Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 10, 2011

Sydän vanhenee viimeisenä

Shefki ”Sheriffi” Kuqi on ratsastanut jälleen uuteen kaupunkiin – ja hänen pyssyssään on kuteja jäljellä.


Suomen kauneimmaksi kunnaksi valittua Kangasniemeä ei voi sanoa hyvällä tahdollakaan jalkapallopitäjäksi. Kangasniemellä on 5 968 asukasta, 3 596 kesämökkiä ja yli 1 550 kilometriä rantaviivaa – ja yksi jalkapallojoukkue. Kangasniemen Palloilijat, tutummin KaPa-51 pelaa ensi kaudella Kolmosessa, eikä sitä sen korkeammalla ole koskaan nähtykään.

Silti tämän hetken kuumin suomalaisfutaaja on KaPan kasvatti. Tai ehkä Shefki Kuqista on turha puhua minkään seuran kasvattina. Kuqi ei ole koskaan viihtynyt missään pitkään. Kosovon härkä on mellastanut samalla laitumella korkeintaa pari kolme kautta. Yleensä pesti on kestänyt kauden – jos sitäkään.

Kuqi on kiertolainen, mutta häntä muistellaan lämmöllä lähes jokaisella hänen entisistä pelipaikkakunnistaan. Kangasniemi ei ole tähän sääntöön mikään poikkeus. ”Tuossa kentällä se Shefki potki yksikseen aamut, illat”, paikallinen futisniilo totesi minulle, kun olin vuosia sitten erotuomarireissulla Kangasniemellä.

Samanlaisia tarinoita kerrotaan tänään varmasti myös Mikkelissä, Helsingissä ja monessa englantilaiskaupungissa. Kuqi on pelannut uransa aikana jo 15 eri seurassa. Jokaiseen joukkueeseen on jäänyt omat tarinansa. Niistä uskomattomin voi olla vielä kirjoittamatta.

”Sheriffin pyssyssä on vielä kuteja jäljellä”, vinkkasi HS.fi Facebookissa jo eilen illalla, ja tottahan se oli. Shefki ”Sheriffi” Kuqi on ratsastanut jälleen uuteen kaupunkiin. Kyseessä ei ole mikä tahansa pikkukaupunki, vaan legendaarinen Newcastle, joka kaipasi vahvistusta hyökkäyskalustoonsa loukkaantumisten ja ykköspyssy Andy Carrollin lähdön takia.

Tavallaan Kuqi on tullut Newcastleen tuuraamaan Liverpooliin yli 40 miljoonan euron siirtosummalla lähtenyttä Carrollia. Se on melkoinen suoritus 34-vuotiaalta tahtohyökkääjältä. Tarina on kuin suoraan elokuvasta, vaikkapa Rockysta. Se sopii siksikin, että Kuqi on ruumiinrakenteensa ja periksi antamattoman asenteensa takia vaikuttanut aina enemmän nyrkkeilijältä kuin jalkapalloilijalta.

Rocky-elokuvasarjan päätösosasta löytyy myös Kuqiin hyvin osuva sitaatti, joka sanotaan ikääntyneelle mestarille hänen noustessaan viimeistä kertaa kehään: ”Sydän vanhenee ihmisestä viimeisenä. Mene ja todista se!” Kuqi on aina pelannut täydellä sydämellä. Siksi hän jaksaa paahtaa edelleen.

Lehmät eivät ehkä lennä, mutta ilmavista tuuletuksistaan tunnettu Kosovon härkä saattaa lentää vielä kerran tai pari Valioliigassa. Sheriffi ei ole vielä valmis ratsastamaan auringonlaskuun.

Mainokset

Responses

  1. Mukava kirjoitus Shefkistä. Marraskuun lopussa kun Sheriffi ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa, tuli itsekin kynäiltyä Kosovon härästä. Silloin en kyllä osannut arvata, että Kuqi palaisi vielä Valioliigaan. Kuka olisi arvannut?

    http://mikon.vuodatus.net/blog/2728782/sheriffi/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: