Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 13, 2011

Kun Soini kaipasi futiskentälle

Ollessani viime kesän Iltalehden urheilutoimittajana tapasin yllättävän paljon huippupoliitikkoja. Suurin suma osui eräälle Helsinki Cupin päivälle, jolloin viereeni Käpylän liikuntapuiston puukatsomoon jytkähti itse Timo Soini.


Iltapäivälehden urheilutoimittajana tapaa yllättävän paljon poliitikkoja. Tähän lopputulokseen päädyin, kun osuin viime kesänä Iltalehden edustajana Helsinki Cupin huippupoliitikkopäivään. Paikalla oli eduskunnan puhemiestä sekä puolueiden puheenjohtajaa ja puoluesihteeriä.

Arvovaltaisesta joukosta rennoimpia olivat SDP:n Eero Heinäluoma ja Keskustan Timo Laaninen, jotka chillasivat ja söivät kisamakkaroita. Varautunein oli Eduskunnan puhemies ja Palloliiton puheenjohtaja Sauli Niinistö.

Niinistö sanoi Helsinki Cupin kaltaisilla turnauksilla olevan aivan valtava merkitys suomalaiselle jalkapallolle ja korosti, että maahan tarvitaan lisää valmentajia. Sitten hän vetäytyi juttelemaan Paavo Arhinmäen kanssa Meksikon Giovanni dos Santosista, jonka molemmat olivat nähneet livenä Etelä-Afrikan MM-kisoissa.

Arhinmäki vaikutti AIK-tatuointeineen nuorelta vihaiselta mieheltä. Hänellä oli porukasta vahvimmat Helsinki Cup -juuret. Futistapahtuma on ollut osa hänen kesäänsä vuodesta 1987. ”Kaikki mahdolliset roolit pelaajasta katsojaan ja kioskimyyjästä järjestysmieheen ovat tulleet tutuksi”, Arhinmäki totesi ja kertoi muiston pelivuosiltaan. ”Kun pelasin täällä pienenä ulkomaalaisjengejä vastaan, siinä oli maaotteluhenkeä. Katsomot olivat ihan täynnä. Katsojia oli kentälle asti, tuomarin piti aina välillä keskeyttää peli, että kenttä saatiin taas tyhjäksi.”

Viimeisenä jututin Timo Soinia, joka tykästyi kovasti paitaani. ”Celtic on kaikkien katolilaisten kakkosseura. Oletko käynyt katsomassa Glasgow’n paikallispeliä?”

Vastasin kieltävästi. Samoin Soini. Hän tuntui kaipaavan kovasti juniorivuosiaan jalkapalloilijana. ”Jos nuoruudesta ja lapsuudesta jotain kaipaa, niin näitä pelejä. Nyt kun voi olla mukana vain kantaaottavalla puolella, toivoo, että lapset pelaisivat niin pitkään kuin voivat. Ihan kaikista ei tarvitse tulla huippuja”, hän sanoi katsellessaan kentälle.

Pian sen jälkeen valokuvaaja soitti kännykkääni ja pyysi jatkamaan haastattelua etäämmältä, koska olin nyt joka ruudussa. Ja oikeassahan hän oli. Yksi ruuduista näkyy tuossa ylhäällä.

Yhdeksän kuukautta Helsinki Cupin jälkeen tuli jytky. Perussuomalaiset saivat sellaisen, josta Soini tuskin osasi Käpylän liikuntapuiston puisilla lehtereillä edes unelmoida. Koko suomalaisen politiikan pelikenttä näytti menevän kerralla uusiksi.

Vaalien jälkeen tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta. Portugali-paketin takia kukaan ei tuntunut haluavan ottaa (hallitus)vastuuta. Tilanne toi mieleen tv-presidentti Jed Bartletin pohdinnan West Wing -sarjasta.

”Pidän koripallosta, mutta en saa pelata sitä. Pelasin sitä kouluaikana, ja minusta oli mukavaa olla joukkueessa, mutta en halunnut palloa. Valmentajani sanoi: ”Voittajat haluavat aina pallon.” Vastasin, ”Valmentaja, voittajat ovat myös parempia kuin minä.” Hän vastasi: ”Ollakseen voittaja täytyy ajatella kuin voittaja.” Vastasin, että ollakseen voittaja täytyy myös olla parempi kuin minä olen. Mutta hän oli oikeassa. Voittajat haluavat pallon. En halua kuulla, että jokin asia on liian tukala presidentille.”

Jyrki Kataisesta tulee pääministeri, koska hän halusi pallon. Perussuomalaiset pysyvät vaihtopenkillä, koska he eivät halunneet. En tiedä oliko persujen ratkaisu oikea vai väärä, mutta luulen, että hallitukseen halunnut Timo Soini kaipaa taas junnufutisvuosiaan.

Jalkapallo on nimittäin huomattavasti politiikkaa helpompi peli.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: