Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 29, 2011

Pasi Rautiaisen leppoisampi kausi

Futispersoona Pasi Rautiainen vaikuttaa viihtyvän tv-kommentaattorina, mutta nähdäänkö häntä vielä valmentajana? Todennäköisesti nähdään.


”Tuohan vaikuttaa leppoisalta kaverilta”, kihlattuni huudahti nähtyään Pasi Rautiaisen tv:ssä. Ja toden totta, Rautiainen vaikutti huomattavasti rennommalta kuin pari vuotta sitten valmentaessaan TPS:ää. Säkkäräpäinen moottoriturpa pulppusi innokkaasti värikkäitä futisjuttuja ja vaikutti nauttivan olostaan.

En silti voinut olla näyttämättä kihlatulleni Rautiaisen parin vuoden takaista raivoamista. Siinä TPS:n silloinen valmentaja kiroilee, huutaa ja manaa lehdistötilaisuudessa joukkueensa tehottomuutta. Sen pätkän perusteella Rautiaisesta saa hieman vähemmän leppoisan kuvan.

En tunne Pasi Rautiaista kovin hyvin, mutta sen tiedän, että hänessä on kaksi puolta. Saman huomasi aikoinaan myös Jari ”Jallu” Rantanen. ”Pasi pystyy olemaan siviilissä maailman rakastettavin velikulta, suu käy ja naurua sekä käkätystä kuuluu kuin konepistoolista”, Rantanen kirjoittaa hienossa oma elämäkerrassaan 100 kiloa Jallua. ”Pasi pystyy halutessaan valaisemaan vaikka pienen kaupungin valoisalla olemuksellaan.”

Leppoisan ja iloisen velipuolen vastapainona Rautiaisesta löytyy myös vaativampi ja varjoisampi puoli. Se on ehdottoman vaativa futismies, joka ei päästä helpolla itseään eikä ketään muutakaan. Se on perintöä hänen isältään Pentiltä, joka oli terrierimäinen keskikenttämies ja halusi kasvattaa pojastaan pelaajan, joka ei tyytyisi olemaan vain Suomen paras. Se vaati kovaa duunia pienestä pitäen.

”Futiksen kanssa Pasi oli ehdoton jo nuorena, eikä mitään mahdollisuutta ollut, että Pasi olisi jäänyt pois futistreeneistä kuin kuolemansairaana. Ehdottomuus on jatkunut noista vuosista tähän päivään asti. Se teki Pasista pirun hyvän futaajan, mutta hankalan valmentajan”, Rantanen kirjoittaa. Hän sai karvaan kokemuksen Rautiaisen ehdottomuudesta pelatessaan tämän alaisuudessa PK-35:ssä. Rantasen pelaajapesti päättyi silloin potkuihin. Sitä hän ei ole antanut vieläkään anteeksi.

Jos Rautiainen oli intohimoinen pelaaja, niin hän on ollut vähintään yhtä intohimoinen valmentaja. Siksi voi ollakin vaikea ymmärtää, miten Rautiainen voi olla jo toista kautta sivussa valmentajan hommista. Jonkinlaisen vastauksen tähän asiaan tarjoaa Damned United -kirja, jossa kirjailija David Peace peilaa valmentajalegenda Brian Cloughin sielun maisemaa. Näkymä ei ole valoisa.

Cloughissa ja Rautiaisessa on paljon samaa. Molemmat ovat lupaavia pelaajia, joiden uraa varjostivat loukkaantumiset. Intohimoisia ja ehdottomia valmentajia, jotka janosivat voittoja. Sekä kansan rakastamia sanavalmiita kommentaattoreita, jotka eivät pelänneet kertoa mielipiteitään ja joutuivat sen takia välillä vaikeuksiinkin.

Yhtäläisyyksiä on niin paljon, että kirjaa lukiessani tunsin välillä seuraavani Cloughin mahdollisen tajunnanvirran sijaan Rautiaisen mahdollista tajunnanvirtaa. Erityisen huomiotaherättävä on ajatuskulku vuodelta 1973. Clough on riitaantunut seuransa puheenjohtajan kanssa, kun hän saa hyvän tarjouksen televisiolta.
”ITV tarjoaa kokopäivätyötä.: 18 000 puntaa vuodessa. Ei johtajia huomioitavana, ei tappiota kärsittävänä.
Ei voittoja eikä pokaaleja. Ei aplodeja eikä ihailua. Ei rakkautta.
Tahdon sitä ja en tahdo. Tahdon ja en.”

On helppo kuvitella Rautiaisen käyneen läpi samankaltaista puntarointia 1,5 vuotta sitten, kun hän puntaroi valmentamisen ja Canal +:n kokopäiväisen kommentaattoripestin välillä. Rautiainen päätyi silloin tv-kommentoinnin puolelle. Clough teki toisenlaisen ratkaisun. Hän teki tv-töitä vain osa-aikaisena. Hän valitsi valmentamisen.

Kummankaan valinta ei ollut varmasti helppo. Valmentaminen on toiseksi parasta, mitä jalkapallon parissa voi tehdä. Parasta on pelaaminen. Sitä ei voita mikään. Sitä ei korvaa mikään. Mutta valmentaminen pääsee parhaimmillaan lähelle. Pahimmillaan valmentaminen on kuitenkin kuluttava ja pelottavaa yksinäistä puurtamista. Pukukoppi ja futisstadion voivat olla kolkkoja paikkoja, kun peli ei kulje eikä kukaan kunnioita.

Damned United on pitkälti Brian Cloughin kuvitteellista tajunnanvirtaa. Se virta on vuolas, syvä ja synkkä. Mitä huonommin peli kulkee, sitä äänekkäämmiksi sisäinen epäluulo kasvaa. ”Jokaisessa ottelussa, jokaisena päivänä: ensin tulee epäilys, sitten iskee pelko. Aina epäilys. Aina pelko.”

“Kieltämättä tää on ollut aika raskaskin kausi, mutta ne mun valmentamat kaudet vaan on aina raskaita kausia”, Pasi Rautiainen totesi kauden 2009 lopulla. Rautiaisen TPS-pesti ei ollut helppo. Se oli kuluttavaa vuoristorataa. Rautiaisen edellinen pesti FC Jokereissa oli vielä vaikeampi ja kuluttavampi. Sellainen ei tee hyvää kenellekään ihmisenä.

Hyvä kysymys on, palaako Pasi Rautiainen vielä valmentajan hommiin. Käykö hänelle kuin Keith Armstrongille, joka näyttää kotiutuneen tv-studioon vähän liiankin hyvin? Epäilen sitä. Rautiaisessa on vielä roppakaupalla paloa. Se näkyy hänestä joka viikko. Hänessä palaa sama intohimo kuin juniorivuosinaan, eikä sitä paloa voi laittaa piiloon.

Juuri nyt Rautiainen vaikuttaa onnellisemmalta kommentaattorina kuin valmentajana. Sitä ei voi kieltää kukaan. Silti hän on vielä varmasti nälkäinen. Leppoisen oloisella Armstrongilla on valmentajana viisi Suomen mestaruutta. Rautiaisella ei ole ainuttakaan. Hän haluaisi sellaisen. Hän haluaisi myös valmentaa rakastamaansa HJK:ta. Jos hänelle tarjotaan tilaisuus jompaan kumpaan, hän todennäköisesti tarttuu siihen.

Mainokset

Responses

  1. Damned Unitedista löytyy enemmän juttua täältä: https://puoliaika.wordpress.com/2011/02/20/damned-united/

    Pasi Rautiaisen haastatteluja ja lehdistötilaisuuksia taas löytyy tagilla ja hakusanoilla ”Pasin parhaita”.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: