Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 28, 2011

Paras puhe jota olet katunut

”Puhu vihaisena, niin tulet pitäneeksi parhaan puheen, jota olet ikinä katunut”, sanoi tohtori Laurence J. Peter aikoinaan. Vastapallo-verkkolehden päätoimittaja Manu Haapalainen toimi juuri näin, kun hänen seuransa Tampere United suljettiin kaikesta kilpailutoiminnasta.


Minulla oli tarkoitus kirjoittaa jonkinlainen muistoartikkeli kilpailutoiminnasta Tampere Unitedista. Suomi-futiksen raadollisuudesta ja harvoista juhlahetkistä. Siitä millaista oli olla kuvaamassa TamUn otteluita Laziota ja Rosenborgia vastaan.

Tänään törmäsin kuitenkin Vastapallo-verkkolehdessä päätoimittaja Manu Haapalaisen tekstiin. Sen luettuani tajusin, miten seuran kannattajat haluaisivat luultavasti joukkuettaan muistettavan. Haapalaisen teksti on aito vihaisen kannattajan tilitys. Siinä on paljon sellaista, jota toimittajan ei koskaan pitäisi julkaista. Ja paljon sellaista, joka pitää siteerata tässäkin yhteydessä. Jos ei muusta syystä niin siksi, että voisimme ymmärtää miltä kannattajasta tuntuu, kun seura menee alta. (Pyrin tekemään siteeraukset hyvällä maulla mutta samalla alkuperäistekstiä kunnioittaen.)

Haapalaisen kynä on terävä ja hänessä on paloa kuin juhannuskokkojen kokoontumisajoissa. Osa tulesta on pahaa, suorastaan raivoisaa. Haapalainen kertoo kuinka hän lähetti Liigacupin finaalin jälkeen puheenjohtaja Harri Pyhältölle solvaavia tekstiviestejä ja toivoo tämän saaneen Turkin-matkaltaan sukupuolitaudin. Toimitusjohtaja Deniz Bavaudtinin kohdalla Haapalainen saa takaisin jonkinlaisen itsehillinnän. Puhelin ei soi, mutta näppäimistö kylläkin.

Teksti on vihaista ja osin henkilökohtaisuuksiinkin menevää, mutta samalla Haapalainen löytää siinä tuskansa ytimen: ”Tiesit mitä rahaa se on, ja miksi se sinulle annettiin. Uhrasit seurani pahaisen liigalisenssin takia. Jos sinulla olisi ollut palleja myöntää seuran vararikko saattaisimme olla nyt AC Oulu. Saattaisimme valmistautua Ykkösen kauteen. Se olisi vitun paljon parempi tilanne kuin tämä nykyinen.”

Ulkopuolisen on vaikea käsittää, kuinka suuri asia jalkapalloseura voi kannattajalle olla. Haapalainen kuitenkin avaa tuota ovea hienosti. Torstaiyönä kirjoitettu teksti on tunnetta uhkuvan artikkelin koskettavin osa: ”Tuhlasin TamUun elämästäni noin vuodet 2000-2011. Se on enemmän kuin yksikään ihmissuhteeni on kestänyt. En tiedä onko asioilla yhteyttä.”

”TamUn tekemisillä oli joka tapauksessa hyvinvoinnilleni valtava merkitys. Kysykää läheisiltäni mitä kaikkea olen rikkonut häviön sattuessa”, Haapalainen kirjoittaa. Hän syyttää seuransa kohtalosta kaikkia: seurapomoja, Palloliittoa, Veikkausliigaa – ja itseään: ”Olisin voinut tehdä enemmän. En enää muista miksi katsoin sen ja sen matsin vain televisiosta enkä tullut kannustamaan, onhan sitä perheellisellä kaikenlaista. Joka tapauksessa reissasin Sinikaartin mukana aivan liian harvoin, ja menin liian usein sisään ilmaisella pressilipulla.”

”Olen itse osavastuussa seurani tuhoamisesta, toisin sanoen häpeän koko loppuikäni.”

Häpeän ja vihan keskeltä, poltetun maiseman takaa, Haapalainen löytää kuitenkin aihetta kiitoksiin. Hän löytää niitä paljonkin.

”Se mies Tammelan stadionin aurinkokatsomossa joka kuunteli radiostaan Haka-HJK:ta. Pasi Salmela. MIFK away. Niemen, Pohjan ja Hickeyn vastaiskupeli mestaruuskaudella 2001. Petri Heinäsen laitanousut. Miika Koppiselle huutelu Rosenborg-pelissä. Daniel. Jarkko Wissin paluu(t). Soho. Mikko Kaven. Mestaruuskuohari Sakke Saarisen kanssa. Jussi Kujala. Ville Lehtinen. Olut. Ari Hjelmin naama. Ari Hjelmin ääni.”

Muistoja ei voi Unitedin kannattajilta viedä kukaan. Eikä välttämättä joukkuettakaan. Olen kuullut, että kannattajat ovat jatkamassa joukkueensa toimintaa. Silloin Haapalaisenkaan ei tarvitsisi hävetä seuransa kohtaloa koko loppuikäänsä.

Haapalaisen teksti kokonaisuudessan: http://vastapallo.fi/kotimaa/hyvaa-yota-tampere-paattava-epatieteellinen-jalkikirjoitus/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: