Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 14, 2011

Yksinäiset tähdet

Kun ihmiset katsovat taivaalle, toiset heistä näkevät lukuisat kirkkaat tähdet. Toiset näkevät suuren tähtiä ympäröivän pimeyden. Jalkapallossa se pimeys on yksinäisyyttä.

Suomea ei pidetä erityisen hyvänä paikkana kasvaa jalkapalloilijaksi. Tietotaito on jäljessä kansainvälisestä kärjestä, samoin lajin arvostus – palkoista puhumattakaan. Pienessä futismaassa on kuitenkin etunsa. Ne nousivat rivien välistä esiin, kun luin Simon Kuperin Financial Timesiin kirjoittamaa juttua englantilaisista tähtipelaajista.

Vastikään jalkapallotähdistä kirjan julkaissut Kuper oli kahlannut juttuaan varten läpi viiden englantilaisen futistähden elämäkerrat. Niiden perusteella hän luokitteli tähtipelaajan uran viisi vaihetta: lapsuuden, nuoruuden ammattilaisena, läpimurron kasvattajaseurassa, tähteyden sekä arvokisoissa floppaamisen Englannin paidassa.

Hieman yllättäen lapsuus on näistä vaiheista onnellisin. Lapsuus on tähtipelaajien elämässä jotakuinkin ainut aika, jolloin heitä ei kohdella superjulkkiksina. Ihmiset, joita he myöhemmässä elämässään tapaavat, pyrkivät lähes järjestään hyötymään heistä. Ei mikään ihme, että pelaajat nostalgisoivat lapsuuttaan.

Esimerkiksi Frank Lampard kuvailee elämäkerrassaan lapsuuttaan seuraavasti: ”Vasta nyt tajuan, että se oli elämäni onnellisimpia aikoja, elämää ilman jatkuvaa painetta, joka tulisi myöhemmin niin tutuksi.”

Painetta alkaa kasaantua, kun pelaajan kyvyt huomataan. Hänelle alkaa sadella kutsuja seuroilta. Hänet halutaan harjoitusleireille, akatemioihin, nuorisomaajoukkueisiin… Kaiken sen keskellä koulu ei vaikuta hirveän tärkeältä asialta. ”Pelaajia opetetaan näkemään kaikki jalkapallon ulkopuolinen häiriötekijänä. Tästä johtuen jalkapalloilijat ovat harvoin kokonaisia ihmisiä”, Kuper kirjoittaa. Alkaa ammattilaispelaajan nuoruus, joka johtaa väistämättä debyyttiin lapsuuden suosikkiseurassa.

Lupaavien pelaajien debyytti edustusjoukkueessa ei tapahdu elokuvamaisen yllättäen. He ovat osanneet odottaa sitä vuosikausien ajan saman tavalla kuin lahjakkaat oppilaat osaavat odottaa yliopistoon pääsemistään. Debyytistä alkaa tosissaan tie kohti tähteyttä – ja yksinäisyyttä.

Jos nuorukainen pelaa isossa jalkapallomaassa, hän joutuu pian tutustumaan tiedotusvälineisiin. ”Lööpit tuovat onnettomuutta ja vainoharhaisuutta pelaajien elämään. Jos olet lupaava pelaaja Englannissa, lähes rajoittamatonta seksin saamistasi tasapainottaa pakko esiintyä julkisesti koko maan edessä”, Kuper kuvailee.

Suomessa luultavasti sekä seksin saaminen että lööppijulkisuus ovat Englantia vähäisempää. Koska jalkapallon merkitys on täällä pienempää, parhaatkin pelaajat pystyvät elämään pitkään normaalia elämää. He voivat opiskella normaalisti ja heistä tulee useimmiten brittikollegoitaan ehjempiä ihmisiä.

Samanlaisten elämänvaiheiden lisäksi tulevia huippupelaajia yhdistää ammattimainen ajattelu. Kun Wayne Rooney meni yhdeksänvuotiaana Liverpoolin testileirille, hän oli pukeutunut Evertonin peliasuun ”Hän ei pukeudu Evertonin väreihin ollakseen uhmakas. Hän pitää Evertonin paitaa, koska hän pukeutuu siihen aina koulun jälkeen”, Kuper toteaa. Liverpool haluaa silti Rooneyn viikon päästä uudelle leirille. Sillä välin Everton kuitenkin tarjoaa Rooneylle koulupoikasopimusta, jonka Rooney hyväksyy. Hän pääsee rakastamaansa seuraan, mutta olisi ollut valmis menemään myös sen pahimpaan kilpailijaan. ”Jos Liverpool olisi tarjonnut minulle sopimusta ensin, eikä vain pyytänyt minua tulemaan seuraavalla viikolla takaisin, olisin varmasti tehnyt sopimuksen heidän kanssaan ja olisin nyt ”punainen”, Rooney myöntää.”

Tämä on esimerkki siitä, miten Rooney ajattelee jo yhdeksänvuotiaana kuin jalkapalloilija. Niin huippupelaajat tekevät. ”Kannattajat olettavat pelaajien ajattelevan kuin he. On totta, että lähes kaikki pelaajat ovat joskus olleet faneja, mutta kun heistä tulee jalkapalloilijoita, he liittyvät aivan eri joukkoon”, Kuper vertaa.

Fanien voi olla vaikea ymmärtää tuota siirtymää, mutta oikeastaan he ajavat pelaajia siihen. Kun Frank Lampard debytoi West Hamissa, edustusjoukkueen valmentajana oli hänen setänsä Harry Redknapp ja apuvalmentajana hänen isänsä Frank senior. Myöhemmin Lampard huomasi, että sukulaissuhteista on kuitenkin haittaa. Kun joukkueella alkoi mennä huonosti, nuori Frank sai kuunnella viikottain tuhansien ihmisten pilkkaa. Kun hän 18-vuotiaana loukkaantui pahasti, osa West Hamin kannattajista hurrasivat. Pilkkahuudot tekivät loukkaantumisesta myös henkisen. Lampardin tunteet kasvattajaseuraansa kohtaan alkoivat kylmetä.

Elämäkerrassaan Lampard käyttää sivutolkulla tilaa ikävän asian muisteluun ja toteaa lopulta, ettei hänellä ole enää mitään tunteita jäljellä entistä seuraansa kohtaan.

”Ammattijalkapallo on rumempi työympäristö kuin missä useimmat meistä joutuvat koskaan työskentelemään – saati sitten teinit. Kannattajat saattavat sanoa, että pelaajille maksetaan riittävästi solvausten kuuntelemisesta, mutta se on aika erikoista moraalia. Jopa rikkaat ihmiset voivat loukkaantua”, Kuper kirjoittaa.

Ja jopa rikkaiden elämä voi olla tylsää. Fanit, iltapäivälehdet ja seuran valvovat tahot tekevät normaalin elämän mahdottomaksi. Kansakunta seuraa supertähtien jokaista liikettä, mikä johtaa monen pelaajan kohdalla eristäytymiseen. ”Pelaajia kehotetaan olemaan rönsyilemättä jalkapallon ulkopuolelle, koska kaikki muu on energian tuhlausta. Niinpä pelaajat päätyvät viettämään paljon aikaa kotonaan. Rooneyn ainut harrastus on nukkuminen.”

Kun ihmiset katsovat taivaalle, toiset heistä näkevät lukuisat kirkkaat tähdet. Toiset näkevät suuren tähtiä ympäröivän pimeyden. Jalkapallossa se pimeys on yksinäisyyttä. Lajin supertähdet ovat tosiaan yksin.

Se on se hinta, jonka he ovat lapsuuden haaveensa toteutumisesta joutuneet maksamaan.


Responses

  1. Lue Kuperin juttu kokonaisuudessaan: http://www.ft.com/intl/cms/s/2/32eec99c-7b70-11e0-ae56-00144feabdc0.html


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: