Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 31, 2011

Jakonen ja Mixu taas yhdessä

Palloliitto valitsi Mika-Matti Paatelaisen jalkapallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Valinnan taustalla vaikutti varmasti Petri Jakonen, jolla oli Paatelaisen kanssa kauaskantoisia suunnitelmia jo muutama vuosi sitten. TPS:ssä. Silloin niiden toteutus jäi kesken, mutta nyt kaksikko saa uuden mahdollisuuden.


Kesällä 2007 matkasin Turun Sanomien toimittajana juttukeikalle Maarianhaminaan, jossa TPS:llä oli vieraspeli. Tepsi voitti pelin 0-3, Mika Ääritalo teki komean soolomaalin ja Chris Cleaver luultavasti uransa ainoan saksipotkuosuman.

Pelin jälkeen pidettiin lehdistötilaisuus kolmella kielellä. IFK:n päävalmentaja Pekka Lyyski puhui ensin asiansa ruotsiksi ja sitten samma på finska. TPS:n valmentaja MIka-Matti Paatelainen kieltäytyi tasapuolisuuden nimissä käyttämäsä kumpaakaan kotimaista ja veti oman osuutensa englanniksi. Hänen kommenttinsa Cleaverin maalista oli tyhjentävä: ”I didn’t know he can do that.” (Kun mainitsin asiasta paluumatkalla Cleaverille, hän vastasi ”I didn’t either”.)

Paatelainen luotsasi Tepsin lopulta pronssille. Hänen piti jatkaa seuraavalla kaudellaan siitä mihin hän jäi, mutta joulukuussa tuli tarjous, josta hän ei voinut kieltäytyä. Paatelainen lähti skottiseura Hibernianiin. Häntä jäi kaipaamaan ainakin TPS:n silloinen toimitusjohtaja Petri Jakonen, joka kuvaili Mixun kanssa työskentelemisen olleen ”ylivoimaisesti parasta aikaa” hänen kentän ulkopuolisessa työhistoriassaan.

Jakonen toivoi vielä joskus voivansa työskennellä Paatelaisen kanssa. Se päivä koitti tänään. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Jakosella ollut Palloliiton huippujalkapallojohtajana suuri vaikutus siihen, että Huuhkajia luotsaa tästä eteenpäin juuri Paatelainen.

Parin päivän takaisen Portugali-pelin perusteella vaikutti siltä, että Paatelainen saattaa olla juuri sitä, mitä aneemisesti esiintynyt maajoukkue nyt kaipaa. Hän osaa sytyttää pelaajat taistelemaan. Mixun todellinen arvo maajoukkueella punnitaan kuitenkin pidemmällä tähtäimellä. Hänellä ja Jakosella oli kauaskantoisia suunnitelmia jo TPS:ssä, mutta niiden toteutus jäi kesken. Nyt he saavat uuden yrityksen.

Itse otin Paatelaisen lähdön hieman huojentuneena vastaan, sillä hänen lehdistötilaisuutensa tuppasivat olemaan millä kielellä tahansa hieman kliseisiä. Tilalle tullut Martti Kuusela oli jo lausunnoissaan värikkäämpi ja vuotta myöhemmin Tepsin puikkoihin tullut Pasi Rautiainen puolestaan varsinainen kävelevä lausuntoautomaatti, jolla oli epäilemättä suuri osuus siihen, että perustamastani jalkapalloblogista tuli jo ensimmäisenä vuonna niin suosittu.

Nyt blogi täyttää kaksi vuotta. Tämä on 348. Futisblogi Puoliajassa julkaistu juttu. Lukukertoja on kertynyt 303 000. Kommentteja 333. Kiitos lukijoille ja kommentoijille. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta kautta.

Mainokset

Responses

 1. ”juttu keikalle” – Aijjai!

  Kyllähän Mixu oikea valinta tähän tilanteeseen varmaankin oli. Riittääkö Mixulla sitten pitkäjänteisyys jatkaa viittä vuotta, jää nähtäväksi.

  • Kiitos, korjataan. Kiireessä tulee välillä yhdys sana virheitä.

   Viiden vuoden mittakaavalla Paatelainen on tosiaan vielä suuri arvoitus, mutta katsotaan mitä tapahtuu.

 2. Kyllähän Turussa pari vuotta sitten liikkuneet huhut väittivät myös ettei Mixulle annettu vaihtoehtoja Edinburghiin lähdön suhteen. Seuralle tarjotut rahat olivat ilmeisesti sen verran merkittäviä että Jakonen ilmoitti että ”sä lähdet nyt”. Kuulemma toimistolla oli melkoinen huuto- ja ovienpaiskomiskilpailu Jakosen ja Paatelaisen välillä.

  Toisaalta eivät ne välit taida kovin huonot olla päätellen tästä uutisesta. Ei taida Mixukaan kovin pahalla muistella sitten kuitenkaan.

  • Pakkolähdöstä en ole kuullut, mutta huutamista ja ovien paiskomista en epäile yhtään. ”Välillä täytyi olla kypärät päässä, kun otettiin yhteen, mutta puhuimme kuitenkin asioista aina niiden oikeilla nimillä. Se oli hienoa”, sanoi Jakonenkin kaksi vuotta sitten.

   Desibelitasot ovat Palloliiton toimistolla nousussa. Toivottavasti myös Suomi-futiksen kurssi ottaa saman suunnan.

  • Kyllähän noitakin huhuja on kieltämättä kuulunut. Tiedä sitten mikä on totuus asiassa.

 3. Kumpikaan näistä kavereista ei tosiaan epäröi sanoa tiukasti kun paikka on, mutta ilmeisesti ammatillinen arvostus veljien välillä on aina ollut suuri.

  Paatelaisen tilalle tuli muuten Martti Kuusela, ei Pasi Rautiainen.

  • No kappas. Nyt on tosiaan vuosi 2011. Paatelaisen korvasi Kuusela, Kuuselan Allen ja hänen tilalleen tuli lopulta Rautiainen. TPS tosiaan pyöritteli valmentajarulettia sellaisella tahdilla, ettei vanhan muisti meinaa mukana pysyä.

   Paatelaisen ja Jakosen välillä on tosiaan mitä ilmeisemmin kyse keskinäisestä arvostuksesta sekä siitä, että molemmat kestävät kovaakin palautetta toisiltaan kun saavat sitä vastavuoroisesti myös antaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: