Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 27, 2011

Nuoret pelaajat hyötyvät pidemmästä kaudesta

Kolminkertainen sarja tekee HJK:sta entistäkin suuremman suosikin. Eniten aiempaa pidemmästä sarjasta hyötyvät kuitenkin seurojen nuoret pelaajat, jotka saavat otteluruuhkan keskellä paljon näyttöpaikkoja.

Kun Veikkausliigan otteluohjelma tänään julkistettiin, HJK:sta tuli aiempaakin suurempi mestarisuosikki. Kolminkertainen sarja lisää helsinkiläisten ylivoimaa, koska Klubi on niitä harvoja seuroja, jonka ringissä on kunnolla leveyttä.

Todennäköisesti kauden pidennyksestä hyötyvät tuloksellisesti myös Honka, Inter ja JJK. Niillä on ratkaisuvoimaa vaihtopenkilläkin. Sen sijaan joukkueet, jotka ovat kasanneet hyvän avauskokoonpanon ja ohuen penkin, tulevat kärsimään. Pelitahti on tällä kaudella aiempaa kovempi, ja se tarkoittaa myös aiempaa enemmän loukkaantumisia.

Kaikkein eniten kolminkertaisesta sarjasta hyötyvät kuitenkin seurojen nuoret pelaajat. Peliruuhkassa valmentajien on pakko kierrättää pelaajia. Se tarkoittaa peliaikaa ja näyttöpaikkoja nuorille lupauksille.

Kun pelimäärä lisääntyy, joukkue tarvitsee aiempaa enemmän pelaajia. Nykyiset joukkueet on kasattu kaksinkertaista sarjaa varten, joten täydennyksiä täytyy hakea farmiseuroista ja juniorijoukkueista. Monelle nuorelle lupaukselle tämä tarkoittaa aikaista joulua.

Vaikka kotimainen jalkapalloilu on ollut tänä vuonna melkoisessa kaaoksessa, on tämä silti hyvää aikaa olla lupaava suomalainen jalkapalloilija. Jo viime vuonna lukuisat nuoret pelaajat tekivät läpimurtonsa liigassa. Nuorten esiinmarssi oli silloin suoraa seurausta seurojen tiukentuneesta taloudellisesta tilanteesta. Omavaraisuus on arvossaan globaalin futislaman keskellä, Kun ei ole varaa ostaa, pitää kasvattaa. Nuorten kykyjen kasvava vastuu on rahaa suoraan Suomi-futiksen pankkiin.

Koska seurat eivät ole talven aikana rikastuneet, sama talletusmentaliteetti jatkuu tälläkin kaudella – jopa aiempaa tehostetumpana. Tällä kaudella toimiva juniorityö on seuroille tärkeämpää kuin kenties koskaan aikaisemmin. Harvalla seuralla on varaa hankkia tasonsa todistaneita pelimiehiä laajentamaan vaihtopenkkiä. Niinpä ratkaisuhetkillä kentälle tulevat pelaajat ovat yhä useammin nuoria omia kasvatteja.

Näistä nuorista voi puolestaan kasvaa ensin kotiyleisön suosikkeja ja sitten taloudellisesti kannattavia vientituotteita. Pitkällä tähtäimellä taloudellinen taantuma saattaakin olla jopa hyväksi suomalaiselle jalkapalloilulle – sekä pelillisesti että taloudellisesti.


Responses

  1. Vesander, sä puhut paljon mutta asiaa!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: