Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 19, 2011

Vedonlyöntiskandaalit tuhoavat jalkapallon uskottavuuden

Kanadalainen toimittaja ja tutkija Declan Hill totesi kaksi vuotta sitten, että Euroopassa eletään murrosvaihetta vedonlyöntiskandaalien suhteen. Viime kuukauden tapahtumat todistavat, että tuo murros on saavuttanut Suomenkin.


Käynnissä oleva vedonlyöntiskandaali on vahva todiste siitä, että aasialaiset otteluiden järjestäjät eli fikserit ovat siirtyneet operoimaan Eurooppaan, koska Aasian sarjat ovat jo liian korruptoineita. Kukaan ei halua lyödä niistä vetoa. Euroopassa tilanne on ainakin vielä toinen, mutta ottelutulosten järjestämistä tutkinut ja siitä kirjan kirjoittaneen Declan Hillin mukaan vanhalla mantereella eletään nyt murrosvaihetta.

”Meneillään on kulttuurinmuutos. Vielä viisi vuotta tällaiset tarinat olisivat tuntuneet uskomattomilta. Nyt kuulemme syytöksiä aasialaisten järjestämistä ottelutuloksista Euroopassa. Osalle näistä syytöksistä ei ole todisteita, mutta nämä tarinat ovat silti alkua tuholle ja lopulle. Kun tällaisen keskustelun aloittaa, ei ole väliä onko se totta. Se syö joka tapauksssa pelin uskottavuuden”, Hill totesi Times-lehdelle marraskuussa 2008 antamassaan haastattelussa.

Vedonlyöntejä varten tehtyjen järjestelyjen ei tarvitse olla dramaattisia. Olennaista on, että lopputulos vastaa maksajien odotuksia. Vähän varmempi tai suurempi tappio altavastaajalle voi tarjota fiksaajille ruhtinaalliset tuotot. Lisäksi perinteinen kotivoitto-tasapeli-vierasvoitto-akseli on vasta alkua.

Vetoa lyödään lukuisista erilaisista asioista. Kuinka monella maalilla suosikki voittaa? Kuinka monta maalia ottelussa tehdään (juuri tällaiset under ja over -vedot ovat kovin suosittuja Aasiassa ja fiksauksissa)? Kumpi joukkue saa ensimmäisen kulmapotkun? Entä ensimmäisen varoituksen? Ison osan näistä vedoista voi järjestää parilla pelaajalla ja ilman, että lopputulos näyttää erityisen silmiin pistävältä.

Tässä vaiheessa on hyvä korostaa, että kyse ei ole sopupeleistä. Kyse ei ole siitä, että kaksi joukkuetta on keskenään sopinut etukäteen ottelun lopputuloksen. Näissä tapauksissa vedonlyöjät ovat todennäköisesti ostaneet kahdesta kuuteen pelaajaa järjestämään kauden mittaan erinäisiä tapahtumia heidän mielensä mukaan. Porukan on oltava riittävän suuri vaikuttamaan, mutta riittävän pieni, ettei sana lähde leviämään.

Räikeimmillään se on tarkoittanut suurinumeroisen voiton järjestämistä vastustajalle (esimerkiksi viime kauden TPS-AC Oulu -ottelu oli todennäköisesti tällainen) tai oman joukkueen jättämistä nollille (kuten RoPS teki elokuussa PS Kemin vieraana). Kummastakin tapauksesta löytyy kohtuullisen raskauttavaa videoaineistoa YouTubesta (linkit löytyvät kommenteista). Mitä epäilyttäviin varoituksiin ja kulmiin taas tulee, niin olisin mielelläni tutkinut Oulun ja RoPSin matsien pelitapahtumia, mutta Veikkausliiga näyttää piilottaneen vanhat otteluseurantatilastot.

Suomalaisten mielikuvat otteluiden järjestämisestä ovat puolen vuosikymmenen takaa Haka-Allianssi-ottelusta. Tosiasia kuitenkin on, että Allianssin 0-8-tappio bulvaanivalmentajieen ja uusine pelaajineen oli juosten kustu tapaus. Kunnon ottelunjärjestäjät toimivat huomattavasti ammattimaisemmin.

Aasialaiset nimittäin osaavat nykyään asiansa. ”Aasialaisfikserit ovat tunnettuja siitä, että he maksavat hyvin, ja heitä pidetään hyvin luotettavina”, Declan Hill sanoo The Timesin haastattelussa. ”He saapuvat paikalle rahakassien kanssa ja sanovat ’te häviätte luultavasti joka tapauksessa, joten ottakaa rahat’. He saapuvat paikalle isoissa turnauksissa niin usein, että on vaikea kuvitella, ettei kukaan olisi koskaan ottanut rahaa.”

Seuratasolla homma lähtee yleensä liikkeelle tarjouksesta, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Useimmat seurat osaavat varoa tällaisia tapauksia, mutta aina löytyy joku jolle kelpaa raha ja halvat pelaajat. Suomessa sellaisesta epäillään tällä hetkellä Tampere Unitedia. Toinen hyväksi havaittu tapa on ostaa yksi tai kaksi ulkomaalaispelaajaa ja ottaa joukkue haltuun hitaammin. Tässä projektissa ei ainakaan haittaa se, jos pelaajilla maksetaan surkeaa palkkaa ja/tai se maksetaan myöhässä.

Kyse ei kuitenkaan ole vain Veikkausliigan kaltaisista pikkusarjoista. Vedonlyöntiskandaaleja on ollut esillä muun muassa Ranskassa, Saksassa, Tanskassa ja Englannissa. Hill on vakuuttunut siitä, että jopa MM-kisaotteluiden lopputuloksia on järjestetty. Alla oleva linkki johtaa juttuun, jossa Hill selittää, kuinka Saksassa viisi vuotta sitten pelattujen MM-kisojen neljännesvälieräottelu Brasilian ja Ghanan välillä fiksattiin: http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,575586,00.html

Mainokset

Responses

  1. 10 minuutin kooste 0-0-tulokseen päättyneestä PS Kemi-RoPS-ottelusta. Rovaniemeläisillä ei ole aikomustakaan hyökätä: http://www.youtube.com/watch?v=Zft2KHKzHBs

    Kooste TPS:n murskavoittoon päättyneestä AC Oulu -ottelusta. Oulun riveissä pelaavat Yoben veljekset antavat TPS:lle parikin maukasta passia: http://www.youtube.com/watch?v=Hj5go95wsZk

  2. Luulin sinun jo lopettaneen viime kauden jälkeen, mutta yllätys oli iloinen palatessani blogin pariin. Tässä riittääkin taas muutamaksi illaksi lukemista. Kiitokset jälleen.

    • Viime kauden lopussa blogin jatko näytti kieltämättä vähän epävarmalta, kun olin Lappeenrannassa. Nyt olen Kuopiossa, eikä Keskuskentällekään ole pitkä matka, joten homma pyörii taas ainakin tämän kauden.

      Mukavia lukuhetkiä!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: