Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 14, 2011

Enemmän kuin jalkapalloilija

Rakastan jalkapalloa, mutta hyvin harvoin se liikuttaa minua kyyneliin. Tämä päivä on niitä harvoja kertoja.


Maaliskuinen Vehkalampi. Liigacupin ottelu JJK-Jaro. Mikko Manninen keskittää pallon maalille. Babatunde Wusu syöksyy puskemaan pallon maaliin. Hän on paitsiossa mutta ei tiedä sitä. Hän ei ajattele sitä. Hän ei ole sellainen pelaaja, joka miettii mennäkö tilanteeseen vai ei.

Hän ei mieti, ehtiikö palloon vai ei. Hän tekee kaikkensa ehtiäkseen palloon. Sellainen pelaaja hän on. Joskus se aiheuttaa hänelle vaikeuksia. Tämä on yksi niistä tilanteista. Mutta Tunde ei tiedä sitä vielä. Hän puskee pallon maaliin, mutta törmää maalivahtiin.

Ymmärtäkseen sitä mitä on tapahtumassa, pitää ymmärtää Tundea. Hän antaa kentällä kaikkensa. Hän on valmis vaikka murtamaan niskansa joukkueensa puolesta. Ja niin tällä kertaa on lähellä käydäkin. Tunde jää maahan makaamaan. Hänen jalkansa sätkivät hervottomasti. Äsken osumaa juhlinut yleisö hiljenee ja vakavoituu.

Ensin paareille. Sitten ambulanssiin. Sieltä sairaalaan. Sairaalassa selviää, että Tundella on murtuma kaularangassa. Se kuulostaa pahalta. Edessä on leikkaus ja parhaassakin tapauksessa kolmen kuukauden sairausloma. Parhaassa tapauksessa.

Kun JJK tiedottaa asiasta facebookissa, tapahtuu jotain ihmeellistä. Facebookiin tulvii satoja viestejä. Ei vain Jyväskylästä, vaan ympäri Suomea. Sellaisilta kannattajilta, joiden suosikkijoukkuetta vastaan Wusu on tehnyt maalin. TPS:n kannattajat harmittelevat, ettei Tunde pääse pelaamaan vanhaa seuraansa vastaan avauskierroksella. Osa turkulaiskannattajista suunnittelee jopa jonkinlaista tervehdystä Tundelle avausotteluun – vastustajan pelaajalle.

Se tuntuu uskomattomalta, mutta kun on tavannut Tunden, se tuntuu vain luonnolliselta. Koska Tunde on juuri tuollainen pelaaja. Hänestä pitävät omat ja vieraat. Hän tervehtii iloisesti ihmisiä, joiden kanssa on jutellut kerran, koska Tunde on juuri tuollainen ihminen.

Yksi viesteistä on erityisen kuvaava: ”Muistan vieläkin, miten mun viikinkifanikamut katsoi haavi auki ennen liigakarsintapelin alkua heteniityllä kun moikkasin pukukopista tulevalle Tundelle ja Tunde hyppäsi katsomoon kättelemään mut! Viikinkifanien ja pelaajien keskinäinen suhde kun ei ollut ihan noin lämmin 🙂 Tundelle kaikkea hyvää, hieno pelaaja, hieno ihminen!”

Viesteissä oli paljon sydämiä. Paljon hymiöitä. Suomeen nähden huomattavan paljon tunteikkaita miehiä. Selitys oli yksinkertainen. Ihmiset antoivat hyvän kiertää. He antoivat takaisin sitä rakkautta, jota he olivat Tundelta saaneet.

Vaikka Tunden ura olisi päättynyt Jaro-otteluun, se olisi ollut merkittävä ura. Se oli ollut suuri ura. Ei niinkään maalien ja mitalien takia. Tunden kaltaista pelaajaa ei mitata niissä. Ne eivät tee hänelle oikeutta. Sellaiset pelaajat pelaavat mestaruutta suuremmista asioista. He pelaavat katsojien ja kannattajien sydämistä – ja voittavat ne aina puolelleen.

Tunde leikattiin täällä Kuopiossa sunnuntaina, ja tänään JJK:n Facebook-sivuille ilmestyi uusi teksti, joka toi varmasti hymyn satojen ihmisten huulille:

”I will be fine. I believe the joy and love from God, people of jkl and whole loving people in Finland will heal me. I know God bring me to JJK to play and i believe to play again. Most important am just thankful for your love and support around whole Finland in last two days. God will not leave me now. All is well. I have feel so much support from the fans and whole Finland right now. Warm greetings from me and my family.”

Siinä kirjoitti vasta leikattu mies. Mies jolla oli edessään kuukausien sairasloma ja kuntoutus. Mies jolta jäisi kauden alku väliin. Mies joka oli tästä kaikesta huolimatta onnellinen. Koska sellainen mies Tunde on.

Get well soon, Tunde. God loves you and so does everyone else.

Mainokset

Responses

  1. Voimia Wusu ❤

  2. Hieno kirjoitus! Kiitos.

  3. Sama.

  4. Hieno kirjoitus. Toipumisia ja voimia, Wusu.

  5. Noin neljä kuukautta myöhemmin tämä tarina sai onnellisen lopun, kun Wusu palasi vihdoin tositoimiin Harjulla ja teki JJK:n toisen maalin RoPSia vastaan. Nigerialaisen paluun kunniaksi Jyväskylässä vietettiin Wusuzela-päivää, jonka JJK:n 3-0-voitto kruunasi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: