Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 3, 2011

Inter HJK:n ainut uhkaaja

Hongan kultajuna suistui jälleen raiteiltaan jo alkukaudella. Inter haki vierasvoiton Espoosta ja osoitti olevansa HJK:n ainut haastaja mestaruustaistossa. Kyllä, Veikkausliigassa voidaan nähdä vielä kunnon mestaruustaisto – ainakin jos Inter voittaa perjantaina Helsingissä.

Inter ja Honka tarjosivat tänään kauden parasta Veikkausliiga-viihdettä. Joukkueiden kohtaaminen on turboahdettu 90-minuuttinen täynnä maaleja, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Honka vei laukaukset 18-13, Inter maalit 2-3.

Olisi helppo sanoa, että Honka hävisi ottelun, koska se oli tavallista tehottomampi. Fakta kuitenkin on, että Honka oli sunnuntaina täsmälleen yhtä tehoton kuin se on ollut koko alkukauden. Se on tarvinnut tällä kaudella maalin tekemiseen keskimäärin juuri samat yhdeksän laukausta, jotka se tarvitsi Interiäkin vastaan. Honka on liigan neljänneksi tehottomin laukoja. Tehottomampia ovat olleet vain Haka, MyPa ja VPS – ei todellakaan sellainen seurue, jossa mestaruutta tavoitteleva joukkue haluaisi olla.

Mutta Honka ei enää tavoittelekaan mestaruutta. Viimeistään Inter-tappion myötä joukkueen kultajuna suistui raiteiltaan – taas kerran ennen kuin kausi on edes puolivälissä. Honka on kerännyt 13 ottelussa 16 pistettä. Sarjaa johtava HJK on kerännyt samassa ottelumäärässä 33 pistettä – yli kaksinkertaisesti Honkaan verrattuna. Sitä välimatkaa Honka ei enää kuro kiinni.

HJK:n ainut haastaja on Hongan voittanut Inter. Siinä missä Honka on tehnyt vain 46 prosenttia Klubin maalimäärästä ja saalistanut 48 prosenttia sen pistepotista, Inter on helsinkiläisiä vain neljä pistettä ja yhden maalin perässä. Turkulaiset ovatkin ainut poppoo, jolla riittää tulivoimaa HJK:n haastamiseen.

Interin hyökkäyspelin kuuman ytimen muodostaa kolmikko Mika Ojala-Timo Furuholm-Henri Lehtonen. Heistä Ojala saapui Interiin kymmenisen vuotta sitten ja Furuholm vuonna 2005. Lehtonen on pelannut sinimustissa koko uransa. Käytännössä kolmikko on pelannut koko liigauransa Interissä, ja koska he ovat pelanneet yli puoli vuosikymmentä samassa joukkueessa (ja viidettä vuotta saman valmentajan alaisuudessa), he osaavat pelata yhteen.

Hongalla on ollut sama valmentaja Interiäkin pidempään, mutta seuralla ei ole ollut samanlaista jatkuvuutta pelaajistossaan, kun puhutaan avainpelaajista. Honka on joutunut jo taloudellisista syistä laskemaan parhaat pelaajansa ulkomaille. Samalla se on joutunut aloittamaan pelillisen palapelinsä rakentamisen alusta yhä uudestaan. Vielä kertaakaan se ei ole siinä onnistunut. Espoolaiset ovat joutuneet uhraamaan jatkuvasti alkukausia siksi, että uudistunut joukkue on opetellut pelitapaa.

Olisi mukava nähdä, mitä Mika Lehkosuo saisi aikaan, jos pystyisi pitämään Job Dragtsman tavoin avainpelaajansa yhdessä edes kolmen kauden ajan. Nousisiko siitä prosessista sellainen kauniin jalkapalloilun luomus, josta Hongan kohdalla on usein utopisoitu? Tavallaan kysymys on epäoleellinen, sillä kyse ei ole siitä, että Lehkosuo olisi ollut pelaajavaihtuvuuden suhteen epäonninen. Hän elää tavallisten suomalaisten – tai pohjoiseurooppalaisten – jalkapallon luonnonlakien alaisuudessa. Siinä ympäristössä parhaat pelaajat lähtevät aina ulkomaille.

Sen sijaan Job Dragtsma on ollut näiden lakien suhteen onnekas parina viime vuotena. Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa, ja tänä vuonna se on jopa vahvistunut. Seuraomistaja Stefan Håkans on halunnut panostaa joukkueeseen ja tavoitella tosissaan mestaruutta. Niinpä Interiin on tullut jopa kesken kauden Frank Jonken ja Toni Kallion kaltaisia vahvistuksia. Osittain uusien hankintojen tuoman laajuuden ansiosta Inter pystyy pyristelemään HJK:n peesissä muita pidempään.

Silti Interillä on ongelma. Se löytyy maalitilaston toisesta sarakkeesta. Kun HJK on laskenut 13 ottelussa kahdeksan maalia, Interillä vastaava luku on 16. Toisin sanoen Inter osaa tehdä maaleja, mutta se ei vielä osaa olla laskematta niitä.

Heikompia joukkueita vastaan tämä ei ole ongelma. Inter pystyy nykyvedossaan tekemään Ojalan ja Furuholmin johdolla vähintään kaksi maalia melkein minkä tahansa suomalaisjoukkueen verkkoon. Useimmissa tapauksissa se riittää voittoon. Mutta kun turkulaiset kohtaavat joukkueen, joka (toisin kuin Honka) osaa käyttää maalipaikkansa hyväksi, se on ongelmissa. Tämä nähtiin viimeksi KuPSia vastaan, kun Inter teki neljä maalia ja jäi silti tasuriin.

Jos Inter haluaa pelata mestaruudesta, sen täytyy saada puolustuksensa kuntoon. Lisäksi sen pitäisi voittaa perjantaina HJK keskinäisessä ottelussa. Sen jälkeen liigan voitosta voisi tulla oikea taisto, kun eurokenttien ulkopuolelle jääneet turkulaiset saisivat tasoitusta HJK:n eurokiireistä. Siinä tilanteessa kaikki olisi auki.

Jos HJK sen sijaan voittaa huomenna KuPSin ja sitten Interin, voi sen julistaa jo heinäkuussa tämänkin kauden mestariksi.

Mainokset

Responses

 1. Näin pari viikkoa sitten HJK:lta sellaisen esityksen, että jos Klubi pystyy säännöllisesti edes puoleen siitä, niin sellainen 3-0-voitto ketä tahansa vastaan on ihan rutiinisuoritus. Kyllähän sitä toivoisi, että jokin kunnon skaba pytystä vielä tulisi, mutta ei kenelläkään pitäisi olla mitään saumoja nyky-HJK:ta vastaan pitkällä aikavälillä. HJK:n materiaali on niin selvästi kovempi kuin kenenkään muun, Inter mukaan lukien.

  Job Dragtsma ei varmasti keksi mitään hyväksyttävää selitystä sille, että Toni Kallio pelaa avauksessa. Ollut jokaisessa pelaamassaan ottelussa vähintään osasyyllinen ainakin yhteen maaliin, lukuunottamatta JJK-ottelua jossa JJK ei tehnyt maaleja vaikka Kallio yritti kyllä auttaa. Selässä lukevan nimen tai hulppean palkkakuitin ei pitäisi oikeuttaa automaattiseen avauspaikkaan, kun peliesitykset ovat ihan naurettavia.

  Olen koko kevään ihmetellyt, miksi Hongasta ja mestaruudesta edes puhuttiin samassa yhteydessä. Ilmeisesti media on vain ostanut täysin seuran omat höpötykset Suomen mestaruudesta ja nostanut jengin ihan turhaan jalustalle. Materiaaliltaanhan Honka on ihan tusinaporukka tähän liigaan ja näyttää siltä kentälläkin. Honka on nyt sarjataulukossa juuri siellä mihin materiaali antaa myöten, kaikki muu olisi selvää ylisuorittamista.

 2. Kallio-pointti on täyttä totta. Kallio on pelannut Interissä neljä matsia. Niissä joukkue on laskenut kahdeksan maalia – yhtä paljon kuin yhdeksässä aiemmassa matsissa yhteensä.

  Pointti HJK:n materiaalista on totta sekin. HJK osaa tehdä maaleja ja, toisin kuin Inter, se osaa olla myös laskematta niitä. Ja nuo huomiot pätevät, vaikka Muurinen päättäisi yhtäkkiä kierrättää puolet avauskokoonpanosta. Siksi nykyinen pelitahti vain korostaa Klubin materiaaliylivoimaa, joka on tiedetty todeksi jo viime syksystä lähtien.

  Tuo kaikki on totta, ja juuri siksi voikin olla, että perjantain kärkikamppailu on totisin mestaruustaisto, joka tällä kaudella käydään. Jos HJK pelaa samalla tasolla kuin TPS:ää vastaan, se taisto kestää vain 90 minuuttia. Mutta jos Inter onnistuisi yllättämään (mihin sillä on edellytykset, ainakin jos Kallio on pois sabotoimasta), tilanne voisi olla toinen. Eurokiireet söisivät HJK:n keskittymistä ja materiaalietua. Meillä saattaisi olla ihan oikea mestaruustaistelu.

  Todennäköistä se ei ole, mutta mahdollista kuitenkin.

  PS. Jos katsotaan kausien 2010 ja 2011 ennakkokaavailuja, Honka on varmasti kummallakin kaudella räikeimmin yliarvostettu joukkue. Pääkaupunkiseutulaisuus, suuri medianäkyvyys ja (vuoden 2009) loppukauden hyvät otteet aiheuttavat harhakuvitelmia paremmasta seuraavasta kaudesta. Silti olen eri mieltä siitä, että Hongan materiaali ei riittäisi sarjataulukossa ylemmäs. Jos Honka olisi hankkinut Rami Hakanpäälle kunnon korvaajan (kuten vaikka MIFKiin menneen Kristian Kojolan) se olisi takuuvarma mitalijoukkue.

 3. Mutta kun ei hankkinut. Johan sen paperiltakin näkee, että millään Heilala-Rexhepi-Heikkilä-kolmikolla ei (kaikella kunnioituksella) haeta mitään mestaruuksia. On käsittämätöntä, että Honka testaa tätä hypoteesia käytännössä. Lisäksi en usko, että joku Duarte Tammilehtokaan on NIIN kova pelimies, vaikka onkin esiintynyt edukseen. Jos pelaisi Jarossa, niin kukaan ei hehkuttaisi (vrt. Markus Kronholm).

  Paperilla keskitason nippu. Jos pelaisi ylärajoilla, niin mitaleille olisi mahdollisuuksia. Siinä pitäisi kuitenkin olla jokin tekijä, jonka perusteella Honka olisi tippaakaan IFK:ta, JJK:ta ja TPS:ää parempi.

  Pahoittelut hitaasta vastauksesta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: