni oli se, että hän oli joulukuussa sanonut, ettei Suomesta löydy KuPSia parempaa vaihtoehtoa. Hän oli sanonut sen silloin Savon Sanomien toimittajalle, joka oli soittanut ja kysynyt asiasta. (Ei, pelaajat eivät soittele toimittajille ja vaadi antaa lausuntoja.) Tuossa vaiheessa Pennanen katseli uutta seuraa ensisijaisesti ulkomailta. Virityksiä oli parikin, mutta ne eivät natsanneet. Oli aika palata Suomeen.

Sen jälkeen Pennasen siirrosta ehti kasvaa härmäläisittäin varsin merkittävän kokoinen soppa. Siirtoikkunan sulkeuduttua Pennasen silloinen seura Twente ilmoitti kotisivuillaan, että pelaajaa siirtyy takaisin kotimaahansa ja pelaa ensi kaudella Turussa. Hollantilaiset toimittajat olivat ilmeisesti googlettaneet ”Turku + Football Club” ja tarttuneet ensimmäiseeen tulokseen, joka sattuu olemaan FC Inter. Tuloksen hyväksymistä ei ainakaan vaikeuttanut se, että Interillä on hollantilainen valmentaja.

”Tieto” levisi Suomeen varsin nopeasti, kun Maikkarin ja Ilta-Sanomien nettitoimittajat nielaisivat syötin koukkua myöten. (Nettitoimittajan työssä nopeus tulee usein ennen luotettavuutta, eikä juttuja haluta pilata turhalla lähdekritiikillä.) Yhtäkkiä Suomessakin tiedettiin, että Pennanen siirtyy Interiin. Paitsi, että seuraavana aamuna Pennanen kiisti Savon Sanomien toimittajalle suoraan olevansa matkalla Interiin.

Pennanen ei valehdellut, eikä hän varmaan valehdellut lähtökohtaisesti silloinkaan, kun nimesi KuPSin parhaaksi vaihtoehdoksi Suomessa. Jos KuPS ja TPS olisivat tarjonneet Pennaselle samanlaista sopimusta samanlaisella roolilla, hän olisi varmasti palannut Savoon. Nyt TPS tarvitsi Pennasta enemmän ja näytti sen todennäköisesti tarjouksessaankin.

Jos Pennanen olisi siirtynyt Interiin, siirron varmistaminen olisi ollut helppoa. Valmentaja Job Dragtsma sanoo suoraan, kun siirto on tapahtunut. Samoin toimii puheenjohtaja Stefan Håkans. TPS:llä on toisenlaiset toimintatavat. Seura haluaa tiedottaa siirroistaan ja sopimuksistaan itse julkisuuden maksimoimiseksi. Niinpä Pennasen tapauksessa varmistusta saatiin odottaa vielä pari päivää.

Sillä välin KuPSin kannattajat elättelivät vielä turhaa toivoa. Jos toimittajat olivat erehtyneet jo kerran Pennasen osoitteessa, niin mikseivät he voisi erehtyä toistamiseenkin. Ajatusmalli ei ole huono ja tavallaan se toteutuikin, kun Urheilulehti ”uutisoi” torstaina Pennasen siirtyvän KuPSiin. (Samana iltana UL kertoi nettisivuillaan, että neuvotteluissa onkin tapahtunut viime hetken käänne ja Pennanen siirtyykin TPS:ään. Jos huutelee pelaajia joka suuntaan, niin lopulta yksi veikkauksista osuu oikeaan…) Käytännössä homma oli kuitenkin ollut selvä jo pidemmän aikaa: Twente oli kertonut Pennasen siirtyvän Turkuun, Pennanen oli kieltänyt seuransa olevan Inter ja se, että TPS ei kiistänyt siirtoa oli vähintäänkin vahva ehkä.

Kun lopullinen vahvistus siirrolle tuli, KuPSin kannattajien pettymys oli pohjaton. Pennanen oli heidän mielestään valinnut pahimman mahdollisen vaihtoehdon. Turkulaisia tämä hämmästytti, sillä heille KuPS on vain seura muiden joukossa. Joukkueella on jo paikallisvastustaja Inter ja HJK jonka kanssa joukkue on taistellut viime vuosina mestaruuksista ja cup-voitoista.

KuPS puolestaan on viimeisen vuoden aikana kehittänyt yksipuolista vihasuhdetta TPS:ään. Joukkueet pelasivat Kupittaalla kauden kuumimman ottelun, ja kun KuPS onnistui lopulta ohittamaan TPS:n sarjataulukossa, se toi yllätyshopeaan oman mukavan lisämakunsa. Turussa asialla ei ollut merkitystä. TPS oli jättänyt Interin taakseen liigassa ja voittanut HJK:n cup-finaalissa.

Tepsiläiset suhtautuvat KuPSiin vähän samalla tavalla kuin kuopiolaiset suhtautuvat tällä hetkellä JJK:hon. He eivät katso painivansa samassa sarjassa. Se luultavasti ärsyttää kuopiolaisia entisestään. Kun heidän joukkueensa on vihdoin virallisesti Suomen toiseksi paras, he haluaisivat muiden kohtelevan sitä sen mukaisesti.

Pennanen ei ollut ensimmäinen tapaus, jossa kuopiolaiskasvatti suuntaa Savon sijaan muualle Suomeen. Pelkästään tämän talvikauden aikana Kalle Parviainen on siirtynyt Interiin ja entiset kupsilaiset Berat Sadik HJK:hon ja Pyry Kärkkäinen Ouluun. Ehkä Pennasen kohdalla kannattajien mitta vain tuli täyteen. Aiempina kausina kasvattien KuPS-karsastusta oli helpompi sietää, kun joukkue taisteli liigapaikastaan, mutta nyt se pelaa eurokentillä. Kannattajista olisi mukavaa, jos edes pelaajat kohtelisivat sitä sen mukaisesti.

Pennas-saagan opetus on se, että omilla kasvateilla on väliä. Tämän voi huomata vaikka Jyväskylästä. Vaikka JJK voittaa vain kymnmenyksen kotiotteluistaan, sillä on silti ollut kahden vuoden ajan liigan kolmanneksi korkein katsojakeskiarvo. Suuri syy tähän on ollut se, että seurassa ymmärretään omien kasvattien arvo. Esimerkiksi täksi kaudeksi JJK on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä kutakuinkin kaikkki kovat keskisuomalaislähtöiset pelaajat.

Viime kädessä onkin aiheellista kysyä, ovatko keskisuomalaiset pelaajat kiintyneimpiä kotiseutuunsa vai onko JJK vain arvostanut heitä enemmän?

Kun KuPSin kannattajat olivat haukkuneet ja haistatelleet Pennaselle aikansa FutisForum2:lla, TPS-kannattaja kävi huomauttamassa väliin, että Turussa syytetään tällaisissa tilanteissa seurajohtoa eikä pelaajaa. Hän tiesi mistä puhui. TPS:llä oli monen vuoden ajan tapana raahata ulkomailta ”vahvistuksia”, jotka tulivat, rahastivat ja menivät. Lopulta seurassa tajuttiin (osin taloudellisten realiteettien edessä), että omien kasvattien ja kotimaisten lupausten peluuttaminen on fiksumpaa sekä taloudellisesti että ihan seuran identiteetinkin kannalta.

Sama on ymmärretty Jyväskylässä. Ei ole sattumaa, että Babatunde Wusu ja Mikko Maninen palaavat ensi kaudeksi JJK:hon. Seurassa on tehty tosissaan töitä heidän takaisin saamisekseen. ”Olemme olleet heihin aktiivisesti yhteydessä ja kertoneet kiinnostuksestamme. Olemme tehneet pelaajille selväksi, että haluamme heidät takaisin”, toimitusjohtaja Joni Vesalainen kertoo.

JJK ei ole olettanut automaattisesti, että keskisuomalaiskasvatit tulisivat seuraan muita halvemmalla, koska he tuntevat olevansa seuralle velkaa, eikä niin kannattaisi tehdä muuallakaan. Pikemminkin omille kasvateille kannattaisi paluumuuttovaiheessa maksaa jopa pientä kotiseutulisää, koska sen saisi takaisin katsojaluvuissa. Kannattajat katsovat mieluummin Mikko Mannista tai Petteri Pennasta kuin Christian Gyania tai Olajide Williamsia.

KuPSin kannattajien ei tarvitse silti olla pohjattoman huolestuneita siitä, ettei joukkueen kokoonpanoon riittäisi omia kasvatteja. Seura tekee sen verran hyvää juniorityötä, että uusia Pennasia tulee kyllä. Jos seuraa hoitaa asiansa hyvin, se saattaa saada nämä uudet pennaset paluumuuttajina takaisin riveihinsä.

Ja mitä muiden seurojen kunnioitukseen tulee, niin sekin on ansaittavissa. KuPS on hieno ja perinteikäs seura. Se on voittanut viisi Suomen mestaruutta, mutta niistä viimeisen on vuodelta 1976. Viime kauden SM-mitali oli KuPSille ensimmäinen 31 vuoteen. Niin pitkän kuivan kauden jälkeen menee aikaa ennen kuin joukkue pystyy nostamaan asemaansa pysyvästi.

Mainokset

Responses

 1. Juttuun löyhästi liittyen linkitän vielä Simon Kuperin syksyisen jutun, jossa Kuper huomauttaa, että pelaajia ei voi jakaa uskollisiin ja ahneisiin. Jalkapalloilijat ovat ammattilaisia ja ammattilaiset tekevät parhaan valinnan uraansa ajatellen. Uskon, että Petteri Pennanen toimi samoin.

  http://www.ft.com/cms/s/2/4713c328-e1e2-11df-b18d-00144feabdc0.html#axzz1DGvusl1I

 2. Erinomainen kirjoitus! Pariin kohtaan kuitenkin löytyy huomautettavaa:

  1) ”Viime kädessä onkin lienee aiheellista kysyä”

  Tämä lienee huolimattomuusvirhe laatutoimittajalta, mutta koska lienee-sanan täydellinen väärinkäyttö yleistyy huimaa vauhtia, on pakko huomauttaa. 8)

  2) ”Kun KuPSin kannattajat olivat haukkuneet ja haistatelleet Pennaselle aikansa, TPS-kannattaja kävi huomauttamassa väliin, että Turussa syytetään tällaisissa tilanteissa seurajohtoa eikä pelaajaa.”

  Tämänkaltaisissa pätkissä moni saattaa ihmetellä että missä yllä oleva on tapahtunut. Tokihan sivullekirjoittanut tietää miltä forkalta tämä keskustelu löytyy, mutta jotkin lukijoistasi saattavat olla ei-forumisteja.

  Joka tapauksessa hieno kirjoitus ja oikeastaan kaikesta olen samaa mieltä.

 3. 1) Damn right. Lienee lienee turha sana, ainakin kun samassa lauseessa on onkin.
  2) Vähintään yhtä olennainen tarkennus. Jalkapallossa ajatellaan helposti, että se on muusta maailmasta erillinen saareke. Nettikeskusteluissa käy samaten. Ja kun jalkapallon ja nettikeskustelun yhdistää, niin kuinkas käykään.

  Kiitos tarkkaavaisuudesta ja palautteesta. Tein korjaukset tekstiin.

 4. Huikeeta mättöä Lari!

 5. Hyvä kirjoitus.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: