Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 5, 2011

Tehotykki penkitysvaarassa

Akseli Pelvas on mättänyt viimeisen kuukauden ajan maaleja kolminkertaisella teholla Berat Sadikiin verrattuna. Silti hän on todennäköisesti perjantain kärkiottelussa penkillä ja Sadik avauksessa. Kannattaisiko Pelvaksen vaihtaa kohta maisemaa?

HJK on liekeissä. Helsinkiläiset ovat mättäneet kahdeksassa viime pelissä huimat 31 maalia, lähes neljä osumaa ottelua kohden. Hieman yli puolet noista osumista on jakautunut joukkueen hyökkääjille Berat Sadikille, Teemu Pukille ja Akseli Pelvakselle.

Sadik ja Pukki ovat vieneet suurimmat otsikot, mutta kun tarkastelee sitä, kuinka paljon peliaikaa hyökkääjät ovat tarvinneet viime peleissä yhtä maalia kohti, Pelvas nousee kaksikon ohitse. Sadik on pelannut kahdeksassa viime ottelussa 575 minuuttia ja tehnyt neljä maalia. Hän on tarvinnut maalia kohti keskimäärin 129 minuuttia peliaikaa. Se on ihan hyvä tahti, joka tarkoittaa keskimäärin kahta maalia kolmea 90-minuuttista kohden.

Silti Pukki on ollut vielä paljon Sadikia tehokkaampi. Hän on tehnyt 395 minuutissa kuusi maalia (ja syöttänyt vielä muutaman päälle). Hän on tarvinnut yhteen osumaan keskimäärin 66 minuuttia – kolmessa täydessä ottelussa tuo tahti tarkoittaisi neljää maalia.

Joukon tilasto-oikku on kuitenkin Pelvas. Hän on paukuttanut samat kuusi maalia kuin Pukkikin, mutta tehnyt sen 264 minuutissa. Pelvas on tarvinnut yhteen osumaan vain 44 minuuttia. Kolmessa täydessä pelissä Pelvas tekisi samalla tahdilla kuusi maalia ja saisi vielä juhlia jokaista niistä yli minuutin ajan.

Maalien tekeminen ei tietenkään ole näin helppoa minuuttipeliä, mutta tilastot kertovat silti olennaisen. Pelvas on tehnyt puolet enemmän maaleja kuin Sadik, mutta saanut silti vain puolet Sadikin saamasta peliajasta. Peliaikaan suhteutettuna Pelvas tekee tällä hetkellä maaleja kolminkertaisella tahdilla Sadikiin verrattuna. Silti hän on todennäköisesti perjantain kärkiottelussa penkillä ja Sadik avauksessa. Miksi?

Ehkä valmentaja Antti Muurinen pitää Pelvasta supervaihtopelaajana, joka on parhaimmillaan tullessaan kentälle pelin lopussa. Jos näin on, Muurinen on pahasti hakoteillä. Pelvas on tehnyt tällä kaudella kaikki liigamaalinsa silloin, kun on saanut pelata vähintään 50 minuuttia. Viidellä viimeisellä kerralla Pelvas on kiittänyt sellaisesta vastuusta maalilla tai kahdella.

Entä mitä on tehnyt Muurinen? Kun valmentaja antaa peliaikaa ja pelaaja tekee maaleja, valmentajan luulisi antavan pelaajalle lisää peliaikaa. Pelvaksen kohdalla asiat eivät kuitenkaan ole edenneet näin loogisesti. Hän pääsi neljä viikkoa sitten kentälle Honkaa vastaan, koska Teemu Pukki sai kolhun. Pelvas pelasi 71 minuuttia ja teki HJK:n toisen maalin.

Seuraavassa ottelussa MyPaa vastaan Pelvas oli avauksessa, pelasi 81 minuuttia ja teki jälleen maalin. Normaalissa jatkumossa Pelvas olisi saanut pelata seuraavan ottelun RoPSia vastaan kokonaan, mutta sen sijaan hän löysikin itsensä penkiltä. Peliaikaa irtosi vain 11 minuuttia lopusta.

90-minuuttinen oli lopulta vuorossa Hakaa vastaan, jolloin Pelvas paukutti kaksi maalia jo avausjaksolla. TPS:ää vastaan hän pelasi 65 minuuttia ja teki yhden maalin. Sitten oli taas penkkikomennuksen ja jämävartin vuoro. KuPSia vastaan Pelvas pelasi 56 minuuttia avauksessa ja teki jälleen maalin. Se oli todellinen maalintekijän osuma, salamannopeasti lähtenyt kärkkäri, jota en ehtinyt kuvaamaan, vaikka Pelvas oli minulla etsimessä. Aluksi luulin olevani hidas, mutta sitten kokeneempi kuvaaja valitteli vieressäni, ettei ehtinyt saada Pelvasta ja palloa tilanteessa samaan kuvaan. Pelvaksen ratkaisu oli niin nopea, ettei kumpikaan meistä ehtinyt sitä kuvaamaan – eikä maalivahti Mika Hilander torjumaan.

Tuosta osumasta huolimatta Pelvas Interiä vastaan hän todennäköisesti aloittaa taas vaihdosta. Peluutuksesta on turha etsiä sen syvempää logiikkaa, ellei sellaisena halua pitää sitä, että Sadik ja Pukki ovat Pelvasta suurempia nimiä. Sadik on myös sanoin ja elein tehnyt selväksi, ettei hän pidä siitä, että hänet vaihdetaan kentältä. Niinpä hän on pelannut viimeisessä kahdeksassa ottelussa viisi 90-minuuttista, kun Pukki on pelannut kaksi ja Pelvas yhden.

HJK:ssa hyökkääjillä on nokkimisjärjestys, jossa ensin tulee Sadik, sitten Pukki ja sen jälkeen muut. Jos Pukki ei olisi saanut Honka-matsissa tälliään, Pelvas olisi saattanut joutua istumaan penkillä koko ottelun. Hyökkääjälupaus ansaitsisi peluutuksen ykkös-  tai kakkospaikan, mutta tosiasiassa hän saisi vielä vähemmän peliaikaa, jos Jari Litmanen olisi kunnossa. KuPS-ottelun jälkeen Muurinen kertoi, että Litmanen on aloittamassa taas harjoittelua. Se ei ole hirveän hyvä uutinen Pelvakselle.

Hyökkääjien maalimäärät kertovat, että Muurinen on tehnyt peluutuksessaan paljon oikein. Hän on pystynyt pitämään kärkensä kuumina ja virkeinä. Voi olla, että sen ansiosta HJK pystyy käytännössä varmistamaan perjantaina mestaruuden – oli Pelvas avauksessa tai ei. Silti on pakko miettiä kahta asiaa: miten pitkään hyökkääjät pysyvät kierrätyksessä kuumina ja mitä kiveen hakattu nokkimisjärjestys tekee Pelvaksen itseluottamukselle?

Tilanne ei nimittäin ole nuorelle hyökkääjälle uusi. Heinäkuussa 2009 Pelvas jätti tehoillaan varjoonsa entisen maalikuninkaan Juho Mäkelän. Pelvas sai silloin 199 minuuttia peliaikaa ja teki neljä maalia. Mäkelä vietti kentällä 244 minuuttia, eikä tehnyt sinä aikana ainuttakaan maalia. Silti peluutus ei muuttunut. Pelvaksen peliaika väheni, tahti hiljeni ja hän vajosi taas vaihtopenkille. Se ei johtunut siitä, että Pelvas olisi unohtanut miten maaleja.tehdään. Hän on synnynnäinen maalintekijä, jonka TPS:n valmentaja Marko Rajamäki laittoi reilu vuosi sitten viimeistelijänä samalle viivalle Roope Riskin kanssa. Riski on nyt debytoinut Italian Serie A:ssa. Pelvas odottaa edelleen lopullista läpimurtoaan HJK:ssa.

Kaikki Pelvaksen pelissä viittaa siihen, että hän tarvitsisi nyt vain lisää peliaikaa ja vastuuta, mutta HJK:ssa sitä ei välttämättä ole ihan heti luvassa. Jos Sadik ja Pukki pysyvät seurassa myös ensi kauden, Pelvaksen kannattaisi rohkeasti etsiä sellainen joukkue, missä hän pääsisi pelaamaan kunnon minuuttimääriä pelistä toiseen. Niitä joukkueita olisi tällä hetkellä todella paljon.

Mainokset

Responses

 1. Mielelläni näkisin vielä pienen analyysin esimerkiksi vastustajista, joita vastaan Pelvasta on peluutettu – kenties Mursu lepuuttaa Sadikia ns. kovempia vastustajia vastaan?

  Tai olisiko mahdollista, että Sadik tulee Pelvasta enemmän hakemaan palloja alempaa selkä maalia kohti antaen ns. poacher-kavereidensa kärkkyä korkeammalla ja sekä tehden enemmän tilaa laitojen (Zeneli, Sorsa etc.) nousuille, mikä monipuolistaa hyökkäyskuvioita?

  Mielenkiintoinen kirjoitus joka tapauksessa!

  • Muurinen ei varsinaisesti lepuuta Sadikia – Sadik on pelannut HJK:n jokaisessa liigaottelussa. Minuutteja hänelle on kertynyt 1018 ja maaleja kuusi. Se tekee 170 minuuttia maalia kohden. Pukilla vastaavat luvut koko alkukaudelta ovat 742/8=93 ja Pelvaksella 510/6=85. Maalinsa Pelvas on tehnyt Honkaa, TPS:ää, MyPaa, Hakaa (kaksi ensimmäistä) ja KuPSia vastaan. Uskaltaisin väittää, että näiden hyökkääjien tehoerot eivät johdu vastustajista.

   Uskallan väittää myös, että olet oikeassa siinä, että Sadik ja Pelvas ovat erilaisia pelaajia ja että se vaikuttaa tehoihin. Sadik hakee palloja, voittaa ilmataisteluja ja sitoo vastustajia itseensä. Pelvas vain tekee maaleja – mutta hän tekee niitä sellaisella tahdilla, että vain-sanan voi huoletta jättää pois. Maalipörssiä johtava Timo Furuholm on tehnyt 11 maalia 955 minuutissa. Se tarkoittaa maalia joka 87. minuutti. Pelvas on koko kauden saldollaan jopa Furuholmia edellä ja hänen nykyinen tahtinsa on kaksinkertainen porilaiseen verrattuna. Jos se ei riitä tulikuuman hyökkääjän määritelmäksi niin en tiedä mikä.

   Sadikin sijaan Pelvasta olisi luultavasti luonnollisempaa verrata Pukkiin, joka on ikään kuin edistyneempi versio hänestä. Pukki pystyy rakentamaan paikkoja paremmin, hän on mm. syöttänyt neljä liigamaalia tällä kaudella. Ehkä yksi peluutusongelman ytimistä onkin se, että Muurinen saattaa pitää Pukkia ja Pelvasta liian samankaltaisina pelaajina. Ehkä hän ei halua laittaa kahta niin selvästi puhdasta maalintekijää yhtaikaa avaukseen. Se käy tavallaan järkeen, mutta käytäntö on osoittanut sen jo vääräksi.

   TPS:ää vastaan Muurinen nimittäin aloitti Pelvaksella ja Pukilla. Tuloksena oli ylivoimaisin esitys, joka tänä vuonna liigakentillä on nähty. Kun Pelvas tuli vaihtoon 66. minuutilla, hän oli juuri tehnyt joukkueensa 4-0-maalin. Pukkikin teki ottelussa hattutempun, ja HJK voitti lopulta 6-0.

   Kovemmissa kansainvälisissä otteluissa HJK tarvitsee monipuolisemman kärkiparin, joka on on lähtökohtaisesti Pukki-Sadik. Kotimaan peleissä joukkueen keskikenttä ja laitapakit pystyvät kuitenkin luomaan niin paljon paikkoja, että kahden maalintekijän peluuttaminen kärjessä on tuhoisaa vain vastustajan kannalta. Voi olla, että eurokiireiden takia Pelvas alkaa päästä useammin avauskokoonpanoon liigaotteluissa. Toivon sitä todella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: