Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 10, 2011

Virheetön testimies

Ilya Fomichevin KuPS-debyytti toi mieleeni TPS:n kahden vuoden takaisen topparitestin.


Helmikuussa 2009 TPS oli topparia vailla. Joukkue oli juuri myynyt Kikon Portugaliin ja etsi kuumeisesti tuurajaa. Kandidaatteja tuli Turkuun kaksin kappalein. Ruotsalais-bosnialainen Amar Muharemovic ja viimeksi Norjassa pelannut Jaakko Nyberg.

Topparit debytoivat Liigacup-matsissa JJK:ta vastaan. Molemmat esiintyivät edukseen, kumpikin teki ottelussa maalin. Puolustajien esitykset olivat karkeasti ottaen yhtä vahvat. TPS:llä oli edessään visainen valinta.

Lisäkerrointa valintatilanteeseen toi se, että Muharemovic oli lievästi ylipainoinen. Hän pelasi JJK:ta vastaan iso pipo päässään, eikä varmasti ollut parhaimmillaan. Silti hän vaikutti periaatteessa yhtä hyvältä kuin Nyberg.

Tv-sarja West Wingissä kysyttiin aikoinaan, että ”jos sinulla on kaksi pelaajaa, jotka ovat nyt yhtä hyviä, mutta joista toinen on huonossa kunnossa ja toinen hyvässä kunnossa, niin kumman valitset?”. Sarjan mukaan oikea vastaus oli huonokuntoinen pelaaja, koska hänellä on suurempi potentiaali.

Testipelaajien hankkiminen noudattaa kuitenkin toisenlaista logiikkaa. Jos pelaaja on nyt huonossa kunnossa, niin onko takeita siitä, että hän pääsee pelikuntoon ennen kauden alkua? Onko hänellä motivaatiovaikeuksia? Onko hän ehkä laiska treenaaja?

Pelaajatestauksen logiikka avautuu West Wingiä paremmin Simon Kuperin teoksessa Matka pallon ympäri. Siinä Kuper kertoo hollantilaispelaaja Ray Atterveldista, joka oli menossa Evertoniin koejaalle. ”Ennen tuloaan Englantiin Atterveld soitti entiselle Nottinghamin ja Tottenhamin pelaajalle John Metgodille kysyäkseen neuvoja. ”Käy parturissa, pukeudu pukuun ja huuda paljon harjoituksissa”, Metgof opasti. Everton otti Atterveldin.”

Nyberg oli kaksi vuotta sitten kuin Atterveld Evertonissa. Hän oli siisti (ainakin Muharemovicin rinnalla – asiaa auttoi, ettei Nybergillä ollut tuolloin pitkiä hiuksia) ja hän opasti muita pelaajia alusta alkaen. Nyberg osoitti olevansa ainakin jossain määrin johtajatyyppiä ja osaavansa kommunikoida. Sellaisella on merkitystä seuroille. TPS otti lopulta Nybergin, joka pelaa joukkueessa edelleen.

Nybergin tapaus tuli mieleeni, kun seurasin keskiviikkona Ilya Fomichevin debytointia KuPSin takalinjoilla. Fomichev oli kunnossa, käynyt parturissa ja kommunikoi alusta asti innokkaasti muiden pelaajien kanssa. Asiaa helpotti se, että Fomichev puhuu suomea. ”Sillä on suomalainen vaimo”, KuPSin valmentaja Esa Pekonen totesi.

Eikä Fomichevin varma peliesityskään tehnyt hänelle hallaa. Sopimusasioihin vaikuttavat aina monet seikat, mutta jo tässä vaiheessa kazakstanilaisen testiurakkaa voisi kuvata samoilla sanoilla, joita Pekonen käytti hänen peliesityksestään: ”Ei se yhtään virhettä tehnyt.”

Mainokset

Responses

  1. Tuskinpa TPS:n organisaatiossa tai TPS:a kannattavien joukossa on montaa, jotka Nybergin sainausta katuvat. Hyvin on mies tonttinsa täyttänyt viimeiset pari vuotta ja kahden vuoden jatko oli täysin ansaittu.

  2. Piti kommentoida vielä sitä että kielen osaaminen on muuten todella kova valtti näissä kuvioissa. Pätee sekä Nyberg vs. Muharemoviciin, että Fomicheviin.

  3. Pitää paikkansa – ja varsinkin, kun testipelaajaa kaavaillaan toppariksi. Puolustuslinjan kommunikaatio-ongelmat tuppaavat näkymään tulostaululla aika kovalla prosentilla. Lisäksi kielen osaaminen helpottaa joukkueen sopeutumista, ja kanssapelaajien opastaminenkin voi olla vaikeaa, jos yhteistä kieltä ei löydy.

  4. Keskimäärin testimiesten tapa nostaa itseään esille johtajana ja joukkuepelaajana on huutaa niin paljon kamoonia samalla käsiä yhteen hakaten kuin pelitapahtumat vain antavat myöten. Hieno palanen jalkapalloa sekin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: