Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 19, 2011

Erotuomari tuuliajolla

KuPS-TPS 1-1

KuPS ja TPS tasasivat pisteet vauhdikkaassa liigamatsissa, jossa päähuomion varasti surkeasti tuominnut erotuomari Jari Järvinen.

Harvoin ottelun jälkeen molemmat joukkueet ovat yhtä vihaisia erotuomarille kuin KuPS ja TPS olivat sunnuntaina Jari Järviselle. Luokattomasti piiparoinnut Järvinen suututti toiminnallaan niin pelaajat, valmentajat kuin katsojatkin. KuPSin valmentaja Esa Pekonen sanoi lehdistötilaisuudessa suoraan, ettei Järvinen ollut ottelussa ajan tasalla. ”Liigassa ei saa tämän tasoista tuomarointia olla. Pelaajat kärsivät siitä, peli kärsii siitä. Aivan määrätön määrä vääriä tuomioita – kumpaankin suuntaan. Kyllä tästä pitää uskaltaa sanoa, kun työskentely on oikeasti huonoa. Kyllä siitä pitää voida antaa palautetta.”

Linjattomasti vihellelleen Järvisen iltapuhde tiivistyi osuvasti lisäajan loppuhetkillä, kun TPS:n vaihtopelaaja Dennis Okaru rappasi KuPSin Tero Taipaletta keskiviivan tuntumassa. Järvinen ei ollut aluksi antamassa tilanteesta edes vapaapotkua, mikä sai KuPSin vaihtopenkin raivostumaan. Hetkeä myöhemmin räjähti TPS:n penkillä, kun Järvinen kaivoikin avustavan erotuomarin vinkistä takataskustaan punaisen kortin. ”Joskus kannattaa ottaa hetki happea ennen kuin tekee päätöksensä. Nyt mentiin ei vaparista aika vikkelästi suoraan punaiseen”, Rajamäki sanoi ja lisäsi tilanteen olleen päivänselvä vapari ja ehkä keltainenkin. Joka tapauksessa se oli valitettavan osuva päätös Järvisen urakalle.

Järvisestä huolimatta Keskuskentällä pelattiin kuitenkin varsin viihdyttävä liigaottelu. Vahvasti aloittanut KuPS siirtyi johtoon vajaan vartin jälkeen, kun Olajide Williams puski Petri Oravaisen nappikeskityksen maaliin. ”Meillä on isoja jätkiä. Niille pitää vaan laittaa palloja maalille”, Kalle Mäkiseltä tilanteessa pallon riistänyt Oravainen totesi pelin jälkeen.

Mutta on niitä isoja miehiä Tepsilläkin, suurimpana Njazi Kuqi, joka hallitsi ilmatilaa toisessa päässä. Kuqin nupin kautta turkulaiset rakensivat myös tasoituksensa noin 15 minuuttia avausmaalin jälkeen. Kuqi jatkoi päällään Jukka Lehtovaaran avauksen Mika Ääritalolle, joka kipitti läpiajoon ja sijoitti pallon varmasti maaliin. Vieraat olivat yrittäneet samaa kuviota jo pari kertaa aiemmin. Nyt se onnistui Pietari Holopaisen pienen liukastelun ansiosta.

Maalistaan huolimatta TPS oli avausjaksolla alakynnessä. Sen huomasi joukkueen valmentaja Marko Rajamäkikin. ”Emme pelanneet tarpeeksi nopeasti. KuPS on iso ja vahva joukkue. Jos sitä vastaan ei liikuta palloa, jää junan alle. Toisella puoliajalla saimme pidettyä palloa pidempään.”

Vaikka TPS pääsikin toisella puolikkaalla paremmin peliin mukaan, KuPSille jäi silti jaksosta enemmän jossiteltavaa. Joukkue olisi ansainnut rangaistuspotkun, kun TPS:n Jarno Heinikangas repi Olajide Williamsin nurin. Lisäksi kuopiolaisilta hylättiin kiistanalaisesti paitsiona. Näiden tapahtumien jälkeen erotuomari Järvisen oli turha ihmetellä Keskuskentällä raikuneita nuija-huutoja.

Järvisen lisäksi kotiyleisön huomio kohdistui Keskuskentälle paluun tehneeseen Petteri Pennaseen. KuPS-kasvatti sai katsojilta ristiriitaisen vastaanoton. Esittelyissä Pennasta tervehdittiin aplodein, mutta pelin aikana osa KuPS-kannattajista muisti entistä suosikkiaan pilkkahuudoilla. ”Tämä oli tunteikas tapahtuma”, Pennanen sanoi pelin jälkeen ja lisäsi sopeutuneensa Turkuun hyvin. ”Murre ei sentään ole onneksi tarttunut – eikä tartu”, kelvollisesti pelannut keskikenttämies lisäsi.

Pennanen totesi myös, että tärkeintä juuri nyt hänelle on peliaika. Sitä futislupaus saa TPS:ssä varmasti, sillä turkulaisten rinki on kapea ja pelitahti kova – jopa niin kova, että se puhutti pelin jälkeen valmentajiakin. ”Meillä oli pitkä reissu ja yksi lepopäivä vähemmän. En halua valittaa, mutta kyllä se vaikuttaa”, Rajamäki sanoi. Kollega Pekonen oli samaa mieltä. ”Jatkuva reissaaminen ei voi olla näkymättä pelaajien tekemisessä. Tässä pitäisi olla melkein toinen joukkue käytettävissä.”

KuPSilla tahti hellittää nyt 1,5 viikoksi. TPS sen sijaan kohtaa keskiviikkona vieraissa HJK:n. Siinä ottelussa saattaa katketa myös joukkueen kuukauden mittainen tappioton jakso. Sitä ennen viime kauden mitalijoukkueet saavat  kuitenkin jännittää huomenna Sveitsissä järjestettäviä Eurocup-arvontoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: