Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 28, 2011

ManUn mahdollisuus

Kuinka Manchester United voi voittaa Barcelonan Mestareiden liigan finaalissa? Keskityksillä, vastaiskuilla ja tekemällä ensimmäisen maalin, kertoo Guardianin Jonathan Wilson.

Barcelona ja Manchester Unitedin edellisestä kohtaamisesta Mestareiden liigan finaalissa on ehtinyt vierähtää vasta kaksi vuotta. Mitä tuona aikana on tapahtunut? Jos Barcelonasta puhutaan, niin katalonialaiset ovat oppineet pitämään pallo entistäkin paremmin. ManU saa vastaansa kenties lajin historian pallohallitsivimman joukkueen.

Kyse ei ole niinkään siitä, että Barca hyökkää pallonhallinnalla vaan siitä, että se puolustaa kontrolloimalla palloa. ”Englannissa tupataan uskoa, että puolustaminen tarkoittaa vetäytymistä oman rangaistusalueen rajalle, mutta sen parempaa puolustusta ei olekaan kuin pallonhallinta vastustajan kenttäpuoliskolla”, Guardian taktiikkatoimittaja Jonathan Wilson kirjoittaa.

Barcelona on juuri tällaisen puolustamisen mestari. Sen United sai huomata jo edellisessä finaalissa. ”Ennen Samuel Eto’on maalia ManU oli parempi joukkue, mutta kun Barca sai johdon, se yksinkertaisesti piti palloa”, Wilson toteaa. Ja Unitedin harmiksi Barcelona on vain kehittynyt pallonhallitsemisessa.

Kaudella 2006-2007 Barca piti Mestareiden liigan otteluissa palloa hallussaan keskimäärin 61,1 prosenttia peliajasta. Sen jälkeen lukema on noussut joka vuosi. Kaksi vuotta sitten se oli 65,6%, tällä kaudella se on jo 73,3%. Joukkueen syöttöjen onnistumisprosentti on 90:n hujakoilla. Tämä tarkoittaa, että United joutuu viettämään ikuisuuksilta tuntuvia toveja ilman palloa.

Se tarkoittaa myös sitä, että Unitedilla ei ole varaa päästää ensimmäistä maalia. Barcelonasta on nimittäin tullut pelin jäädyttämisen mestari. Se ei tee enää yhtä paljon maaleja kuin kaksi vuotta sitten (keskiarvo laskenut 2,46 maalista per peli 2,25:een), mutta sen puolustus on tiukentunut vieläkin enemmän. Kaksi vuotta sitten Barca laski keskimäärin yhden maalin pelissä. Tänä vuonna tuo luku on 0,67. ”Barcan pelikontrolli on kasvanut, mutta maaliuhka vähentynyt”, Wilson tiivistää.

Mitä tämä sitten tarkoittaa Unitedin pelin suhteen? Sitä, että joukkueen parhaat mahdollisuudet ovat vastahyökkäykset ja keskitykset. Gerard Piquen ainut heikkous on ajoittainen ujous pääpalloissa. ”Ja jos Javier Mascherano pelaa Piquen toppariparina, voi turvallisesti olettaa, että keskitykset – niin peli- kuin erikoistilanteista – ovat toinen ManUn pääasiallisista hyökkäysmalleista.” Toinen on vastahyökkäykset, joissa ManUn pitäisi pystyä hyödyntämään Javier Hernandezin nopeutta.

Puolustaminen on Unitedille kuitenkin vähintän yhtä tärkeää kuin hyökkääminen. ”Unitedin pitää kaikin keinoin suojella topparien edessä olevaa tilaa”, Wilson linjaa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tuossa tilassa mellastaa maailman paras pelaaja Lionel Messi. Jos Messille jättää pari metriä kiihdytystilaa, häntä on vaikea pysäyttää.

Toinen pysäytettävä pelaaja on Xavi, jolla on Mestareiden ligan tämän kauden pelaajista eniten pallokosketuksia ja syöttöjä. ”Hänen pysäyttämisensä on ilmeinen prioriteetti – ja saattaa johtaa siihen, että Alex Ferguson valitsee Darren Fletcherin toiseksi keskikentän keskustan pelaajakseen Ryan Giggsin sijaan.”

Hyökkäyspäässä Dani Alvesin nousuista pitäisi jäädä tilaa, sillä kyse on pelaajasta, jolla on neljänneksi eniten hyökkäyspään pallokosketuksia koko sarjassa. ”Kaiken logiikan mukaan Alves takana pitäisi olla vapaata tilaa, mutta yksikään joukkue ei ole pystynyt sitä vielä hyödyntämään. Olisi kiehtovaa nähdä Fergusonin jättävän Nanin kyttäämään laitaan vastaiskuja, mutta todennäköisesti hän laittaa kentälle Park Ji-Sungin ja United hyökkää toiselta laidalta Antonio Valencian kautta.”

ManU tuskin tulee Wembleylle peruuttelemaan. Se prässäsi ärhäkkäästi jo Chelsea vastaan ja todennäköisesti toimii samoin illallakin. Pallonhallinta pysynee siitä huolimatta Barcalla.

Loppuun vielä oma huomio: Barca ja ManU ovat viime vuosien menestyneimmät jalkapallojoukkueet. Yksi menestyksen kulmakivistä on ollut jatkuvuus. Huomisen finaalin avauskokoonpanoissa nähdään 14-15 pelaajaa, jotka olivat kentällä myös edellisessä loppuottelussa. Oikeat palikat auttavat, mutta menestystä ei silti rakenneta hetkessä.

Mainokset

Responses

  1. Lue Wilsonin artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/25/manchester-united-barcelona-champions-league


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: