Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 17, 2011

Sarjajohtaja teki itsestään pellen

 JJK nousi eilen Veikkausliigan kärkeen tragikoomisissa merkeissä. Seura osoitti Haka-ottelussa suurta kulttuurin ja kunnioituksen puutetta.

JJK nousi eilen Veikkausliigan kärkeen. Paljon onnea Jyväskylään, mutta menestyshuuman lieveilmiöitä on ollut ikävä seurata.

JJK kertoo olevansa ammattilaisurheilujoukkue, mutta seuran käytös eilisen Haka-ottelun alkujuhlallisuuksissa oli kaikkea muuta kuin ammattimaista. Vierasjoukkuetta tervehditiin pelaajaesittelyissä Pelle Hermannin -tunnusmusiikilla. Samaan aikaan kuuluttaja luki Hakan pelaajien nimiä niin masentuneella ja hiljaisella äänellä, ettei osa katsojista edes kuullut sitä.

Haka olisi ansainnut jotain ihan muuta. Suomen perinteikkäimpiin ja menestyneimpiin seuroihin kuuluvat koskilaiset eivät ole juuri nyt kovin kovassa iskussa, mutta siihen on järkevä syy. Pikkukaupungin seura sanoi talvella talousvaikeuksistaan huolimatta jyrkän ei singaporelaisille hämäräsijoittajille. Jo tästä syystä joukkuetta olisi pitänyt tervehtiä Jyväskylässä seisoviltaan taputaen. Nyt seura sen sijaan teki tempun, joka osoitti täydellistä kulttuurin ja kunnioituksen puutetta.

Itse ottelussa JJK voitti Hakan 4-2, mutta voitto tänään jäänyt seuran kannattajien puheissa pahasti kuuluttajan toiminnan aiheuttaman häpeän varjoon. FutisForum2-keskustelupalstalla JJK:n tempauksen ovat tuominneet niin omat kuin vieraat.

Kotivoitto oli kolmatta kautta liigassa pelaavalla kettulaumalle sen historian neljäs. En halua edes ajatella, mitä Harjulla tapahtuu, jos joukkue voittaa vaikka pari kotiottelua lisää. Nyt seuran on joko tehtävä jotain kuuluttajalleen tai sitten joukkueen on suomalaisen jalkapallon edun nimissä alettava taas hävitä kotiotteluitaan, jotta hommaan palautuu edes jonkinlainen nöyryys, suhteellisuuden taju ja vastustajien kunnioitus.

Alkuun JJK voisi heivata sirkusmusiikkinsa Päijänteeseen ja hommata ammattitaitoisen kuuluttajan, joka osaa spiikata myös vierasjoukkueen nimet niin, että katsojat ne kuulevat. Kun joukkue on vihdoin alkanut ottaa kotivoittoja, olisi kohtuullista antaa katsojien ja kannattajien nauttia niistä ilman asiaan kuulumatonta myötähäpeää.

Suunnittelin jo kuvausreissua maanantaiksi JJK:n ja KuPSin väliseen paikallispeliin, mutta eilisen tempauksen jälkeen joudun harkitsemaan asiaa uudelleen. Mikäli on pienikin mahdollisuus siihen, että Harjun ämyreistä tulee jälleen älyttömyyksiä, vietän mieluummin rauhallisen koti-illan kuin menen stadionille häpeämään sarjajohtajan tyylittömyyttä.

PS. JJK järjestää Facebookissa äänestyksiä milloin mistäkin. On hyvä, että kannattajia aktivoidaan ja otetaan huomioon, mutta seura ei voi ulkoistaa päätöksen tekoaan ja vastuutaan naamakirjaan.


Responses

  1. Todellakin, tuo täysin epäasiallinen musiikkivalinta yhdessä kuuluttajan tarkoitukselliseen hissutteluun hakalaisten nimenhuudossa jätti ikävän fiiliksen ja samalla varjoonsa kotijoukkueen varsin mainion pelillisen lähdön. Kuuluttajasta irtosi kyllä ääntä JJK:n kokoonpanoa ja etenkin maaleja kuuluttaessa, ohikulkijatkin säikkyivät, kuulin. Eli ei äänivarojen puutteesta ollut kiinni.

    Tule kuitenkin kuvausmatkalle ensi maanantaina. Täällä pistetään kyllä omin voimin tuollaiset kuuluttajat ruotuun. Tosin vierasjoukkueen nimien oikeinlausumisesta ei pysty takeita antamaan, savolaiset nimet kun saattavat olla keskisuomalaiseen suuhun hankalia lausuttavia.

  2. Kiitos kutsusta, Aimo. Vesalainen lupasi Keskisuomalaisessa, että enempää toilailuja ei ole luvassa, joten tulossa ollaan.

    Yllä olevaa juttua on luettu viikon aikana siihen tahtiin, että tuntuu aika turhalta väittää, ettei jalkapallo kiinnosta suomalaisia. JJK on luonut itselleen parissa vuodessa sellaisen imagon, että sen tekemiset kiinnostavat muitakin kuin lajiniiloja.

    Samalla tuntuu, että seuran ajoittain nousukasmainen käyttäytyminen on johtanut siihen, että sen vastoinkäymiset herättävät riemua jopa jalkapallopiireissä. Samaa ilmiötä oli aikoinaan myös Hongassa pomo-Joukojen käytöksen myötä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: