Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 9, 2011

Jalkapallomaailman käyttöohje

Aamun lehtikin sen tiesi: ”Tyhmä ei ole se, joka ei ymmärrä. Tyhmä on se, joka ei yritä ymmärtää.”


Hesari yllätti tänään positiivisesti, ja oikeastaan sellaisella hetkellä, kun sitä osasin vähiten odottaa. Meneillään on sanomalehtiviikko, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että lehdissä kirjoitetaan muutama suunnattu juttu, jotka vielä leimataan sanomalehtiviikon tunnuksella, jotta nuoret löytäisivät ne ja muut osaisivat niitä välttää.

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski oli ottanut teemaviikkoon vähän erilaisen lähestymistavan. Hän kirjoitti nuorille ”Maailman käyttöohjeen” luottaen siihen, että nämä osaavat ajatella ja ovat kiinnostuneet jostain muustakin kuin energiajuomista ja populaarikulttuurista.

”Ensin huonot uutiset”, Aittokoski kirjoitti, ”maailma on monimutkainen paikka. Siitä ei ota kunnolla tolkkua, vaikka matkustaisi elämänsä aikana 200 maahan ja lukisi miljoona ulkomaanuutista, tuhat kirjaa ja yhden internetin.” Heti perään Aittokoski listasi vielä huonommat uutisensa: merkittävää osaa maailmasta hallitsevat kurjuus ja kärsimys ja epäoikeudenmukaisuus on uusiutuva luonnonvara, jota on olemassa vielä kauan sen jälkeen, kun öljy on loppu. ”Siksi ulkomaansivuilla piirtyy usein kuva maailmasta, joka on levoton, vääryyksiä täynnä oleva hallitsematon sekamelska.”

Tämä todettuaan Aittokoski kertoi hyvät uutisensa: ”maailma on monimutkainen, mutta siihen voi saada omassa päässään jonkin sortin järjestystä. Tyhmä ei ole se, joka ei ymmärrä. Tyhmä on se, joka ei yritä ymmärtää.” Kurjuutta ja kärsimystä voi lievettää. Asioihin voi vaikuttaa. Ja  myös oikeudunmukaisuus on uusiutuva luonnonvara, jonka määrä suhteessa epäoikeudenmukaisuuteen ei ole vakio. (Jos ette usko, niin vilkaiskaa mitä Egyptissä on viime viikkoina tapahtunut.)

Tyhmä ei ole se, joka ei ymmärrä. Tyhmä on se, joka ei yritä ymmärtää.

Olen viime päivinä saanut edellisestä blogimerkinnästäni kahdenlaista palautetta: kiittävää ja haukkuvaa. Kumpaakin on tullut huomattavasti tavallista enemmän. Edellistä on aina mukava saada, jälkimmäisen sävy on saanut minut hetkittäin miettimään koko blogin pitämisen järkevyyttä – ja saanut minut lopulta tuntemaan bloggaamisen aiempaakin tärkeämmäksi.

Tämän blogin tarkoitus on yrittää ymmärtää jalkapalloa, ihmisiä ja maailmaa. ”Mitä” on ihan hyvä kysymys, ”miksi” on paljon parempi. Se mitä näette täällä on joukko yrityksiäni hahmottaa jonkinlainen järjestys kaoottiselta tuntuvaan jalkapallomaailmaan. Tiedän, että urakkani on keskeneräinen ja että se myös jää kesken.

Se ei kuitenkaan haittaa minua. Ihmisen elämän tehtävä ei ole onnistua vaan yrittää. Jatkaa vastoinkäymisistä huolimatta. Nousta jaloilleen ja nostaa katse ylös. Yrittää yhä uudelleen. Rakentaa uutta, vaalia vanhaa ja hyvää. Ja toivoa, että joku joskus jatkaa sitä minkä on pannut alulle.

Jokainen toivoo saavansa aikaan jotain kestävämpää. Ihan siksikin laitoin tänään Puoliajan kausikirjan painoon. Nettiblogista on joskus vaikea saada irti konkreettisia onnistumisen elämyksiä. Siksi on mukava saada silloin tällöin käsiinsä jotain kouriintuntuvaa tekemisistään.

Kuvakirjan painaminen takaa, että parhaat kuvat ja blogitekstit ovat olemassa vaikka saitti joskus katoaisikin bittien taivaaseen. Se tuntuu hyvältä. Onnistuminen on bonus, mutta se on mukava sellainen. Kaiken yrittämisen keskellä on mukava saada jotain valmiiksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: